Follow:
Het leven met baby, Wasbare luiers

Wasbare luiers: tijd, moeite, parttime, milieu?

wasbare luiers: wolbroek

Deel twee: de meest gestelde vragen over wasbare luiers

Deel twee van de meest gestelde vragen over wasbare luiers. In deze blog lees je hoe ik ineens zomaar toch stiekem begon met wasbare luiers (en hoe dat dus zeer positief eindigde, terwijl ik er geen ruk zin in had). En in deze blog lees je de meest gestelde vragen deel 1. Over partners, poep en printjes. Dus nu is het tijd voor een blogje met deel 2, want er blijven nog ontzettend veel onbeantwoorde vragen. Wasbare luiers zijn ontzettend makkelijk, maar het is toch even een grote stap om ermee te beginnen. Mijn tip: begin maar gewoon met een paar en je komt er vanzelf uit. Maar.. vraag al je vragen, zodat je niet met poep in je haar eindigt. Overal is een oplossing voor. Oke, komt íe! De meest gestelde vragen over wasbare luiers deel twee.

Hoe werkt het: parttime aan de wasbare luiers?

Ik ben inmiddels bijna zover om over te stappen of fulltime wasbare luiers, maar Juun is nu negen maanden en ik doe dus ook al een heel aantal maanden mee met de parttime wasbare luier wezens. Hoe dat werkt? Elke luier die je niet weggooit is er eentje. Dus op die manier probeer ik altijd te kiezen voor wasbaar. Maar in het begin was ik er nog lang niet, vond ik het nog uitzoekwerk en daardoor extra gedoe. Dus gaf ik mezelf elke keer weer de keuze. Niet te moeilijk doen, alle kleine beetjes helpen. Dus ik begon met twee luiers om te proberen en ging door met een stuk of tien in totaal. De exacte aantallen vind je in deze blog.

Hoe ga je over tot wasbare luiers?

Gewoon proberen. Koop gewoon eens twee luiers die je mooi vindt of leen ze van je wasbaar luierende buurvrouw. Ik was zelf direct van fan van hu-da luiers met een mooi overbroekje (bijvoorbeeld eentje van Lighthouse of Bare and Boho, die laatste is trouwens niet apart verkrijgbaar maar wél los van zijn eigen inleggers te gebruiken). Probeer die twee eens uit en ga na waar je in wilt investeren. Kom je er niet uit? (of kom je er wel uit maar wil je gewoon sparren, zoals ik het liefst doe met alles in mijn leven) Boek een consult, drop je vragen bij andere luieraars of bij een account als Luierhuis. Bij nappys.nl zijn deze consulten gratis en de consultant krijgt geen extra’s als er iets wordt verkocht. Oprecht eerlijk advies dus.

Maar echt, gewoon proberen. Ik begon ooit met twee luiers en een wetbag. Daarna koos ik ervoor om ‘s nachts over te gaan op wasbaar, dan had het geen consequenties voor haar outfits overdag (haha!). Inmiddels ben ik bijna over op fulltime en ligt mijn kast vol prachtige printjes.

Wanneer kies je nog voor wegwerp in plaats van wasbare luiers?

Wanneer kies/koos ik voor wegwerp? Op de camping (want: geen goede wasmachine tot mijn beschikking), op de opvang, bij de oppas, als ik een nachtje ga logeren met Juun, onderweg. En dan als laatste: wanneer de wasbare luiers op zijn. En het mooie is, dat laatste is steeds vaker de enige reden om wegwerp te pakken. De wasbare luiers zijn op, zitten in de was of zijn nog niet droog. Oftewel: er moeten meer wasbare luiers komen voor fulltime luieren :).

Maar.. een mooie verschuiving vind er inmiddels plaats. Onderweg koos ik vaak nog voor wegwerp omdat er onderweg standaard gepoept wordt, maar inmiddels ben ik er wel achter dat wegwerp heel vaak doorlekt in de autostoel en wasbaar niet. Dus die keuze is niet meer zo moeilijk. En op de opvang heb ik deze week gevraagd of ze wasbaar kenden en er oké mee waren. Antwoord: hartstikke oké. Dus ik ga aan de slag met een wetbag en voorgevormde luierpakketjes. Om het de opvang zo makkelijk mogelijk te maken.

Zijn wasbare luiers wel echt beter voor het milieu als je het wassen en drogen meetelt?

