Follow:
De kraamtijd, Zwangerschap

Bevallingstas checklist

Bevallingstas - mamalotje.nl

Een bevallingstas?

Deze blog is een checklist voor mijn bevallingstas. Voor mezelf, want op dit moment zit er nog vrij weinig in, maar als ik dan toch bezig ben: misschien heb jij er ook wat aan!

Het plan is om thuis te bevallen, dus dan lijkt zo’n ‘vluchtkoffer/bevallingstas/ziekenhuistas’ niet nodig. Toch werd me aangeraden om wel het een en ander in te pakken, je weet natuurlijk nooit hoe het loopt. Ik ben niet voor de Amerikaanse taferelen gegaan (drie pyjama’s voor jezelf, vijf setjes kleding voor de baby en je hele make-up voorraad mee) maar het is toch handig dat het kindje niet in maatje 68 mee naar huis gaat als het zover is. Die partners die nog ‘even snel een kleertjes moeten meegrijpen’; dat gaat meestal niet zoals je het zelf had bedacht. Bye schattig eerste outfitje, hallo oversized pakje -gekregen van de buren met net ietwat andere smaak-.

Dit is wat ik in mijn tas stop. Er kan natuurlijk nog zoveel meer bij, jullie hadden fantastische suggesties. Ik houd het tasje graag klein en overzichtelijk. Alles wat ik echt mis na de geboorte (mocht ik toch een nacht moeten blijven bijvoorbeeld) laat ik wel brengen door iemand dichtbij.

Bevallingstas - mamalotje.nl
Geboorteaffirmatiekaarten

Voor mijzelf

Tijdens de bevalling:

 • Haarelastiekje of een knip
 • Lippenbalsem
 • Een badjas (zeker fijn als je in en uit de douche/bad komt)
 • Een wijd t-shirt
 • Softe bh (die ook in bad aan kan blijven)
 • Warme sokken
 • Uitgeprint geboorteplan

Na de geboorte:

 • Natuurlijke douchegel (eventueel shampoo)
 • Natuurlijke deodorant
 • Maillot
 • Zacht, gemakkelijk jurkje
 • Voedingsbh
 • Onderbroek
 • Natuurlijk kraamverband

Voor de baby

 • Wollen rompertje maat 50
 • Wollen truitje maat 50
 • Wolzijden broekje maat 56 (ik heb alleen maar maatjes 56 van broekjes, dus eventueel even omslaan)
 • Wollen sokjes
 • Wolzijden strikmutsje
 • Omslagdoek
 • Cordring

Extra toevoegen op het moment zelf:

 • Rietjesbeker (als het nog even kan: met citroenwater met honing)
 • Bakje met noten/notenreep
 • Affirmatiekaarten
 • (opgeladen) Koptelefoon + ipad (voor eigen muziek/affirmaties)
 • (opgeladen) Camera
 • Telefoon (met oplader)
 • Portemonnee met zorgpas en geld
 • Autostoeltje + voetenzak (die zetten we vast in de achterbak van de auto)

Voor mijn partner:

Ehhh.. Ja dat moet hij zelf maar weten hoor. We wonen sowieso vrij dichtbij het ziekenhuis dus als hij wat mist kan hij het halen – mocht hij echt een nacht moeten blijven ofzo. Daarbij gok ik niet dat hij tijd heeft voor iets anders dan mijn hand vasthouden of rug masseren. Daarna krijgt hij de taak om ons naar huis te rijden. Wellicht gooi ik een goede notenreep of twee voor hem extra in de tas ;).

Is een bevallingstas nodig?

Ik weet het niet zo goed, natuurlijk is hier in Nederland niets écht nodig. Ik neem toch aan dat ze in het ziekenhuis ook wel een derdehands shirt voor je hebben en een netonderbroek. Je baby zal ook heus niet bloot naar huis worden gestuurd. Maar het is natuurlijk best heel fijn dat je er voorbereid bijloopt (waggelt/voortgeduwd-in-rolstoel) als je eenmaal je verse baby op de arm hebt. Daarbij is het ook handig om alles op een plek te hebben als je thuis bevalt. Dan weet je partner direct welk pakje er aan getrokken moet worden en kan de kraamverzorgster je helpen in je nieuwe oma-onderbroek.

Bevallingstas - mamalotje.nl
Dit wollen rompertje (lekker dik!) en mutsje zit in het natuurlijk kraampakket van Dalalou en is van Jetpaq

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply M A M A L O T J E - Wat zit er in een luiertas? - M A M A L O T J E

  […] checklist’ voor wie bijna gaat bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Je vind de bevallingstas hier. En als je nog iets verder teruggaat in de tijd dan heb ik ook een fijn kraampakket voor je […]

  9 januari 2021 at 18:41
 • Leave a Reply