Follow:
De kraamtijd, Draagdoek, Het leven met baby, Reviews, Slapen, Zwangerschap

Mijn meest gebruikte babyspullen

Ik ben in mijn zwangerschap op zoek gegaan naar duurzame babyitems en ben op allemaal toffe en mooie merken gestuit. Maar wat ik, na vier maanden een baby te hebben, echt niet had kunnen missen in de eerste maand zijn de volgende items. Mijn meest gebruikte babyspullen.

 • Hét wollen dekentje van Disana. Dit dekentje zag ik bij Ziloen en ik was meteen verliefd op de kleur en zachtheid. Ik heb geen overmatig spugende baby dus mijn dekentje is nog nooit in de was geweest, maar hij kan uiteraard gewoon in de was op het wolprogramma.
Bednest, wollen dekentjes Disana, wollen speeddoekje Hvid
 • De cosleeper. Wij hebben een Bednest (gekregen, we lenen hem zes maanden) in gebruik en ik raad het iedereen aan. Een cosleeper is fijn in de nacht want je hebt je baby op een veilige plek, dichtbij en je hoeft niet veel moeite te doen tijdens de nachtvoedingen.
 • Het schapenvachtje (Ziloen) heeft hier nog steeds een prominente taak. Het ligt op het matrasje in haar wieg en houdt mijn baby warm. Het ligt lekker zacht en volgens mij herkent ze het daarom ook direct als haar veilige bedje. Het vachtje gaat ook van wieg naar kinderwagen naar ons bed, zodat ze echt weet ‘dit vachtje is mijn slaapplekje’. Voor het ledikant heb ik een groter vachtje klaarliggen en Fiep slaapt ook op zo’n vachtje. Daaloumaa heeft ook fijne wollen hoeslakens, deze liggen dus niet los maar zitten om het matras heen
 • Ons meisje heeft ontzettend veel baat bij inbakeren. Ik heb in mijn eerste weken de inbakerdoek van Sollybaby gebruikt, maar ik heb nu ook de doeken van het merk Loa Lou in gebruik en deze zijn net zo fijn, ze zijn heel ietsje dikker.
Babymusthaves
Inbakerdoek Loa Lou, hydrofiel met naam van Atelier Pomme, schapenvachtje Ziloen
 • Niet perse voor de baby maar wel voor het bedje en voor mijzelf: de kruik met kruikzak. Ik heb een kruik van natuurrubber met een wollen zak van Yumeko. Daardoor blijft de kruik de hele nacht warm, mits je hem onder je dekbed bewaart. Ik gebruikte de kruik om haar bedje warm te houden tussen voedingen door, om kleertjes mee op te warmen in de kraamweek en om mijn eigen bekken- en rugpijn te verlichten in bed of op de bank. Ik heb geen kruiken in het bedje bij de baby gebruikt, deze waren niet nodig in ons geval.
 • Wie kent ze niet. De draagdoek. Vooral in het hele prille begin vind ik een stretchdraagdoek een (nog veel meer dan de draagzak) aanrader. Ze zijn nog zo klein en ze krullen nog zo op, die pasgeboren baby’s. Dan is er niets fijner dan gedragen worden in een soort baarmoeder 2.0. Mijn favoriet is die van Solly Baby (heel dun, van tencel) en Bam+boe (iets dikker en dus ietsje steviger).
Wat zit er in een luiertas - mamalotje
Draagdoek, hydrofielen, kleertjes, luieretui en verschoonmat (inhoud luiertas)
 • Voor de baby zijn sokjes en slofjes een must. Lekker warme voetjes slaapt gewoon beter. Ik had de wollen striksokjes van Hirsh Natur in gebruik en heb ze inmiddels ook al in twee mater groter. Deze gaan namelijk echt niet uit en kunnen (met sokken eronder) ook buiten in de winter.
