Follow:
De kraamtijd, Het leven met een dreumes, Het leven met een peuter

Filmpjes kijken – Hoe Peppa ons leven redt

Filmpjes - mamalotje

Deze blog begon als een grap met de titel: Hoe Peppa ons leven redt en haar kutbroertje George oke is’. Ik was moe en had geen zin meer om te typen. Maar eigenlijk is het best leuk om eens te delen waar onze peuter nou blij van wordt en wij (maar ook vaak niet) daarom ook. Hoe wij denken over filmpjes, wanneer, welke, hoevaak.

Wanneer kijken we een filmpje?

Ik was vroeger van het kaliber ‘mijn kind gaat echt niet elke dag tv kijken’. Dat was voordat ik kinderen had, dat snap je natuurlijk direct. Daarna kwam de fase ‘mijn kind gaat echt niet de héle dag filmpjes kijken’. Dat was toen ik nog niet zwanger was van mijn tweede kindje. Toen kwam de fase: ‘Mijn kind mag echt niet de hele dag alleen maar naar Peppa Big kijken’. Die fase is blijven hangen. We gotta do what we gotta do.

Waarom geen filmpjes?

Ik heb ergens het gevoel gehad, altijd, dat filmpjes kijken niet zo goed is. Ikzelf ben echt verslaafd aan beeldschermen en geef daardoor dus niet echt een goed voorbeeld. Zodra ik kan pak ik mijn telefoon, het liefst in combinatie met mijn laptop. Toen ik nog wat meer tijd had keek ik eindeloos series, zo heerlijk vind ik dat. Dus waarom ik dat mijn kind niet gun? Tja.. Ze wordt er zo zombieachtig van. Ze is -net als ik- een robotje dat, zodra we thuiskomen (vooral als ze moe is), vraagt: ‘mag ik een filmpje kijken?’. Nog voordat ze heeft bedacht wat er allemaal nog meer mogelijk is. En soms zit het zelfs zo verweven in haar doen en laten dat ze het onbedacht drie keer achter elkaar vraagt, zelfs als we al ja hebben gezegd. Whaaaaat, zombiemodus aan! En als ze dan eenmaal kijkt is het soms best lastig haar weer te stimuleren om wat anders te gaan doen.

Waarom wel filmpjes?

Aan de andere kant heb ik meer dan ooit geleerd tijdens mijn zwangerschap dat een filmpje kijken, samen of alleen, ook gewoon heel erg chill kan zijn. Als ik even loslaat dat het blijkbaar niet zo fantastisch is voor haar spelvermogen, is het vooral ontzettend relaxed. We krijgen beiden onze rust, zitten even stil, kunnen genieten van vermaak op het scherm. Ik kan er zelf enorm van genieten, dus waarom zij niet? Waar ik wel echt op let: komt ze buiten, speelt ze ook vandaag, lezen we een boekje. Ach en als ik daarachter al checks kan zetten dan is mijn dag ontzettend geslaagd hoor. Parentinggoals.

Welke filmpjes?

Nou dan nu een kleine uiteenzetting van wat er zoal gekeken wordt. Onze peuter was als dreumes not impressed, ik denk omdat ze veel nog niet echt begreep. Als dreumes keek ze graag Pippi Langkous op youtube, Nijntje op Netflix en.. Volgens mij was dat het. Heerlijk rustig.

Nu kijkt ze een heel iets breder palet maar daar zit die stinkbig dus ook bij, jammer genoeg. Dit zijn mijn tips met fijne filmpjes:

 • Dropje (Npo)
 • Nijntje (netflix, youtube)
 • Buurman en Buurman (netflix)
 • Pippi Langkous (youtube) – maar sommige afleveringen zijn toch een beetje spannend nu
 • Film: Dikkertje Dap (netflix)

Als het aan de peuter ligt voegt ze deze tip natuurlijk nog toe. Peppa is life.

 • Peppa Big (vind ik stom, ze leert er soms ook stomme dingen door)
 • Tip de muis (vind ik ook een verwend ding – gelukkig hoor ik haar er nooit meer over)
 • Go dogs go

Filmpjes zijn chill

En dan nu mijn pleidooi voor mijzelf en voor iedereen die het wil horen: niet te moeilijk doen. Nogmaals, als je kind ook andere dingen doet (tja of niet hoor, misschien ben je wel hoogzwanger bijvoorbeeld, wat mij betreft reden genoeg voor netflix) dan zit je volgens mij wel goed. Hier sluipen er ook hele leuke gewoontes in zoals ‘Zondag Filmpjesdag’. Dan eten we pizza en kijken we op de bank naar iets leuks. Soms allemaal ons eigen scherm, lekker gezellig. Ha! Maar knus en keuterig is het, daar leef ik tenslotte voor hoor.

Filmpjes - mamalotje
Eindeloos filmpjes kijken in de kraamtijd – foto door Moments by Margaritha

Wat anders dan filmpjes?

Ik heb ook nog fijne tips om samen te doen, als alles weer mag natuurlijk.

Hier mijn speelgoedtips en reviews

Hier mijn tips voor gratis activiteiten

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Irene

  Ik was vroeger ook iemand die dat zei. Mijn vriend is echt een mega tv kijker en ik zit altijd op m’n laptop of telefoon, of ook gewoon voor de tv (nu ja ook niet altijd maar je snapt het) dus het zou wat gek zijn om ons kind te leren dat dat niet mag. Ik las ook eens dat baby’s en ook oudere kinderen er door ontprikkelen (tv kijken, een spelletje op de computer) en sindsdien zit ik er niet meer mee en kijk ik soms met onze baby zelfs even tv.

  21 februari 2021 at 15:42
 • Leave a Reply