Follow:
Het leven met baby, Reviews, Wasbare luiers

Wasbare luiers: de meest gestelde vragen

Hoe doe je dat met poep, partners en printjes?

Whaaaat, wasbare luiers?! Maar hoe doe je dat met poep? En is het wel te doen met een baby? En hoe overtuig je je partner en welk merk heeft die leuke bloemen en welk inlegvel en waar en wie en hellllllp: wasbare luiers. In deze blog lees je hoe ik aan de wasbare luiers raakte. Maar er blijven nog zoveel onbeantwoorde vragen. Dus hier.. De meest gestelde vragen op een rij. Mét antwoord uiteraard.

wasbare luiers - mamalotje.nl
Elskbar all-in-one: dat witte inleggertje moet er dus wel ín he, anders werkt het niet.. 🙂

Mijn favoriete luier?

Ik ben inmiddels het meest fan geraakt van het tweedelig systeem, ondanks dat dat dus ‘twee handelingen’ betekent. Met een draaikontje (Juun dus) is dat soms een beetje doorwerken maar het systeem is gewoon fantastisch. Ik gebruik het liefst een voorgevormde luier van bamboe (extreem zacht, echt, hmmmmm) van hu-da met daaroverheen en overbroekje met een kek printje. Bijvoorbeeld eentje van Bare and Boho (fijn met dubbele lekgootjes bij de beentjes) of een mooi ruim overbroekje van Lighthouse. Van alle merken komen er steeds weer nieuwe printjes uit, een ietwat verslavende situatie :).

Overbroekje van Lighthouse

Hoe doe je dat met poep?

Vloeibare poep kan direct de wasmachine in. Vaste poep niet. Vaste poep gooi je weg. In de wc (als het een handige drol is – de beste optie voor het milieu) of in de prullenbak (als je een inlegvel gebruikt, gebruikelijker). Even lekker over poep praten: je kunt een wasbaar/wegwerp inlegvel in de luier doen waar de plas doorheen gaat en de poep bovenop blijft liggen.

Plakpoep?

Klinkt gek, maar laat het een tijdje intrekken. Dan trekt het vocht eruit en gooi je de drolletjes alsnog in de wc. De resten die eventueel aan je luier blijven plakken (gaaaatsie – maarja, wel logisch) kunnen prima in de wasmachine. Die machine van jou lost dat karweitje op.

Spuitpoep?

Wasbare luiers zijn overal voorzien van elastiek. Spuitluiers komen dus niet meer tot de nek en er zit dus geen poep meer in je favoriete rompertje. Spuitluiers (vloeibare poep) kan zo de machine in, geen zorgen, dat spoelt gewoon weg in de koude voorwas.

Luiers luiers luiers

Hoe ziet de wasroutine eruit?

Je verzamelt alle vieze luiers in een wasemmer/waszak. Als je er genoeg hebt verzamelt voor een was gooi je alles in de wasmachine. Zorg ervoor dat je luiers met klittenband goed dichtmaakt bij de wastabs om het klittenband te behouden. Eerst een voorprogramma (koud!) en daarna een hoofdwas op 60 graden. Geen ecostand (dan gebruik je minder water en het moet echt goed doorspoelen) en beter geen eco wasmiddel. Wil je toch eco wasmiddel: let dan goed op de dosering (extra vuil). Daarna hang je de luiers te drogen en gebruik je ze weer opnieuw. Tadaa! Het is wel echt heel belangrijk dat je wasroutine op orde is. Dus nogmaals: eerst koud, dan warm (60 graden), een sterk wasmiddel en geen ecostand. Wasbare luiers en billen zijn schattig maar poep en plas is gewoon vies en dat moet er dus uit.

Wordt het echt schoon?

Ja.

Wat is amoniaburn en hoe voorkom ik het?

Amoniaburn krijg je wanneer je de luiers veelvuldig verkeerd wast. Dan zijn de luiers niet schoon en stapelt het vuil zich op. Dit voorkom je door de luiers goed te wassen volgens de wasroutine hierboven, oftewel, daar hoef je niet bang voor te zijn als je je wasroutine in orde hebt. Dit is ook de reden waarom je de wasmachine niet op een ecostand moet laten wassen (bij wasbare luiers), er moet goed veel water door je handeltje heen. En ook de reden waarom er geen ecowasmiddel wordt aangeraden, deze wasmiddelen zijn vaak niet sterk genoeg. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld voor de rest van de was wel ecowasmiddel maar bij de luiers dus niet. Stinken je luiers extreem naar plas (amoniak) – dan moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Ze horen brandschoon te ruiken wanneer ze uit de wasmachine komen.

Een wolbroek voor de nacht

Hoe zit het met poepvlekken?

Een poepvlek in een romper: we kennen ze allemaal. Hoe lossen we het op? In de zon ermee. Zo werkt het ook voor luiers. Het is puur kleurstof, zolang je wasroutine in orde is (koude voorwas, daarna warm 60 graden, goed wasmiddel en geen ecostanden). Een natte luier laten opdrogen in de zon is gegarandeerd een vlekvrije luier na een uur. Vandaag nog getest, ik meen het echt. De zon is je vriend.