 • Wollen romper en broekjes. Wol reguleert temperatuur, dus houdt warm in de winter en koud in de zomer. Daarbij stretch dit rompertje heerlijk lang mee, dus mijn grote baby heeft maat 50 een paar weken aangehad. Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie wolmerken. Je hebt onder andere Cosilana, Joha, Unaduna en Dilling.
Rompertje van Cosilana, barnsteenketting Ziloen
 • Wolzijde strikmutsjes, om dezelfde reden als de andere wollen kleding. Maar bij een klein vers babytje is het nog belangrijker om het hoofdje ook lekker warm te houden en een beetje te beschermen tegen prikkels van buitenaf.
 • Na drie maanden ben ik ook de Puckababy slaapzak (piep en nu de mini) gaan gebruiken voor heel ietsje meer vrijheid. Ik vind het afwisselen met een strakke inbakerdoek eigenlijk een hele goede uitkomst.
 • Voor de iets grotere kindjes (en nu ik zelf nog steeds bekkeninstabiliteit heb) ben ik HEEL erg fan van mijn draagzak van Artipoppe. Een draagzak of doek is (in ons geval wel in combinatie met een kinderwagen ivm bekkeninstabiliteit) iets voor op het lijstje ‘meest gebruikte babyspullen’.
 • Erop uit met m’n baby is niet heel vaak voorgekomen (Nederland in lockdown) maar deze verschoonmat van Studio Noos heeft mijn commode vervangen in huis. Ik gebruik oprecht mijn commode met verschoningskussen niet. Hij zit in mijn tas en gaat waar wij gaan.
 • Waar mijn mat gaat gaat mijn luieretui van Studio Noos, deze ‘slingert’ dus door de woonkamer (waar we haar dus verschonen overdag) maar dat is dus niet zo erg als de etui er zo mooi uitziet. Voor de rest kan die fijn mee als we ergens heen gaan.
 • We hebben Juun in de eerste weken niet vaak in bad gedaan (ik gok maximaal een keer per week) maar als ze eruit kwam moest ze natuurlijk wel afgedroogd worden. Dus niet mijn meest gebruikte babyspullen maar wel erg nodig. De fijne zachte hydrofielhanddoek van Play at Slaep vind ik fijn, maar ook de badstofdoek van Liewood.
 • Speendoekjes zodat je de speen niet kwijtraakt en de speen erin blijft zijn een musthave wat mij betreft. Let wel op: officieel mag er niets tegen het gezichtje van je baby liggen als ze slaapt. Maar onze baby’s vinden het nog steeds allebei fijn om iets van geborgenheid te ervaren door de vorm van een doekje tegen het gezicht.
 • Warmtegansje van Senger Natur. Het is denk ik geen musthave maar wij gebruiken hem wel veel. De pittenzak in de gans kun je verwarmen en de zwaarte van het knuffeltje werkt goed mee als een rustgevende ‘nep-hand’.
Dekentje Disana, rompertje Cosilana

Dit waren dan mijn meest gebruikte babyspullen. Hier dan ook de variant: kraamweektips voor mama’s: voor de moeders, want moeder: jij hebt die zorg ook nodig!

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Yanthe

  Wauw, súper fijn deze lijst. Dank je wel Lotte! <3

  23 maart 2021 at 14:18
 • Reply Irene

  Wat leuk om te lezen. Je hebt me geïnspireerd om zelf ook eens zo’n post te schrijven!
  Ons kindje vond het ook heel fijn om iets tegen zijn gezichtje te hebben liggen. Ik nam vaak een super luchtige hydrofiele doek die ik onder zijn wangetje plooide. Nu heeft hij een popje.

  23 maart 2021 at 19:19
 • Reply M A M A L O T J E - Kraamweektips voor mama - M A M A L O T J E

  […] En voor de ‘babyversie’ van deze blog: Mijn meest gebruikte babyspullen, klik je hier. […]

  8 april 2021 at 14:33
 • Leave a Reply