Follow:
Het leven met baby, Vakantie

#13 Kamperen met een baby

In Fieps korte leventje kampeerde ze al vier keer. Toen ze net zes maanden oud en toen ze ze zeven maanden oud was (beide keren een weekend) en afgelopen zomervakantie -tien maanden oud- nog eens tweemaal tien dagen.

Ons tentje; het laatste jaar. Hierna moeten we een nieuwe! Hij is oud en op.

Picknicktafel van de camping op een nagenoeg leeg straatje. Dat was een dag later niet meer zo.

Spelen met het servies

Slapen op de camping

Het is ons ontzettend goed bevallen. Overdag. Haha, geintje. Ook de nachten waren best goed te doen. Maar wat we heel erg aan de hand is: je hoort in een tent natuurlijk alles. En iedereen hoort jou. Van veel mensen hoorde ik dan ook dat dat de reden was om niet in een tent te gaan kamperen. Wat ik best snap hoor, maar als je je eigen kindje een beetje kent moet dat goed komen. Ik ben er van overtuigd dat ze niet geheel andere kinderen worden van een beetje buitenlucht, sterker nog, het maakt heerlijk relaxed!

In de meivakantie was het ’s nachts erg koud. Daar had Fiep wel enigszins last van. Als je je bedenkt dat wij al met een broek en trui aan in bed lagen dan moet Fiep dat ook hebben gevoeld. Dus: extra slaapzak, een wollen deken (twee volgens mij) en nog een wollen deken ónder haar tentje. Onderkoeld raakte ze dus niet, maar wennen was het wel. Ik denk dat het kwam omdat de lucht zo koud aanvoelt aan je gezicht. Dus wie mocht er ’s nachts rechtop: yes, It was me! Nu was ze na een paar slokken weer tevreden en dat maakt dat het goed te doen was.

Ochtendmens

Middagdutjes

En nog meer middagdutjes (dekentje van Froekus)

In de zomer was het ’s nachts veel minder koud, sterker nog: wij zaten tijdens de hittegolf op de camping. Daar waar iedereen klaagde over de warme nachten hadden wij een heerlijke zomertemperatuur om in te slapen. Fiep sliep als een roosje, niet anders dan thuis. Dat houdt in: voeden als ze gaat slapen rond acht uur, voeden als ik naar bed ga rond half 12 en dan weer ergens in de vroege morgen. Ze was wel erg vroeg wakker steeds, ik denk door het licht. Soms sliep ze nog even verder na een voeding tussen ons in maar soms was het ook gewoon om half 7 de luikjes open. Vaak speelden we dan eerst met haar op het luchtbed. Ook om zelf even wakker te worden.

Heel eerlijk toegegeven: Fiep slaapt nooit door en komt vaak ook nog ’s nachts. Nu is dit allemaal geen ramp maar dat brak me wel een beetje op. De tweede week had ze het wel gezien in haar eigen tentje en sliep ze alleen nog tussen ons in (lees: lekker krap op het luchtbed) en kwam ze ’s nachts ineens weer vaker om te drinken. Mijn rug vond dat echt minder leuk. Maarja. Ze sliep dan wel weer ’s ochtends tot acht/negen!

Haar eigen tentje

Ik kan er niet enthousiast genoeg over zijn: het tentje van Fiep. Ik heb hem via marktplaats tweedehands voor twee tientjes gekocht. Het is de babyversie van de Deryan-tentjes. Officieel hoort het luchtmatrasje onder het tentje (in een apart compartiment met een ritsje) maar ik heb het ín het tentje gelegd met het dekenachtige matrasje erop. Daar deed ik dan een molton en hoeslaken omheen zodat dat lekker strak zat en je haar alsnog wel in kan stoppen. Het tentje gebruiken wij overdag ook in de schaduw als bedje en het gaat eigenlijk overal mee naar toe waar ze moet slapen. Omdat we haar al vanaf kleins af aan in dat tentje lieten slapen (als we bijvoorbeeld een avond met vrienden hadden) is ze er helemaal aan gewend. Iemand vroeg me om tips om je kindje te laten wennen. Die heb ik dus eigenlijk niet echt, maar ik kan me voorstellen dat je het tentje gewoon in je woonkamer opzet zodat ze er een beetje in kunnen liggen en spelen.

Kindvriendelijke badkamers

Daar hebben we totaal geen rekening mee gehouden. Nu kiezen wij eigenlijk altijd wel rustige campings uit, dus dat gaat vaak gepaard met kindvriendelijk. Wat heel fijn was op onze eerste drie campings: een schone en vrij nieuwe badkamer voor baby’s. Aangezien het ook nog eens stralend weer was konden we haar de hele dag zó onder de kraan houden en ze droog binnen een minuut weer op. Geen vieze kleren, geen koud lijfje.

Op camping vier was dit een ander verhaal. Er was geen speciale badderplek voor baby’s of kinderen. Normaal zou ik haar dan lekker meenemen onder de douche maar het was zelfs daarvoor echt vrij klein en onhandig (en niet heel schoon). De oplossing: een wasmand! Voor 3,50 euro hebben we bij de Action een plastic wasmand gehaald dat vervolgens als babybadje fungeerde. Een beetje water koken op het gasstel, wat koud water erbij en badderen maar. Een hit! En heerlijk dichtbij de tent en haar bedje.

