Follow:
Interieur, Stijl

Mijn eigen duurzame droomkeuken

Mijn grootste woondroom was altijd: een eigen duurzame droomkeuken ontwerpen. Dus toen wij ons huis kochten was dat ook het eerste wat er moest gebeuren: een nieuwe keuken. Ik heb elk detail met zorg samengesteld. Voor mij werkte het niet om gewoon bij een keukenzaak te bestellen, ik wou regie over elk wissewasje. Dus zo kwam ik na lang wikken en wegen, offertes opvragen en stalen bestellen op de volgende combinaties. En, natuurlijk, een zo duurzaam mogelijke keuken (passend bij ons budget). Dat betekende voor ons: overstappen op electrisch koken, kiezen voor duurzame materialen en proberen zoveel mogelijk ecologische keuzes te maken.

Hanglamp Sinnerlig Ikea

Binnenkant van IKEA

De binnenkant van de keuken is allemaal IKEA. Klinkt misschien niet als een fancy duurzame droomkeuken maar dat is het nou juist wel. Ik heb een online afspraak gemaakt (alle winkels waren dicht toen ik hiermee bezig was) bij IKEA en ben samen met de keukenafdeling een keuken gaan ontwerpen. Ik heb dit hele zooitje in een keer besteld en met vrienden in elkaar gezet. Een klusjesman heeft de keuken daadwerkelijk gezet, inclusief frontjes en apparatuur.

Frontjes van Koak Design (Bamboe Density Carbon)

Buitenkant van Koak Design van bamboe

Hoe blij ik was om Koak Design te ontdekken? Heel blij! Ik wou ontzettend graag houten fronten, maar dit is best wel een duur grapje. Door de frontjes op een IKEA keuken te plaatsen was het ineens een stuk betaalbaarder. Ik koos voor de (op dat moment nog een helemaal) nieuwe kleur bamboe: Bamboe Density Carbon. Bamboe is het meest milieuvriendelijke wat je kunt kiezen want bamboe groeit snel, is verschrikkelijk hard (en daardoor slijtagevast) en goed te produceren. En ik koos voor handgrepen, want dat vind ik tof staan. Maar geen lange lijnen, meer rechte blokjes. Een beetje retrovibe. En mannnnnnnnn wat is het tof geworden. Alles klopt, de kleur, de structuur, de handgrepen, het is echt meer dan prachtig.

Ik wou graag een donkere keuken met een licht blad en koperen details. Mijn keuken is mijn droom in werkelijkheid geworden!

Fles Waterdrop, kookplaat Makus

Keukenblad van De Keukenbladenfabriek

Na heel lang wikken en wegen, proefstaaltjes te bekijken, een bezoek aan de fabriek en nog meer staaltjes in handen te hebben gehad koos ik voor een natuurstenenblad van Silestone. Het heet Blanco Capri, het is ‘gezoet’ en 20 mm dik. Gezoet betekent dat het geen hoogglans is, maar meer een soort matte afwerking. Het blad heeft wel heel lang op zich laten wachten waardoor we nog heel lang moesten overbruggen met een tijdelijk blad van hout, op maat gezaagd door mijn zwager. Gelukkig maar, want het was oprecht een grote bron van ergenis in huis, de onbruikbare keuken. Maar hey, eind goed, al goed. Het is prachtig geworden. De keukenbladenfabriek werkt ook samen met KOAK dus dat is een fijne bijkomstigheid, zij kennen elkaars werkwijze.

Spoelbak Lanesto, keukenblad Silestone

Een roze kookplaat van MAKUS: de juweel in de duurzame droomkeuken

In de VT wonen keukeneditie zag ik ergens een klein plaatje van een roze kookplaat. Direct glommen mijn ogen. Die wou ik! Ik wist al wel dat we over zouden gaan op electrisch koken, in het kader van duurzaamheid. Maar ik zag er echt tegenop, met zo’n zwarte kookplaats midden in mijn niet-zwarte keuken. Het zou in deze keuken misstaan. Maar heus, er bleek een prachtige oplossing. MAKUS heeft prachtige kookplaten in een paar mooie designs, waaronder deze oudroze kleur.

Makus Simply Pink

Verrassing. Ik mag van MAKUS een korting weggeven van 10% omdat MAKUS en Mamalotje zo’n fijne combi samen zijn. ZO TOF!

Met de code MAMALOTJE krijg je in de laatste week van september (27 sept-3 okt) 10% korting op jouw MAKUS kookplaat.

Kokendwaterkraan

Via Mycoolkitchen kocht ik een kokendwaterkraan van Selsiuz in een koperen kleur. Hiervoor ben ik wederom speciaalzaken gaan opzoeken die deze kranen verkochten om de kleuren in het echt te zien. Lang leve ‘winkelen op afspraak’, wat een gedoe was dat joh. Gelukkig kreeg ik ook nog heel veel online hulp van keukenvriendin Erika, die zelf ook een pracht van een keuken in haar huis heeft staan. De koperen wasbak en kraan zag ik bij haar en sindsdien ben ik om. De kraan is van Selsiuz en de spoelbak is van Lanesto, deze hebben exact dezelfde kleur. Dit soort details vind ik super belangrijk. Ik ben een ware keukennerd geworden.

