Follow:
Draagdoek, Reviews

BabyBjörn Move review

babybjorn move - mamalotje.nl

Deze blog is een samenwerking met BabyBjörn, de Babybjörn move review.

BabyBjörn Move review: de draagzak testen

Omdat ik, zoals jullie wel weten, nogal een draagfan ben, ben ik altijd heel benieuwd naar verschillende soorten doeken en dragers. Toen ik werd benaderd om naast al mijn doeken ook een keer een draagzak van BabyBjörn te proberen, zei ik dus geen nee. Ik was erg benieuwd, met name omdat er in het verleden wat kritiek is geweest op de ontwerpen. Dus.. we gingen aan de slag en hesen onze baby in de draagzak BabyBjörn Move. Bij deze onze Babybjörn move review.

Babybjörn move review - mamalotje

Hoe gebruik je de BabyBjörn Move?

De draagzak komt in een kartonnen doos en is in twee delen in elkaar te klikken. In het volgende filmpje kun je zien hoe je de draagzak goed afstelt op kleine baby’s (newborns) en ook hoe je hem met wat grotere kindjes kan dragen. Zorg er bij het afstellen van je draagzak voor dat je kindje met zijn knietjes hoger zit dan met zijn kontje. Daardoor creëer je een ergonomische houding. Het ziet er als het ware uit als een M: voetjes laag, knietjes hoog, billetjes laag. Daarbij moet het hoofdje dichtbij genoeg zijn om het te kussen, zo weet je dat je kindje hoog genoeg zit.

Het harnas van de draagzak zit los van het draaggedeelte. Op die manier kun je je kindje er makkelijk uithalen, je klikt het voorpand los. Een baby valt bijvoorbeeld heel snel in slaap als je het draagt (heerlijk!) en zo kun je het daarna in z’n bedje leggen. Of je houdt je baby lekker in de draagzak, niks fijner dan de hartslag van papa of mama (of van welke liefhebbende oppas dan ook) dichtbij te horen.

Naar buiten met een draagdoek

Ik heb een jas waar de draagzak helemaal bij in kan. Dat is natuurlijk heel handig want zo is je kindje altijd even warm als jij. Het hoeft niets extra’s aan, de jas houd het kindje warm. Maar toch kies ik ervoor om de jas een stukje open te laten, voor voldoende frisse lucht (en het zit ook gewoon fijner). Dat betekend dat ik mijn kindje ook een jasje aandoe en een mutsje op. Ik kies vaak voor een wollen jasje en wollen strikmutsje zodat het niet snel te warm of te koud is. Check regelmatig even in het nekje of je kindje op temperatuur is. Al doende leert men :).

Babybjörn move review - mamalotje

Draagzak of draagdoek?

Wat is het verschil? Een draagdoek zit altijd als gegoten om je kindje heen, omdat je hem naar het lichaam van je kindje knoopt, en is te gebruiken vanaf de geboorte. Deze hoef je dus niet opnieuw ‘in te stellen’. Een stretchdoek gebruik je totdat het niet meer comfortabel is of totdat je kindje ongeveer tien kilo is, dan zakt de doek teveel uit. Een geweven doek kun je in principe tot in den treure gebruiken, doordat het (als je hem goed strak knoopt) niet uitzakt. Vanaf en tot welke leeftijd je een draagzak kunt gebruiken verschilt per draagzak. Daar moet je bij aankoop dus even op letten. De BabyBjörn Move kun je gebruiken vanaf de geboorte (vanaf 3,5 kilo) tot ongeveer 12 kilo. Het blijft altijd belangrijk om die ergonomische houding te controleren. Dus verstel het zitje op tijd zodat het tot in de knietjes blijft zitten. En check ook of (ondanks het aangegeven gewicht) dat goed (blijft) zitten. Het grote verschil tussen een zak of doek is dat je met een draagzak heel snel klaar bent. Het kan in feite niet misgaan, je klikt en je zit goed: mits je hem goed hebt afgesteld. Als je partner er mee gaat dragen moet je even opnieuw de banden goed af stellen.

Het gemak van een draagzak

Een draagzak is makkelijk in gebruik. Veel mensen ervaren de lengte van de lap stof van een draagdoek als een gedoe. Als je eenmaal een paar keer hebt geknoopt (zeker een stretchdoek, die kan bijna niet verkeerd gaan) is het al gauw geen gedoe meer. Een geweven doek vergt iets meer oefening maar is, eenmaal goed strak geknoopt, wel echt aan te raden voor lang draagcomfort. Maar het gemak van de BabyBjörn Move stijgt er bovenuit. Het is een keer goed instellen en vervolgens klikklak en klaar. Net zoiets als een rugzak omdoen ;).

mamalotje

Hoe en wat: BabyBjörn Move

De draagzak Move voldoet aan de Europese norm EN 13209-2:2015 en de Amerikaanse veiligheidsnorm ASTM F2236 voor draagzakken. De draagzak is te koop in drie kleuren: antraciet, grijs en saliegroen. Wij hebben de saliegroene uitvoering gekozen. De draagzak is gemaakt van een 3D Mesh wat zorgt voor een goede luchtdoorlating. De draagzak kan in de was op 40 graden en is snel droog, handig met kinderen! Zure geurtjes of een doorgelekte luier: geen probleem. De draagzak kost 139,90 euro en is online te koop maar ook in babywinkels. Het is vaak fijn om een draagzak eerst te testen voor je hem gaat kopen, dus dan is het aan te raden om eens langs een winkel of draagconsulent te gaan.

Mijn eerste indruk

De BabyBjörn Move draagzak voelt stevig aan en ik vind hem goed af te stellen op het lijfje van mijn baby. De draagzak draagt gemakkelijk en geeft fijne support in mijn rug door het ‘harnas’ wat om je heen zit. Hij is heel makkelijk strak te trekken en zit mega fijn om mijn rug. Er zit een extra rugsteun in en dat is heel fijn nu ik nog last heb van bekkeninstabiliteit. De draagzak heeft een sportieve look. De kleur sage green (saliegroen) is ook een toffe neutrale kleur. De zak is voor de beginnende drager een aanrader. In combinatie met het filmpje kun je de draagzak zo voordoen. Onze baby sliep binnen twee minuten, dat noem ik een succes. En omdat het harnas en het voorpand makkelijk van elkaar af te klikken zijn kun je je baby er zonder al teveel gedoe uithalen. Aanrader? Ik zeg ja! Met name het draagcomfort vind ik echt bijzonder hoog. Waar ik nog wel mee zit is of het ergonomisch blijft naarmate een kindje groter en zwaarder wordt. Je moet goed blijven checken of de M-vorm in de billen en heupjes gewaarborgd is. Bij deze mijn Babybjörn move review!

Babybjörn move review - mamalotje

Wil je meer lezen over dragen en mijn ervaringen? Ik schreef een aantal blogs, sommigen twee jaar terug maar nog steeds accuraat. Check ‘Alles over dragen‘, een blog over de heupknoop met een geweven doek: ‘Heupknoop dat doe je zo‘ en mijn review van de Moonsling: ‘Moonsling‘.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply