Follow:
Het leven met baby, Kadotips, Speelgoed, Stijl

De tien leukste cadeau’s voor een eenjarige

Daar komt dan het moment: je baby is geen baby meer. Het is precies een jaar geleden dat je dat hummeltje in je armen geworpen kreeg. En nu kan dat hummeltje ineens rechtop zitten, kruipen, ‘hi’ zeggen en grapjes maken. En sommige hummeltjes doen het wat rustiger aan en sommige hummels rennen al een marathon op hun eerste, maar het blijft een bizar bijzondere mijlpaal.

En wat geef je die allerleukste baby dan? Nou… Ik ging op onderzoek uit en kwam op de volgende cadeau’s. Grote, kleine, alles zit ertussen. Duur en minder duur, maar vaak wel duurzaam en dat is ook heel wat waard.

Overigens is dit natuurlijk niet alleen voor ouders. Misschien heb jij wel een buurmeisje, babyneefje of een mini-mens neefje of nichtje waar je inspiratie voor nodig hebt.

 1. Een pop

Een pop?! Ja. En waarom? Nou.. Ik was bij het consultatiebureau en Fiep ziet een pop en ze begint ineens te glimmen en te stuiteren alsof het goud is. Fantastisch toch? Blijkbaar is ze super geïnteresseerd in ‘kleine mensen’. Toen werd het een zoektocht naar de meest mooie pop. Ik kwam uit bij de ChiChi doll Megan van Bonikka. Een vet modieuze pop met een schuine staart en grijze haren (hóe hip, en lijkt ze ook nog een beetje op mama). Pas later kwam ik erachter dat het ook nog eens een mooi verantwoord merk is. Alle poppen van Bonikka worden met de hand gemaakt in Sri Lanka. Alles wordt op een ethisch verantwoorde manier gemaakt en de opbrengst van de poppen gaat ook echt terug naar waar de pop vandaan komt. Fair trade dus. Daarnaast zijn de materialen helemaal natuurlijk dus je hebt met deze pop geen gek spul in huis. Ik ben oprecht fan, we zullen zien hoe Fiep op de pop reageert. Voor de foto heb ik Fiep al heel even kennis laten maken, maar gelukkig weet ze dat morgen al niet meer.

De pop die wij hebben voor Fiep’s eerste verjaardag is de Megan van Bonikka.

Fiep met de Bonikka pop


En poppen zijn dus niet alleen voor meisjes he. Wie zegt dat een jongen geen pop wil? Je hebt zoveel leuke poppen, zoals bijvoorbeeld vader of moeder Muis of de poppen van Maileg. Kijk eens op Jut en Juul voor mooie poppen.

 1. Grimms regenboog

Wie kent hem niet?! De Grimms regenboog. Ik ben weer zo’n moeder die voor de naturel versie is gegaan, maar je hebt ook de regenboog in regenboog kleuren. Dit speelgoed is van hout en heel erg sterk. Het valt onder de categorie stapeltorens maar het is veel meer dan dat. Wat ik ook heel tof vind aan de regenboog is dat het leuk is voor alle leeftijden. De bogen kunnen los gebruikt worden als tunnels, autobanen, bootjes of wat je maar bedenkt. Het stimuleert de fantasie enorm! En het allerfijnste.. het staat prachtig in huis. Speelgoed voor in de vensterbank. ‘Nee Fiep, je mag er niet mee spelen, het moet mooi blijven’.. Geintje! Onze regenboog komt van Jut en Juul maar je hebt ze op meerdere plekken, online en offline.

Grimms regenboog naturel

 1. Stapeltoren

Je hebt de stapeltorens in alle vormen en maten. Wij hebben ook een fantastisch fijne van IKEA, maar dan zelfs van de kringloop. Kinderen van deze leeftijd vinden het heel fijn om te stapelen. Na de deconstructie (de alles-moet-kapot-fase) gaan ze leren om het weer op te bouwen. En je hebt zulke leuke verschillende torens. De eeuwige favoriet, wie kent hem niet; de vuurtoren van Ikea

 1. Houten diertjes of poppetjes

De houten diertjes en figuurtjes van bijvoorbeeld Ostheimer en Holztiger zijn zo mooi gemaakt. Ze zijn perfect om mee te spelen. Ze zijn wel prijzig dus het is bijvoorbeeld een leuk meerjarenplan of leuk om aan al je bezoek één diertje te vragen. Maar daar staat duurzaamheid tegenover, en ja dat is ook wel fijn! Ze stimuleren de fantasie en ze kunnen bijvoorbeeld ‘wonen’ in de bogen van de regenboog van Grimms.

Een grote collectie van Ostheimer figuurtjes vind je gewoon bij Bol, maar ook bij de mooie kleine shops. En prachtige dieren van Holztiger heb je bij bijvoorbeeld Peertje.

 1. Wobbel

Niet zo goedkoop, wel echt héél erg leuk. Een wobbel is een houten plank in de vorm van een halve maan. Je kunt er op zitten, liggen, staan, kruipen, schommelen, wiebelen, rennen en glijden. Een wobbel is denk ik het meest simpele speelgoed wat je je kunt bedenken en toch gegarandeerd plezier. Je hebt ze in allerlei kleuren, met en zonder vilt. Ook dit speelgoed is echt leuk voor jong en oud, hier kunnen ze nog jaren mee. Of de broers en zussen kunnen direct al meespelen.