Mycoolkitchen geeft 50 euro korting op een kokend waterkraan met de code MAMALOTJE-KRAANKADO

Veganzeep van Sostrene Grene, vaatdoekje van Laura Beijn

Milieuvriendelijke keuzes in de duurzame droomkeuken

Over de duurzaamheid van een kokendwaterkraan is nog wel wat te betwijfelen. Het kokende water uit de kraan bespaart gas (als je op gas kookt) maar het warmhouden van het water kost energie. Meer informatie over dit onderwerp en hoe je kunt besparen op energie en gas in je keuken vind je op Milieu Centraal. Hier vind je ook tips en vergelijking over apparatuur zoals een vaatwasser, oven en andere apparaten in de keuken. Ik koos voor de simpelste kraan met de kleinste boiler, maar wel eentje van een goed merk met een goed isolatiesysteem (energielabel A).

Selsiuz kraan

We hebben een prullenbak voor restafval maar de grap is: deze is bijna altijd leeg. In de lade onder de kraan hebben we drie kleinere prullenbakjes staan voor papier, plastic en GFT. Op deze manier houden we afval zo beperkt mogelijk en proberen we ons steentje bij te dragen door te recyclen.

Brabantia prullenbak

Schoonmaken in een duurzame droomkeuken

We maken schoon met zoveel mogelijk ecologische schoonmaakmiddelen zoals Kleany. We gebruiken milieuvriendelijke vaatwastabletten en afwasmiddel en proberen plastic te vermijden in onze kasten. Alles kan nog tien keer beter, daar zijn we ons van bewust. Maar elke stap is er een en op deze manier proberen we elke dag iets groenere keuzes te maken.

Keukenblad Silestone

De rest van de duurzame droomkeuken: waar is wat van?

Wat ik zo leuk vind aan dit huis is dat we nu een open keuken hebben zodat er een grote woonkamer is, maar dat de eettafel wel echt in de keuken staat. Een mooie afscheiding doordat het trappenhuis ertussen zit, maar wel een open ruimte.

 • Het zonnebloembehang achter de tafel is van Summer Gray.
 • De tafel is gemaakt door een vriend van ons van steigerhout. De tafel is al jaren oud, onbehandeld en inmiddels hartstikke vies. Dus als je die look zoekt: even goed besmeren met leefvuil enzo ;).
 • De stoelen komen van mijn ouders zolder, die gaan al jaren mee, verhuizen van het ene naar het andere huis en gaan inmiddels ook al meerdere huishoudens mee.
 • De kinderstoelen zijn Tripp Trapps van Stokke.
 • De ecovriendelijke vloermat en de placemats op tafel zijn van Eeveve in de kleur poederblush.
 • De houten vloer staat zorgvuldig beschreven in deze blog over de woonkamer.
 • Het vloerkleed in de keuken is van IKEA, het is niet het duurste kleed dus ik vind het niet zo erg als het wat vies wordt. Daarbij beschermen we zo ook de houten vloer in de keuken Ć©n het staat zo fijn!
 • De lamp is ook van IKEA
 • De (nog aan te sluiten) radiator is van Hudson Reed.
 • Het speelkeukentje komt van de kringloop.
 • Het keukenkrukje komt van IKEA.
 • De prullenbak is van Brabantia.
 • De verf op het plafond heet ‘koekjes’ van de Gamma.
 • De verf in de keuken heet ‘full greige’ van Flexa (easycare keukenverf).
 • De kleur achter de tafel (rechts) heet ‘gerookt’ van Gamma.
 • De stopcontacten zijn van De Oude Schakelaar.
Behang Summer Gray, lamp Ikea
Pot en bak IKEA
Matten Eeveve

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Irene

  Super slim om een Ikeakeuken te pimpen, daar zou ik zelf niet aan denken. Ik vind het er heel mooi uit zien! Zeker ook die roze kookplaat, heb ‘m al naar mijn wederhelft doorgestuurd voor als onze nieuwe keuken er ooit komt šŸ˜‰

  9 september 2021 at 20:35
 • Reply M A M A L O T J E - De roze kookplaat van MAKUS (met kortingscode) - M A M A L O T J E

  […] Een roze kookplaat? ARE U KIDDING ME? Nee. Ik heb hem. Ik zag hem in de VT wonen en was meteen verkocht. Ik stuurde Merel van Makus een mailtje en ik kreeg een sample opgestuurd. Het bleek een match made in heaven in mijn droomkeuken. Alles over onze keuken lees je in deze blog. […]

  17 september 2021 at 12:37
 • Reply M A M A L O T J E - De roze kookplaat van MAKUS (met kortingscode) - M A M A L O T J E

  […] Mijn eigen duurzame droomkeuken […]

  17 september 2021 at 12:37
 • Leave a Reply