Follow:
Interieur, Stijl

Een warme sfeer in een nieuwbouwhuis – ‘de woonkamer van mamalotje’

Verhuisd naar nieuwbouw

Wij zijn verhuisd! Naar een echt grote-mensen-huis. We kochten het eind 2020, we kregen de sleutels een paar maanden later en we hebben er een flinke maand geklust. Het is nog niet af, maar daarop wachten is helemaal niet leuk. Dus ik ga vast beginnen, want er is genoeg te vertellen. Of eigenlijk, te laten zien. Mijn grootste doel was: hoe krijg ik een warme sfeer in een nieuwbouwhuis.

Onze zoektocht

We waren al een tijdje op zoek naar een koopwoning maar in deze markt moet je consessies doen, of tenminste, wij wel. Een opgeknapt jaren 30 huis lag niet binnen budget en we zijn zelf geen klussers dus een echte opknapper ook niet. We zochten naar een huis met ruimte voor een atelier, een flinke woonkamer en het liefst ook nog duurzaam. We vonden het, maar, in een nieuwbouwwijk. Even wennen, niet het plaatje waar we aan hadden gedacht. Het huis was 15 jaar oud, strak ingericht en alles werkte. Maar toch wilde ik heel wat veranderen: ik mocht EINDELIJK mijn droomhuis inrichten. Dus we kozen ervoor om een de keuken te vervangen, nieuwe vloeren te leggen en overal te verven. Over al deze stappen heb ik heel wat maanden mogen nadenken dus dat deed ik dan ook: elk staaltje, materiaaltje, vormpje en kleurtje heb ik in handen gehad.

Een warme sfeer in een nieuwbouwhuis: de woonkamer

We beginnen dus bij de woonkamer. Voor zover deze af is, want de woonkeuken zit aan de woonkamer (het is één ruimte) en deze is nog niet af. Van de keuken maak ik een aparte blog.

Bloemen in huis

Een houten vloer van Eerlijk Hout

om een warme sfeer in een nieuwbouwhuis ook wel het blok blok beton te krijgen (het huis is functioneel, duurzaam en vooral.. een blok beton) wist ik direct dat ik houten vloeren wilde. Echt hout brengt direct een verhaal. Om dat betaalbaar te houden heb ik eerst gekeken naar sloophout, maar dat werd een extreem gedoe met leggen – en daardoor totaal niet heel betaalbaar meer. Na een lange zoektocht besloot ik te gaan voor een grenen vloer. De vloer die er nu ligt is een grenen vloer van een b sortering van 15 cm breed. Dat betekent dat er veel knoesten en scheuren in het hout zitten, deze heb ik opgevuld met kneedbaar hout. Ik heb hem behandeld met loog en zeep. Dit maakt het hout iets lichter. maar het blijft wel mat. Een houten vloer is kwetsbaar, er zit zo een streep, vlek, buts of kras in. Voor ons geen probleem, maar wel belangrijk om rekening mee te houden. Ik kocht alles wat ik nodig had bij Eerlijk Hout. Steven, de man achter Eerlijk Hout, heeft me alles verteld wat ik moest weten.

In mijn klusoutfit, blij met de vloer
Mijn vader heeft de vloer in de woonkamer zelf gelegd.

Verf op de spacmuren

Verf, verf en nog veel meer verf. Shit; had ik even totaal niet in de gaten dat je verschillende soorten stucwerk hebt. Ik dacht al, wat is die muur toch korrelig. Ja nou, dat is dus gewoon een keuze: het heet spac. Weet ik dat ook weer. Anyway, spacmuren moeten echt honderd keer geverft voordat het dekt dus de bussen waren niet aan te slepen. Door te experimenteren met kleur kun je heel gemakkelijk een warme sfeer in een nieuwbouwhuis creeëren. Mijn doel is uiteindelijk geen enkele witte muur meer te zien.

Kleur: karamel van Gamma

Waarom verf je het plafond?

De meest gestelde vraag in mijn klusperiode: waarom verf je het plafond? Het simpelste antwoord: omdat ik het mooi vind. That’s it. Vrij logisch natuurlijk, anders zou ik het niet doen. Het plafond meeverven geeft heel veel sfeer, warmte, eenheid en rust. De woonkamer is een knusse plek geworden, terwijl het onzettend vierkant en groot is. Een huis wat van zichzelf weinig karakter heeft moet je een handje helpen. Overigens vond ik het ook best spannend hoor, maar dat hoort erbij.

Welke kleur zit er op de muur?

De bruinige kleur in de woonkamer heet ‘koekjes’ van de Gamma. De gele kleur achter de kast heet ‘karamel’ van de Gamma. Ik heb geen idee meer welk merk verf ik erop heb zitten, gewoon degene die in de aanbieding was.

Kleur: Koekjes van Gamma

Meubels met karakter

Wij komen uit een heel veel kleiner huisje dus onze meubels waren óf een beetje klein in de woonkamer, of ze waren er.. niet. We misten een goede kast voor speelgoed en andere dingen. We misten een boekenkast, alhoewel, nee, we hadden een tof systeem met planken aan de muur maar ik wilde nu iets wat kan verschuiven. Deze woonkamer leent zich voor schuiven met meubels. En we misten een verschrikkelijk grote loungebank. We hadden een fijne bank maar deze woonkamer vraagt gewoon om iets schip/ruimtestation/zwembad-achtigs. Dus, zo geschiedde. De meubels maken de sfeer, samen met de juiste vloer en kleuren op de muur. Dus, hieronder een rijtje. De boekenkast, het vloerkleed, de bank en kussens zijn nieuw. De rest was al in ons bezit.

