Follow:
De kraamtijd, Gezondheid, Het leven met baby, Zwangerschap

Kraamweektips voor mama

kraamweektips - mamalotje.nl

In de kraamweek wil je je baby zo goed mogelijk verzorgen. Maar om voor die baby te kunnen zorgen moet je eerst heel erg goed voor jezelf zorgen. Voor mij zijn deze producten onmisbaar geweest. Mijn kraamweektips. En uit ervaring kan ik je ook direct tips geven hoe je het gebruikt. Mijn natuurlijke kraamweektips, speciaal voor jou op een rijtje. Voor het gemak kun je alles bij onze vriend Bol halen (de volgende dag in huis is tijdens een kraamweek wel goud waard), maar je kunt voor goedkopere alternatieven ook iets verder doorklikken.

Tepelcrème

Wanneer je borstvoeding geeft moeten je tepels wennen. Het hoort geen pijn te doen, voeden, maar dat doet het vaak toch wel. Beginnende kloofjes en de ruwheid van het harde zuigen kun je heel goed verzorgen met lanolinecrème. Dit zit in dure tepelcrèmes, maar kun je ook gewoon in grootverpakking op een wasbareluiersite kopen. Er staat overal wat anders qua gebruik, maar lanoline is lanoline.

Voor een vrij prijzige maar wel een snelle oplossing:

Voor dezelfde goedkope tube van Kruidvat klik je hier

Voor een pot van 100 ml (maar dat is dus wel erg veel als je het verder niet gebruikt) voor een prikkie klik je hier

Lippenbalsem

Het hele verhaal van hierboven over tepelcrème kun je hier kopiëren. Maar sommigen vinden lanoline te vet (ik zweer erbij!). Aan mijn lippen kun je zien hoe het met me gaat. Gebarsten lippen = gebroken nachten. Lanoline is het antwoord. Ook na of tijdens een bevalling trouwens, waarin je net iets te hard hebt zitten puffen :).

Heilwol

Heilwol is heel goed samen met de lanoline of zonder lanoline te gebruiken. Deze valt echt onder het kopje: ‘nooit eerder gehoord’ qua kraamweektips. In mijn kraamweek had ik vaak eerst een dun laagje lanoline op mijn tepels en daarna een dot heilwol erop. Ik lekte niet zoveel melk dus dat ging prima. Als je wel veel melk lekt is een zoogcompress geen overbodige luxe. Ook heilwol kun je gewoon online shoppen, maar bij mij zat het in mijn natuurlijk kraampakket.

heilwol: kraamweektips - mamalotje.nl
Heilwolplukjes voor in je bh

Passend ondergoed

Oh dat ondergoed.. Er moeten kraamverbanden in ter grootte van twee babyluiers. Dus dat ondergoed moet even iets anders zijn dat dat sexy stringetje wat je hiervoor misschien nog aanhad. Wat werkt: hipsters van de mama-afdeling. Ik had aan vijf zeker genoeg, je doet genoeg wasjes in een kraamweek. Ze zij trouwens ook ERG fijn in de laatste weken van je zwangerschap. Dan wil je ook gewoon een goed passende onderbroek aan. Oh en vergeet de netonderbroeken voor de eerste dagen niet, die passend ALTIJD. Heel fijn dus.

Goede opties:

Maandverband

Na de twee/drie pakken kraamverband uit je kraampakket ben je heel vaak nog niet gestopt met vloeien. Het is fijn om wat extra dik maandverband in huis te hebben, net iets minder heftig dan zo’n kraamverband maar wel goed genoeg voor een kraamweek. Deze twee versies van Kotex vond ik een top opvolging van de kraamverbanden uit mijn natuurlijk kraampakket.

Voedingsbh’s voor alle cupmaten

Zeker in de eerste weken na je bevalling ga je graag een goede voedingsbh aanhebben. Maar.. Je weet nog niet welke maat je nodig hebt, je valt waarschijnlijk nog wel wat af (hello vochtverlies) en je borsten moeten nog door stuwing en duizend cupmaten heen. Dus wat is de oplossing: comfortabele voedingsbh’s. Het liefst een goede set voor overdag en een goede set voor ‘s nachts.

Favorieten:

 • Deze bh’s zijn perfect voor de nacht. Geen clipjes, gewoon openschuiven. Er passen dus wel de benodigde compressen en heilwolletjes in, zodat je die niet ergens in je shirt hebt slingeren.
 • Ook perfecte nachtbh’s: maar misschien wel de perfecte kraamweek-bh. Net genoeg steun voor overdag, comfort voor ‘s nachts.
 • Voor veel steun kun je ook gaan voor een sport-voedingsbh. Geen beugels, maar wel echte support.
 • Misschien niet (of juist wel) direct in je kraamweek maar uiteindelijk is het wel fijn om een echt passende bh te hebben voor je nieuwe cupmaat. Deze bh’s – en nog vele meer – gaan gewoon per cup en omvang. Ik heb zelf ook hele fijne (maar pas na de kraamweken gaan dragen) van Cake Maternity.