Een wasbare luier is toch heel dik? Hoe doe je dat met kleding?

Dit was exact mijn eerste gedachte. Het uiterlijk van mijn babybillen en al die leuke kleertjes. Oke, feit is: een wasbare luier is best een pakketje. Maar een wasbare luier wordt niet dikker naarmate er vocht in komt, daar waar een wegwerpluier nog enorm groeit. Maar oke, ik snap de vraag en ik voel ook de noodzaak om dit te bespreken. Het is even wennen, dat is echt waar, want ik gebruik ook de dunste/slankere luiers. Qua baby is het zo dat hoe groter je kind wordt, hoe minder opvallend die luier is. Een newborn met een grote one size luier is niet te doen, maar er zijn ook prachtige one size luiers die je heel klein kunt maken zoals een hu-da luier. Dan is het best heel goed te doen. Maar, niets zo mooi als een newborn luiertje op een newborn. Ik baal oprecht dat ik dat niet heb uitgeprobeert :).

Mijn luiermandje

Wat zijn dunne en slanke luiers? Namen graag!

Een Hu-Da voorgevormde bamboe luier valt heel smal en slank, daar doe ik een bamboe booster in en dan redden we een hele nacht. Of dus een groot deel van de dag.

Een Bare and Boho met hennep kliksysteem is extreem dun. Hennep neemt heel veel vocht op maar is wel weer stug. Dus daar doe ik toch ook een zachte booster overheen. Maar al met al is dit pakketje nog steeds heel dun te noemen.

Over het algemeen verschoon je een dunne luier eerder dan een dikkere maar het hangt ook weer van materiaalgebruik af. Voor dit soort vernuftigheden boek je het beste een consult, vraag je het aan een expert of doe je eigen onderzoek. Voor elke bil wat wils!

Bare and Boho luier

Waar moet ik beginnen? Hoe kies ik?

Het beste antwoord: boek een gratis consult (bij bijvoobeeld Nappys.nl). Je kunt ook met de luierkeuzehulp op de site van Nappy’s,nl een heleboel uitsluiten en zo je perfecte luier vinden, of een paar luiers huren. Allemaal opties. Als je wilt weten hoe ik begon: lees dan deze blog.

Hoe overtuig ik mijn partner

Ik zou zeggen: begin gewoon met wat wasbare luiers en dan verkoopt het zichzelf wel. Wanneer je partner echt anti is kun je ook gewoon zelf wel wasbaar doen en de ander zijn ding laten doen? Ik moet zeggen dat ik bijvoorbeeld op de opvang nog niet ben begonnen met wasbaar, al denk ik dat ze er volledig open voor staan. Naar opa en oma gaf ik wel een wetbag mee voor de luier die ze omhad, maar vervolgens liet ik hen gewoon de luiers gebruiken die ze nog in huis hadden. Voor iedereen is dit natuurlijk anders. Maar ik merk zelf wel dat hoe meer ik ze gebruik, hoe logischer het aan het worden is dat ik alleen nog maar wasbaar gebruik. Wegwerp voelt ineens echt heel suf. Waarom zou je een luier weggooien na één keer dragen? Nouja, goed, ging allemaal niet echt over partners. Oke laatste tip: boek een consult. Kan je partner makkelijk meekijken hoe het is. nog voordat er echt poep en plas aan te pas komt.

De wondere wereld van wasbare luiers

Eigenlijk zijn wasbare luiers heel logisch, dat besef ik me nu ik ze een tijdje gebruik. Poep en plas gaat in het riool, daar waar het hoort. Maar er zit een ouderwets randje aan dit onderwerp. Dat hoeft niet, je moet zelf even afstoffen. Mijn grootste voorbeeld hierin is Luierhuis. Je vind Laura van Luierhuis op instagram en zij helpt eenieder met vragen. Fijne filmpjes, leuke plaatjes, hapklare info. Of, boek een consult. En het is ook vast fijn om te weten dat de consulenten van Nappy’s.nl niet op commissiebasis werken. Ze zijn er echt om jou te helpen. Op naar een betere wereld!

Printjes

Nog meer vragen

Er zijn nog veel meer vragen die me vaak en minder vaak gesteld worden. Deze komen in de loop van de tijd ook echt online, maar voor nu even de meest belangrijke hierboven. Mis je jouw vraag enorm: stel hem hieronder.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply M A M A L O T J E - Aan de wasbare luiers - M A M A L O T J E

  […] Edit: Inmiddels schreef ik alweer twee blogs met de meest gestelde vragen over wasbare luiers. Deel één vindt je hier. […]

  30 augustus 2021 at 12:35
 • Reply M A M A L O T J E - Wasbare luiers: tijd, moeite, parttime, milieu? - M A M A L O T J E

  […] wasbare luiers (en hoe dat dus zeer positief eindigde, terwijl ik er geen ruk zin in had). En in deze blog lees je de meest gestelde vragen deel 1. Over partners, poep en printjes. Dus nu is het tijd voor […]

  30 augustus 2021 at 16:17
 • Leave a Reply