Antwoord: ja. Deze informatie heeft Luierhuis prachtig samengevat dus daar ben ik even voor de details heengerend. Oké, heengeklikt. Wegwerpluiers kosten per stuk zo’n 20-35 liter water (JA! Heftig he!), dit heeft alles te maken met het produceren van de luiers. Als je kind zo’n 3 jaar in de luiers zit (dat is het gemiddelde, dus uitzonderingen daargelaten) kun je je suf rekenen wat dat aan water kost. Het kan dus wel uit om extra te wassen en zelfs (niet persé de groenste tip) te drogen in een droogtrommel. Voor de echte details kun je deze post van Luierhuis lezen, of deze blog van Nappy’s.nl. Daarbij heb je dus geen luierafval meer, poepjes in inlegvellen daargelaten. Met wegwerp zit je gemiddeld op 22 kilo afval per maand wat op de afvalberg belandt, en doe je niet mee aan het plastic gebeuren. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat de uitstoot van broeikasgassen van wasbare luiers 1,5 keer lager is dan dat van wegwerpluiers. Zelfs als je ze met de droger droogt in plaats van aan de waslijn (wat ook gewoon prima is). Ik zei het al: elke luier die je niet weggooit is er één.

Kost het veel extra tijd en moeite?

Hmmm… goeie vraag. Het kost meer tijd, ja. Met parttime luieren zul je de luiers met wat handoeken wassen bijvoorbeeld, maar met fulltime draai je echt aparte luierwassen twee/drie keer per week. Maar moeite? Amper. Ik vind het oprecht leuk, luiers uitzoeken enzo. Al die heerlijke printjes bij elkaar.

Kun je wasbaar maandverband tegelijk wassen met de luiers?

Ja. Alles wat echt vies wordt zul je op 60 graden willen wassen zodat het echt schoon wordt. Over de wasroutine van wasbare luiers lees je hier: wasroutine door nappy’s.nl en mijn eigen blog over poepwas :).

Waar bewaar je vieze luiers en wasbare billendoekjes?

Ik bewaar beide bij elkaar in een grote waszak (groot formaat wetbag). Je kunt dit alles ook in een luieremmer bewaren met daarin een wasnet. Het wasnet kun je in één beweging in de wasmachine kwakken. Tijdens het wassen vallen de doekjes en luiers er vanzelf uit. Bij een waszak moet je de waszak wel even binnestebuiten keren. Ach, ik heb het er voor over. Ik vind een emmer niet mooi en een waszak prachtig. Tja, het is maar waar je voor kiest.

Wat heb je precies nodig?

Kort antwoord voor fulltime wasbaar: 24 absorberende delen en 6-8 overbroekjes, iets om de luiers in te bewaren (waszak of luieremmer) en een doos inlegvellen. Ik vind zelf voor de nacht een wolbroek echt onmisbaar, dus deze misschien ook toevoegen aan je lijstje.

Lang antwoord: check deze blog of vraag een consult aan. Echt, vraag, vraag, vraag! Zo kwam ik er. Zelf uitzoeken terwijl je er echt niet bekend mee bent is vast een teleurstellende weg. Er is zoveel mogelijk en voor elke bil wat wils.

Een wolbroek?!

Een wolbroek is een soort extra dikke onderbroek voor over je luier. In plaats van een overbroekje (het ‘regenjasje’) kun je ook een wolbroek aandoen. Deze moet je eerst even lanoliseren, een heerlijk rustgevend taakje, en dan zal de broek waterdicht en ultra zacht zijn. Gegarandeerd droog na een lange nacht vol plasjes.

Wol is zelfreinigend en warmteregulerend. Een verschrikkelijke topcombinatie voor babybillen dus. Ik doe er geen romper overheen maar alleen een pyjamashirt. Oh en de wolbroek lekker in een maat of twee groter, dan bedekt hij van knie tot borst het hele lijfje.

wasbare luiers: wolbroek
Een wolbroek

Natte luiers? Is dat niet zielig?

Nee hoor. Een natte luier is warm. Dus je kindje voelt wel dat het heeft geplast, maar het is geen koud pak om z’n bil. Pas als de luier afgaat wordt het koud. Maar er is ook een oplossing voor dat natte gevoel. Een inlegvel van fleece geeft een droog gevoel (en bijkomend voordeel: stoot poep af, dus deze schud je er zo af in de wc, dus geen inlegvellen). Het nadeel van fleece: in fleece zitten microplastics, deze zijn niet goed voor het milieu. Fleece kan relatief snel voor een allergische reactie zorgen. En het voordeel dat je een droog gevoel creëert is ook direct het nadeel. Ze zeggen dat kinderen in wasbare luiers sneller zindelijk zijn, dit is omdat ze doorhebben dat ze nat worden als ze plassen. Zo hebben ze een direct oorzaak-gevolg. Met fleece is dat gevolg dus niet meer zo merkbaar.

Wat als je partner niet mee wilt doen?

Prima, blijft hij lekker wegwerp gebruiken en ga jij dit avontuur in je eentje aan. Misschien overtuig je hen nog wel door gewoon te beginnen, of doe je het eeuwig op deze manier. Nogmaals: elke luier is er één. Je bent hoe dan ook goed bezig en het maakt echt verschil!

Nog meer nog meer nog meer nog meeeer!

Zit jouw vraag er (wéér) niet tussen? Er komen nog meer. Nu is het tijd om een luier te verschonen, een wasje op te hangen en was losslingerende overbroekjes van de lijn te halen. Gotta love the luiers!

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply