Follow:
Gezondheid, Het leven met baby, Zwangerschap

Organicup

Een heel interessant onderwerp. Je menstruatie. Dat ik daar ooit over zou gaan bloggen. En wat zal ik erover zeggen. Ik kan je vertellen dat ik serieus nogal bang was voor wat er komen ging. Door de borstvoeding was ik echt maanden niet ongesteld. Tot de zomervakantie, toen ineens was het daar. Ik had echt horrorverhalen gehoord over ongesteld zijn na je eerste bevalling. Het zou mega heftig zijn en veel. Nou, ik heb goed nieuws. Bij mij valt het allemaal reuze mee. Ik ben het nu drie keer geweest en het blijft gewoon in het ‘normale’ rijtje vallen.

Al een tijdje was ik benieuwd naar de Organicup. Dat is een siliconen cup die tampons en maandverband vervangt. Nu ik mama ben geworden ben ik ineens een stuk duurzamer (of dat wil ik graag zijn) dan dat ik was. Daarnaast vind ik het super belangrijk dat Fiep geen gekke chemicaliën binnenkrijgt. Dat deed me wel doen beseffen dat het een beetje raar is dat ik dat bij mezelf wel gewoon oke vond. In tampons zit gewoon PLASTIC. Klinkt niet goed he? Dus.. tijd voor iets nieuws.

Ik moest even een drempel over want het is nogal een gevalletje ‘hoe krijg je dit erin’. Maar het is echt heel simpel. Je vouwt hem dubbel (als het ware in een C) en zo krijg je hem erin. Daarna vouwt hij vanzelf open en heb je dus een soort bakje in je vagina hangen. Geintje. Dat voel je echt niet. Nouja, het is niet waar dat ik echt helemaal niets voelde maar het werd soort van normaal. Totaal niet pijnlijk.

Je kan de cup dus 12 uur lang inhouden en daarmee kan je bijna vergeten dat je uberhaupt ongesteld bent. Dat vind ik echt GENIAAL. Want hoe zwaar irritant is het dat je steeds naar de wc moet om de boel te checken en te vervangen.

Organicup maat A

Je hebt twee verschillende maten. Ik ben zo’n noob dat ik (ook na de zeer duidelijke uitleg) nog niet zeker was van de goeie, dus ik heb ze allebei in huis. Maat A is voor ‘als je nog nooit bent bevallen’ en maat B voor ‘een keer bevallen’. Maar aangezien ik dus helemaal niet zo heftig of meer menstrueer dan ‘before’ gebruik ik toch gewoon cup A. Volgens mij is het verschil echt minimaal maar moet je vooral kijken naar de heftigheid van de menstruatie. Ik gebruikte ook nog normale tampons namelijk.

Het eruit halen vind ik nog wel een dingetje. Opzich gaat het helemaal netjes maar doordat de cup vacuum in je vagina zit moet je best een beetje ‘trekken’. Dat is ietwat ongemakkelijk de eerste keer. Ik dacht echt wel dat ik hem er niet meer uit kreeg. Maar eind goed al goed, dat lukt je heus wel. En na zo’n eerste keer weet je dus ook dat je hem heus wel weer te pakken krijgt.

Voordelen:

Dit klinkt een beetje raar misschien maarja; ‘zo eerlijk mogelijk verteld’, het ruikt niet meer zo vreemd! Echt een mega voordeel.

Je hoeft nooit meer tampons te kopen. Of ze weg te gooien. (Hallo ongemakkelijk moment als er geen prullenbakje staat.)

Het is dus duurzaam en daarmee top voor het milieu. Weg plasticsoep!

Het is niet slecht voor je lichaam, er droogt niets uit, je hele hormoon en bacteriehuishouden daar beneden blijft onaangetast.

Er kan veel meer in dan in een maandverband of tampon dus je kan er heel lang mee, zonder dat je moet verwisselen.

Nog niet overtuigd of als je denkt: MAAR HOE DAN?! Kijk dan even dit gezellige filmpje. Kijk sowieso even dit filmpje, dan snap je echt wat je moet doen. (En een dikke pluim voor de styling van dit product, het tasje, het filmpje met de uitleg; want hoe leuk ziet alles eruit!)

Ik ben echt helemaal om. Weg met die stinktampons en andere plastic ongein met chemicaliën. Je geeft 1x (een beetje) geld uit en vanaf nu ben je klaar. Het is echt zoveel beter voor jezelf én voor het milieu.

 

 

 

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply