Follow:
Lotte's dagboek

10 dingen over Lotte (door haar man)

Op Instagram zag ik steeds hele leuke ’10 feitjes over-posts’. Ik was al aan het denken wat ik over mezelf kon delen, tot ik aan Derko vroeg (mijn man) of hij misschien wat feitjes wist te vertellen. Een dag later had ik een mailtje, een dikke lap tekst. Maar, te leuk en te eerlijk om niet te delen. Dus bij deze: 10 dingen over Lotte. Door Derko.

1. Lotte is elke dag een verrassing. Het is maar hoe de wind waait, welke prikkel haar bereikt, welke inrichting er anders moet, welke chocola nu het lekkerst is.

2. Lotte is ook heel voorspelbaar. Haar main focus is een ‘gezellig thuis’, maar daar moet wel wat voor gebeuren. Rust, overzicht en chocola. En een lief kindje. En sitcoms of dystopische films. 

3. Lotte is op politiek niveau een interessant fladderend vogeltje. Enerzijds heel progressief, sociaal en overwegend links, anderzijds een stiekeme -en niet zo stiekeme- liefde voor tradities, nuchterheid en rookworst. Maar met haar typeert dit waarschijnlijk nog een miljoen millennials. Dit klinkt misschien ook wat veroordelend, maar ze is hier juist heel integer, wat mij betreft, en niet zomaar politiek correct (ik wel, ik houd van politiek correct). 

4. Lotte is in de kern altijd optimistisch, positief, assertief, energiek, opportunistisch. Dat is echt fantastisch en een zegen. 

5. Lotte’s stem hoor je overal waar ze is. Helder, doordringend en gezellig. Wat mij betreft bepaalt ze hiermee altijd direct de sfeer (en dat is vaak heel leuk hoor), waar ze ook komt. 

6. Lotte heeft haar kinderlijke fantasie gehouden en die verder ontwikkelt met leuke sardonische trekjes. Het wordt nooit écht zwaar, ook  existentiële kwesties worden al snel een luchtige cake. Tenzij het over keukens gaat. Dat is bloedernstig. 

7. Lotte is altijd een knappe kop. Ook zwanger, in winterslaap, zonder bekken, half ziek, zonder slaap, of met de Bof (oke, toen iets minder). Hier is ze het zelf waarschijnlijk niet mee eens, en voor een 5-minuten-wandeling in het park smeert ze toch nog snel (kinderwagen-wiegend) ietwat make-up. 

8. Lotte gaat altijd het gesprek aan. Wellicht niet de hele dag met legers instagrammers (ze moet nog een schijntje leven overhouden), maar over het algemeen zijn er altijd woorden. Dat vind ik prettig. Weinig is impliciet of lang verborgen. Een open boek dat zich graag laat lezen. 

9. Ze is echt een krankzinnig goede moeder. Heeft het kind een sprongetje, een nieuwe mijlpaal, een zenuwinzinking? Lotte for the rescue. Het is waar dat ze 6 van de 7 dagen uitslaapt en ‘s ochtends vroeg geen goed woord over heeft voor het ouderschap, maar zodra de zon iets hoger aan de hemel staat is Lotte tot midnacht actief als pedagogische engel. Onorthodoxe methoden schuwt ze niet, ze levert haar eigen kritiek, en ik sta vaak vol bewondering langs te kijken. Voor iemand met ADHD en soms een kort lontje, is het toch altijd zo gauw weer goed. Ze wil het ook zo graag goed doen, het niet verwaarlozen. Dat een kind later gezegend kan terugkijken; en het lijkt me dan ook een zegen om zo’n moeder te hebben (of is dat raar om te zeggen). 

10. Ze is ook wel een redelijke partner. Matig-voldoende. Grapje hoor, dit is natuurlijk het 10e punt, de kers op de taart, het neusje van de zalm. Ik ben denk ik een vrij lastige om mee samen te wonen (heel routineus, koppig, lui in de schoonmaak), maar ook een hele goeie hoor (hoe fijn zijn routines voor kinderen? Hoe fijn is het dat iemand voor z’n standpunten durft te staan? Hoe belangrijk is schoonmaken als je een robotstofzuiger hebt?). Maar waar ik mezelf al lang in een hoekje had laten verplanten, geeft Lotte nooit op. Ze heeft idealen met dit gezin, een bepaald plan, en dat moet er komen ook. Hups, er weer tegenaan. Ik weiger bijvoorbeeld al een decennium lang vrijmibo’s, maar elke week krijg ik het weer voor m’n kiezen. Gezellig toch? 

Foto door Moments By Margaritha
Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply