Follow:
Het leven met baby, Slapen, Wasbare luiers

Aan de wasbare luiers

wasbare luiers - mamalotje.nl

Mamalotje aan de wasbare luiers

O yes she did. Mamalotje is aan de wasbare luiers en I love it. Of nouja, love? Ja, dikke liefde. Het is eigenlijk heel normaal (geworden) en that I love. Laten we het zo zeggen: het blijkt zo ontzettend niet het gedoe wat ik erbij bedacht had.

Stiekem twee wasbare luiers testen

Regelmatig kreeg ik als ‘wannabe groene moeder’ de liefdevolle (doch soms ietwat pusherige) tip om aan de wasbare luiers te gaan. Eerlijk? Ik had er geen zin in. Ik had ooit eens moed verzameld om bij mijn peuter te beginnen en toen besloot ze binnen een week zindelijk te worden (de blog over dat mooie weekje vind je hier). Maar wat bleek, met wat liefdevolle heen en weertjes met een consulent Laura van Nappy’s (grootste webshop met wasbare luiers, fijnste consulenten en gratis advies – de consulenten van Nappy’s werken niet op commissiebasis, dus zij geven echt het juiste advies) bleek ik een enorme klik te hebben en zo begon het wasbare luieravontuur voor mij. Stiekem achter de schermen testte ik geheel op relaxte wijze twee soorten luiers. En wat bleek? Het werkte. Het was geen gedoe. Het was niet vies. En, heel belangrijk: er was geen schaamte of oordeel om af te wisselen met een papieren luier – het moest naar mijn idee wel leuk blijven en dat mocht :). Het was goed te doen. En ik werd steeds meer benieuwd naar de wondere wereld van wasbare luiers.

De consulent raadde me aan om gewoon een beetje relaxed te proberen met twee soorten systemen. Ik ben vooral te vangen voor mooi dus de printjes waren belangrijk. Ze stuurde me een prachtige All-in-one van Elskbar en een voorgevormde luier van Hu-Da met een schattig overbroekje van Button Diapers. Om de vieze luiers in te bewaren kreeg ik een vet mooie wetbag van Elskbar, welke ook fijn blijkt voor natte kleren (bijvoorbeeld na een dagje opvang of zwemmen).

De Hu-Da beviel meteen heel goed, al moest ik nog even wennen aan hoe het overbroekje er goed overheen pastte. Met de Elskbar had ik liefde op het eerste gezicht qua uiterlijk maar deze zat nog niet zo mooi bij mini-baby Juun. Maar, wat bleek, soms moet een baby ook een beetje in een luier groeien.

wasbare luiers - mamalotje.nl

Rechts: overbroekje Lighthouse

Over op wasbare luiers

Na een tijdje uitproberen en heel veel berichtjes met vragen en foto’s naar Laura (een van de consulenten van Nappy’s) voelde ik me wel klaar om een ‘half’ wasbaar luierpakket aan te vragen. Helemaal over op volledig wasbaar voelde nog te heftig. Ik wilde me niet lullig voelen als ik toch nog even voor wegwerp koos. Mijn voorkeuren waren alsvolgt:

  • Niet te dik: dus kiezen voor iets vaker verschonen dan een enorme luierkont
  • Slanke pasvorm: Juun is lang en slank
  • Mooie printjes en rustige kleuren – het oog wil ook wat
  • Natuurlijke stoffen, want we hebben te maken met een kwetsbaar huidje wat nogal snel geïrriteerd is

Hoe ziet mijn wasbare luierstash er nu uit?

Omdat ik nog niet helemaal om ben naar volledig wasbaar heb ik nu een pakket om een deel van de week (of dag) wasbare luiers te gebruiken. Als ik volledig over zou gaan op wasbare luiers zal ik mijn stash dus nog wel wat uit moeten gaan breiden. Maar hey, hoe leuk is het om mooie nieuwe printjes in de gaten te houden.

Op dit moment heb ik in huis:

wasbare luiers - mamalotje.nl

Mijn favoriete luier

Op dit moment is mijn favoriete luier een Hu-Da (want goede kwaliteit klittenband, hoera!) met een overbroekje met het liefst dubbele lekgootjes, dus bijvoorbeeld die van Bare and Boho. Juun zit nu in een ontzettend bewegelijke fase en wil geen seconde stilliggen dus ik zit soms wat te pielen met het netjes omdoen van een dikke gebooste klikluier. In mijn geval is de Hu-Da is snel om. Daarna een los overbroekje eroverheen klikken is minder uitdagend dan een all-in-one/snap-in luier omdoen, vind ik. Mijn favoriete losse boosters zijn de bamboeboosters, deze blijven intens zacht. Overdag is deze booster met daaronder de Bare and Boho hennep-inlegger (stug, maar neemt heel veel vocht op) een fijne optie. Geen intens dikke billen, wel een zacht luiertje met een goed absorptievermogen.

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Wat ik dus megafijn vind is een niet oordelende consulent, maar iemand die meedenkt zoals het bij ons past. Waardoor ik op een relaxte manier ben gaan ondervinden dat wasbaar luieren heel makkelijk is en vooral een mindset is die me prima aan is gaan staan. Waarom iets weggooien na één keer (en daarmee de afvalbult op onze aarde enorm vergroten) wat je ook heel prima (!) kunt hergebruiken. Poep en plas in het riool, luier opnieuw aan. Niets geks aan. Het voelt inmiddels heel logisch. Het is eigenlijk veel gekker dat we het ineens sinds de jaren 60 anders zijn gaan doen. Maar hey, dat is een ander onderwerp. Waarom wel? Altijd luiers in huis – mits je een beetje een wasroutine hebt, mooie printjes, minder/geen luieruitslaggedoetjes, ademende natuurlijke stoffen, geen chemicaliën op babybillen, maar ook geen chemicaliën verbranden op de afvalbult, beter voor het milieu en in the end een stuk goedkoper – zelfs als je het extra wassen meerekent.

wasbare luiers - mamalotje.nl

Zoveel billen, zoveel luiers: zoveel mensen, zoveel meningen

Voor elke bil is er wat wils. Een dunne luier, een dikke luier, een slanke luier, een brede luier, een klikluier, een klittenband luier, overbroekjes, wolbroeken, inlegvellen, luierzakken, bamboe, katoen, fleece, hennep.. En dit is het tipje van de sluier. Mijn allergrootste tip is: boek een gratis consult. Ga langs bij een consulent om te voelen, te vragen en te ervaren. Of boek een online consult en vraag al je vragen. Bij mij moest het van heel ver komen, ik had er écht geen zin in. En nu zit ik hier een blog te schrijven over wasbare luiers, waarover het laatste nog niet gezegd is.

Binnenkort een blog met alles wat jullie me vroegen over wasbare luiers. Van poep aan je handen tot het overtuigen van je partner.

Edit: Inmiddels schreef ik alweer twee blogs met de meest gestelde vragen over wasbare luiers. Deel één vindt je hier.

Deze blog schreef ik in samenwerking met nappys.nl

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

Leave a Reply