In de ochtendzon op een oude slaapzak spelen

Mijn tip

Ik weet helemaal zeker dat jouw kindje het prima naar z’n zin heeft waar hij ook maar is, als jij er maar bent. Een bakje, een pannetje en een pollepel en ze vermaken zich. Buiten zijn doet wonderen voor lichaam en geest, for real. Ook met een baby.

Mijn tip is dan ook: doe gewoon wat jij normaal ook zou doen. Maar hou het vooral leuk. Ga je niet vastpinnen op de ritmes en de regels van thuis. Fiep sliep veel minder op de camping dan thuis: dat haalt ze wel weer in. Of niet.

Ze zullen misschien minder eten, geef ze een borst of flesje extra. Ze zullen misschien een keer huilen: hou ze vast tot ze slapen. Ze zullen niet slapen: geniet van de knuffeltijd na bedtijd. Ze zullen vies zijn: maak ze weer schoon. Er gaan kleren stuk: nou en. Ze zullen het koud hebben: maak plaats in je bed. Enjoy het buitenleven!

Of lekker niet, dat mag je he-le-maal zelf weten! 🙂

Romantisch ziet het er uit he? Bedenk de koude donkere nacht er beter niet bij. Haha!

Spullen waarmee wij kamperen;

– Oude tent van De Vrijbuiter. Willen we graag inruilen voor een toffe Belltent. De oude tent ligt inmiddels op de Belgische vuilnisbelt.

– Deryan slaaptentje, dit is het babytentje.

– Oude slaapzak als speelkleed van de kringloop via Froekus

– Geel buitenkleed van de Action (ook gebruikt als binnentent kleed)

– Rieten mand voor speelgoed van de Kruidvat

– Gehaakte mand voor bestek van Froekus

– Bamboe servies van de Action (niet zo kindproof helaas, het gaat nogal snel stuk. Is dat met alle bamboe zo?)

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Nellie

  Hier een dame van 7 maanden, die al 5x gekampeerd heeft… (En dan nog prematuur geboren met 29 weken) ze vind het kampeerleven heerlijk. De tip: een schapevacht om op en onder te slapen bij koude nachten, en een dunne hydrofielslaapzak voor warmere nachten.

  En verder om alle andere ouders die twijfelen over de streep te trekken: het allerfijnste van kamperen voor een kind is dat je ouders de hele dag in de buurt zijn. De ruimte is beperkt.. Je bent heel veel samen. Ik vond het als kind het allerfijnste aan kamperen, had altijd een beetje heimwee naar huis, maar als je dan s nachts wakker werd hoorde ik papa’s gesnurk al… En s avonds doezelde ik weg terwijl ik papa en mama hoorde rummicubben…

  Ps; de onze slaapt met kamperen wel door en thuis niet, tja wij zijn verwend 😉

  1 september 2018 at 21:06
  • Reply Mamalotje

   oh wat een heeerlijkheid, en zo waar!

   2 september 2018 at 19:17
 • Reply M A M A L O T J E - Vakantie met een kind - wat neem je mee? - M A M A L O T J E

  […] op vakantie gaan: is het jouw ding? De mijne wel! Vorig jaar schreef ik mijn eerste blog over kamperen met een baby. Een tip om die ook te lezen. Het liefst met de tent maar zo eens per jaar/twee jaar gaan we ook […]

  20 april 2019 at 17:55
 • Reply M A M A L O T J E - Romantisch huisje in de Ardennen - M A M A L O T J E

  […] heeft er al mee gelogeerd en gekampeerd (lees daar meer over in deze blog), en nu dus lekker onder ons bed in geslapen. Klinkt een beetje raar, maar het was echt de beste […]

  27 april 2019 at 16:11
 • Reply M A M A L O T J E - Kindvriendelijke campings in Nederland - M A M A L O T J E

  […] om vervolgens weer door de bamboebossen in je ultieme campingkloffie neer te ploffen voor je tent. In deze blog zie je foto’s van Netl, van vorig […]

  6 juli 2019 at 00:53
 • Reply M A M A L O T J E - Kindvriendelijke campings in Nederland - M A M A L O T J E

  […] jij nog fantastische tips met Nederlandse kindvriendelijke campings? Vorig jaar schreef ik ook over kamperen met een baby en daarna nog over een romantisch huisje in de Ardennen. En dan last but not least: wat neem je mee […]

  6 juli 2019 at 19:38
 • Reply M A M A L O T J E - Sibley Bell Tent review - Canvas Camp - M A M A L O T J E

  […] was en we met haar gingen kamperen. Over hoe we dat aanpakten destijds schreef ik een blog, deze kun je hier lezen. Maar nu ze groter is en we ook weer een jaar of wat verder zijn wil ik jullie graag meenemen in […]

  12 juli 2020 at 20:51
 • Leave a Reply