 1. Blokkenstoof

Puzzelen is ook helemaal tof, maar echte legpuzzels zijn nog te moeilijk. Met deze blokken kunnen ze alvast oefenen. Hoe leuk dat dan ineens het blokje verdwijnt. Het doosje kan open en dicht: mega hit natuurlijk. En niet duur!

 1. Muziekinstrumenten

Vet goed voor de ontwikkeling maar ook gewoon gezellig. Hoe leuk is het dat je kind dan zelf ook muziek kan gaan maken. Met bijvoorbeeld een tamboerijn of een ringeldepingel belletjesding of sambabal.

 1. Boeken

Altijd goed. Fiep is echt heel erg blij als ze een boekje gaat lezen. Ze doet het ook zelf, zonder ons. Dan wijst ze dingen aan en verteld ze soort van dingen aan zichzelf (lees: ‘nahnahanhanhanah’) Als ze zelf gaan lezen kun je wel beter boeken met dikke bladzijden geven, anders is je boek niet lang mooi meer. Fiep leest hier ‘De dieren van Fiep. Hoe toepasselijk. En serieus een fantastisch boek! Net als ‘Piep piep met Fiep‘.


Donsjes schoentjes en het boekje ‘De dieren van Fiep’

Boeken zijn niet alleen leuk om te lezen maar staan ook erg mooi in de kast. Het dierenboek is bijvoorbeeld ook zo’n mooi boek dat wel mag rondslingeren. De platen zijn heel groot en indrukwekkend.

 1. Bergstein regenlaarsjes

Het is ook leuk om iets praktisch – maar wel leuk – te geven. Bijvoorbeeld de Bergstein regenlaarzen. Je hebt ze in winter en zomeruitvoering. Met voering en zonder dus. En de kleuren zijn allemaal te leuk. En aangezien de winter er nu aan komt.. Heerlijk stampen in de plassen! Bergstein heeft nu ook heerlijke sloffen en van die schapenwollen schoentjes. Ik zeg: té leuk.

Bergstein regenlaarsjes

 1. Donsje Amsterdam schoentjes

Fiep heeft twee paar Donsjes (tweedehands, zo goed als nieuw). Heerlijke ‘eerste schoenen’ om op te leren lopen. Ze hebben namelijk een zachte zool waardoor je kind echt leert lopen op zijn eigen voetjes. Heel goed voor de ontwikkeling. Het beste leren ze namelijk lopen op blote voeten! Maarja.. Dat is toch wat karig in de herfst en winter. Leuk om te geven: een cadeautje dat de kledingkast op een top manier aanvult. En toch best een uitgave om ‘zomaar’ te doen.

Wat zijn jouw ideeën voor de eerste verjaardag? Man man man.. Veeg mij maar op hoor. Hoe snel is dit jaar gegaan. Wat een clichés en wat een rijkdom. Alles tegelijk. Enne.. ga vooral nog even foto’s terugkijken!

Het Dierenboek en (de halve) Grimms regenboog

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Sifra

  Wat een leuk mens ben jij! Leuk dat ik je gevonden heb via IG :)) Ik ben zo’n moeder die te lui is om overal foto’s van te maken, maar ik geniet van mama’s die dat wel doen en dan vooral in de smaak die ik Zelf ook heb. Heerlijk!
  En onze kindjes zijn beiden van oktober 2017 ♥️

  8 september 2018 at 00:19
  • Reply Mamalotje

   Hahaha wat leuk om te horen! Ik doe het graag voor je 😉 Oh tof, wat gaan jullie geven en wat staat er op het lijstje? 🙂

   10 september 2018 at 12:31
 • Reply M A M A L O T J E - #21 De leukste decembercadeautjes voor kleintjes

  […] Nog niet uitgeshopt? Ik heb nog twee blogs geschreven over mooie cadeautjes. De leukste kraamcadeau’s (maar die mag je ook prima aan jezelf en je nieuwste aanwinst geven) en verjaardagscadeau’s voor een éénjarige. […]

  6 februari 2019 at 13:59
 • Reply M A M A L O T J E - #21 De leukste decembercadeautjes voor kleintjes - M A M A L O T J E

  […] Nog niet uitgeshopt? Ik heb nog twee blogs geschreven over mooie cadeautjes. De leukste kraamcadeau’s (maar die mag je ook prima aan jezelf en je nieuwste aanwinst geven) en verjaardagscadeau’s voor een éénjarige. […]

  30 augustus 2019 at 16:51
 • Reply M A M A L O T J E - Kadootjes voor een tweejarige - M A M A L O T J E

  […] Klik hier voor mijn ‘kadootjes voor een eenjarige’ blog. En klik hier voor alle andere kadotips die ik ooit gaf op mijn blog, voor jezelf en je mini! […]

  31 augustus 2019 at 18:01
 • Reply M A M A L O T J E - De verjaardag van een tweejarige - M A M A L O T J E

  […] jaar schreef ik een blog met kadotips voor een eenjarige en dit jaar kadotips voor een tweejarige. Onder mijn kopje ‘kadotips‘ en […]

  31 oktober 2019 at 14:42
 • Leave a Reply