Een meegroeiende broek (legging ja)

Ja oke. Dat je na je bevalling je kind naast je hebt liggen in plaats van in je klopt. Maar dat je buik dan ook is verdwenen klopte in mijn geval niet. Na vier maanden zit er nog steeds een beetje extra, kun je nagaan hoe dat in de eerste weken was.

Zulke leggings hebben mijn eerste dagen gered:

Highwaist ‘strak’ broekje

Nee, niet omdat je er ‘dun’ uit moet zien, maar omdat het echt lekker zit met zo’n losse buik. Een corrigerend broekje. Ik draag deze nog elke dag, heerlijk!

Waterfles

Dorst, dorst, dorst. Dat is een kraamweek. Het geven van borstvoeding vraagt om een enorme watervoorraad. Het (nachtelijk) zweten na een bevalling is ook geen geintje. En om al die afvalstoffen te lozen en je water op peil te houden moet je drinken. Een fles water aan de rand van je bed is geen overbodige luxe, het is noodzakelijk.

Gezonde snelle hap

Kraamweektips.. ETEN! Ik had enorme honger tijdens de voedingen en de gebroken nachten. Om dan niet te vervallen in een stuk ontbijtkoek of brownie (jahoor, beiden zijn in mijn kraamweek vaak genoeg ‘s nachts naar binnengewerkt) is het goed om gezonde alternatieven bij de hand te hebben. Je kunt natuurlijk gezonde YummyMummy Milkbars bestellen, of zoiets als notenrepen.

Zoutlamp

Tijdens het nachtvoeden is het fijn een zacht lichtje aan te hebben. Zo kun je zien wat je aan het doen bent maar maak je niet iedereen (inclusief jezelf) extreem wakker met fel licht.

Kamille (als spoeling en compress)

In mijn kraampakket zat een zakje met gedroogde kamillebloesem. Mijn kraamverzorgster zette daar hele sterke thee van en vulde daarmee mijn flesje met spuitdop. Deze afgekoelde kamillethee werkte perfect als verzorgende spoeling na het plassen

Natuurlijk kraampakket

Ook maakte ze van de kruiden een compress (een groot theezakje vullen, even laten weken en dan licht uitknijpen en in de koelkast bewaren). Dit waren lifesavers voor aambeien. Gewoon in je onderbroekie 😉 Oh the glorious life..

Kraampakket

Ik had een paar van deze dingen al in mijn natuurlijk kraampakket zitten. Zoals de kamille, de heilwol, de netbroekjes, het kraamverband. Voor een uitgebreide review van dit pakket klik je hier.

En voor de ‘babyversie’ van deze blog: Mijn meest gebruikte babyspullen, klik je hier.

Klaargemaakt eten

Wanneer je net bevallen bent sta je niet in de keuken. Laat staan dat je uberhaupt ergens staat. Dus er moet door iemand anders gekookt worden. Het allerliefst door iemand buiten jouw gezin om. Je kraamverzorgster bijvoorbeeld, maar nog veel beter: familie en vrienden. Er is hier in de eerste twee weken elke dag (!) een verse schaal eten gebracht en dat was echt goud waard. Je kunt dit soort initiatieven van te voren regelen (‘ik hoef geen kadootjes, maar een bord eten zou fantastisch zijn’), of betaald laten bezorgen. Eten is goud en moet in elk lijstje met kraamweektips.

Goud waard: kraambezoek met eten (of een schaal voor de deur).

Voor de mooi

In een kraamweek en de weken erna, ben je moe. Hoe je kind ook slaapt, je zult echt moe zijn. Je bent bevallen, je hebt misschien wel wat nachten niet geslapen, je hebt weinig me-time. Dat is het allemaal waard, echt. Maar voor mij werkt het om alsnog even een make-upje te smeren zodat ik me in de spiegel iets gezellig vind dan mijn helemaal naturelle look.

Ik smeer altijd deze bronzing fluid van Dr. Hauscka (100% natuurlijk) door mijn dagcreme, deze spoel je dus ook zo weer af.

Voor de langer houdbare teint gebruik ik de Eco By Sonya facetan water.

Over de zelfbruiner schreef ik ook een review, deze vind je hier. Ik gebruik de bronzing fluid en de facetanwater tegelijk trouwens, een beetje in de gaten houdend hoe wit ik ben :).

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Maaike

  Mijn maandverband tip: koop een variant met katoenen toplaag ipv plastic. Scheelt broeien en in mijn geval een allergische reactie. Er zijn meerdere merken van te koop bij de drogist.

  8 april 2021 at 22:13
 • Reply M A M A L O T J E - Mijn meest gebruikte babyspullen - M A M A L O T J E

  […] Kraamweektips voor mama […]

  9 april 2021 at 21:23
 • Leave a Reply