Avondzon

Een mix van oud en nieuw

Om warmte en sfeer in een nieuwbouwhuis te krijgen vind ik het fijn om oudere meubels neer te zetten met een eigen verhaal. Zo is het bureau, de boekenkast, de houten stoelen en heel veel decoratie en speelgoed van familiezolders, de kringloop en gemaakt van hergebruikte materialen. Maar omdat ik óok val voor gemak, strak, schoon en nieuw (ja ja ik ben een materialist..) combineer ik dat met nieuwe spullen. Zo zijn de bank, de vloerkleden en de kussens nieuw. Alhoewel, de kussens en de poefs ook weer van hergebruikte materialen zijn.. Bonus!

Speelgoedhoek

Waar is je alles van?

Ik ga nu heel suf een rijtje typen met ongeveer alles, zodat ik deze vragen in een keer heb gehad. Vind ik fijn, jij misschien ook wel. En anders moet je even doorscrollen :).

 • De grote kast met o.a. speelgoed was onze oude kledingkast waar we nu planken in hebben gemaakt. Deze kast hebben we destijds bij IKEA gekocht
 • Het speelkeukentje en de kinderwagen komen van de kringloop
 • De houten regenboog is van Grimms, de stapeltoren van Wooden Story (in de categorie ‘speelgoed’ vind je heel veel tips. linkjes en foto’s)
 • Het krukje naast de speelgoedkast is van IKEA net als het lampje erop (keukenafdeling)
 • Alle planten en potten zijn van IKEA en de kringloop
 • De boekenkast heb ik via Reliving gekocht (een soort online kringloopwinkel)
 • De grijze stoel kocht ik jaren geleden bij IKEA
 • De poef met wollen hoes is handgemaakt door Froekus
 • Alle staande lampjes zijn van IKEA
 • De wollen kussens zijn handgemaakt door Froekus
 • De roze bank is van Sohome
 • Het vloerkleed is van Sohome
 • De Marrokaanse leren poef is van Poufs and Pillows (kortingscode: mamalotje15 voor 15% korting)
 • De Marrokaanse kussens en het vloerkussen is van Poufs and Pillows (kortingscode: mamalotje15 voor 15% korting)
 • Het groene bijzettafeltje is van IKEA
 • Het krukje met gele poten is van HEMA
 • Het grote schilderij is een trouwkado van Rik Grit
 • Het bureau is van Derko’s vader geweest
 • De houten stoel aan het bureau is van mijn ouders geweest
 • De posters her en der verspreid zijn van Juniqe
 • De ronde gehaakte wandhangers zijn handgemaakt door Froekus
 • De speelgoed Wobbel is van Beer en Schaap
Bureau van mijn schoonvader

Meer over de bank

De bank (en het vloerkleed) verdient een eigen blog, dus die vind je hier. Een geheel zachte warme fluffige roze blog met rib coming your way!

De bank – Meer plaatjes en tekst over de bank vind je hier

Missie geslaagd

Elke dag als ik boven of beneden kom (onze woonkamer is op de eerste verdieping) ben ik blij. Mijn missie om een warme sfeer in een nieuwbouwhuis neer te zetten is gelukt. Ik geniet intens van de ruimte, maar heb niet het gevoel dat ik mijn oude woonkamer moet missen om de authentieke details en het karakter daar. It’s a win!

De boekenkast (Reliving), speelgoed en een omgevallen lamp en een blije baby. De woonkamer op een gewone maandagavond.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply M A M A L O T J E - Een roze ribbank - verliefd op mijn woonkamer - M A M A L O T J E

  […] onze woonkamer bekijken? Ik schreef een blog over hoe ik van ons blok beton een knusse plek maakte. Deze blog vind je hier. Veel […]

  2 augustus 2021 at 23:56
 • Reply Nikki

  Het is echt prachtig geworden! Wauw! Klopt het dat die (speelgoed)kast niet meer verkrijgbaar is bij IKEA? Ik zoek ook zoiets.

  3 augustus 2021 at 14:07
  • Reply Mamalotje

   Klopt, is alweer een oudje!

   25 augustus 2021 at 10:36
 • Reply Charlotte

  Prachtig!! Zeker de boekenkast & de houten vloer. Zeker inspiratie ❤️

  4 augustus 2021 at 10:15
 • Reply Liesbet

  Hoe mooi!! Wordt binnenkort ook mijn missie, een warm nieuwbouwhuis… Wil je meegeven hoe groot jullie woonkamer is? Helpt me om in te schatten wat we in die van ons kwijt kunnen 🙂

  27 augustus 2021 at 00:23
 • Reply M A M A L O T J E - Mijn eigen duurzame droomkeuken - M A M A L O T J E

  […] Een warme sfeer in een nieuwbouwhuis – ‘de woonkamer van mamalotje’ […]

  8 september 2021 at 13:01
 • Leave a Reply