Follow:
Zwangerschap

Geboorteplan: natuurlijke thuisbevalling

Geboorteplan - mamalotje.nl

Een geboorteplan?!

Waarom zou je een geboorteplan schrijven? Een geboorte of bevalling kun je immers echt niet plannen.’ Dat is in ieder geval wel hoe ik erin stond drie jaar geleden. Mijn plan was dus kort en krachtig. Nu heb ik daar andere ideeën bij en schreef ik een heel a4’tje vol met mijn voorkeuren.

De korte versie

Mijn gesprek met de verloskundige drie jaar geleden ging ongeveer zo: ‘Het lijkt me fijn als de baby eruit komt, dat op één. Daarnaast lijkt het me tof wanneer dat thuis kan in een bevalbad. Dat bad heb ik al geregeld. Liever niet naar het ziekenhuis. Zo, dat was het. Ohja ik wil wel borstvoeding geven.’

Dit ietwat summiere plan was hoe ik een geboorteplan voor me zag. Eerlijk gezegd was me verder ook niets uitgelegd en vond ik het maar een vaag ding, zo’n geboorteplan. Achteraf had ik natuurlijk wel wat research kunnen doen maar ergens verwacht je toch ook dat de verloskundige je daarin begeleidt. Zij vond dit een prima ‘plan’ en verder hadden we het er niet meer over. Hoe de bevalling daadwerkelijk verliep kun je hier lezen.

En dan nu: een heus geboorteplan schrijven

Dit keer heb ik er wel veel langer over nagedacht. Misschien juist ook wel door mijn eerste ervaring met bevallen. Geïnspireerd door de fijne coaches tijdens de Mamamoonretreat (sowieso een enorme tip: Een mamamoon zwangerschapsretreat!) ben ik een geboorteplan gaan schrijven, gebaseerd op de uitgangspunten van hypnobirthing en wat mega goede tips die ik kreeg van mijn ‘natuurlijke kraamverzorgster’ en nieuw opgedane kennis via platformen over ‘natuurlijk ouderschap’. Zo, een hele mond vol. Let’s start.

Mijn natuurlijk geboorteplan

Ik wil graag een natuurlijke, kalme geboorte. In dit plan staan mijn voorkeuren om dit soepel te laten verlopen. Mocht het nodig zijn om het anders aan te pakken (bijvoorbeeld een medische interventie) dan sta ik daar natuurlijk voor open, maar dan wil ik wel eerst graag uitleg over het hoe en waarom.

Mochten we toch naar het ziekenhuis vertrekken dan wil ik graag dat dit geboorteplan zoveel mogelijk wordt doorgezet. Dus ook in het ziekenhuis zou ik alsnog graag in een bad bevallen bijvoorbeeld, zo min mogelijk interventies en een rustige sfeer creëren. Mijn voorkeur gaat uit naar een verloskundige in plaats van een gynaecoloog (wel of niet in opleiding) en zo min mogelijk mensen in de kamer.

Mijn bevalvoorkeuren

Omgeving
 • Thuis
 • Bevalbad in de woonkamer
 • De ruimte met gedimd licht verlichten
 • Kaarsjes aan
 • Geboorteaffirmatiekaarten ophangen
 • Koptelefoon met Ipad (spotifylijstje of geboorteaffirmaties luisteren)
Tijdens de bevalling
 • De bevalling natuurlijk op gang laten komen (eventueel strippen vind ik geen probleem, mocht dat lijken te helpen)
 • Eerste fase van de bevalling weeën opvangen op de fitness/yogabal, lopend door het huis, onder de douche, daar waar ik me fijn voel. Stimuleren om te blijven bewegen.
 • Bewegingsvrijheid zodat ik effectieve houdingen kan vinden om te ontsluiten
 • Later stadium: weeën opvangen in bad
Partner en verloskundige
 • Mijn man zorgt dat ik eet en drink (bijvoorbeeld water met citroen en honing, kokoswater, fruit, noten)
 • Graag positief tegen me praten. Laat me weten dat ik dit kan – dat mijn lichaam dit kan, zeker als ik er zelf even niet meer zo in sta. Niet over ‘pijn’ praten, altijd terug naar positieve bewoordingen.
 • Geduld en begrip (en mij hieraan herinneren als het nodig is) wanneer de bevalling langzamer gaat dan verwacht.
 • Alleen hartje luisteren als dit nodig is, zo min mogelijk interventies.
 • Zachtjes praten, laat mij in mijn bubbel komen.
 • Tijdens de directe geboorte van het kindje: mocht het kindje niet goed liggen, dan graag eerst andere houdingen proberen voordat er medische interventies aan te pas komen
Na de geboorte
 • Als het zo uitkomt: zelf het kindje aanpakken óf mijn man het kindje laten aanpakken
 • Baby huid op huid, op mijn buik, zodat het zelf de borst kan vinden
 • Handjes niet afdrogen (hier zit de geur van het vruchtwater aan, deze geur komt overeen met de tepel)
 • Geen mutsje op (behalve als het echt te koud is) – zodat er lekker veel oxytocine kan opkomen door de babygeur
 • Borstvoeding in het eerste uur (nog voor er andere ‘checks’ met de baby worden gedaan)
 • De navelstreng volledig wit laten worden, zodat de baby al het navelstrengbloed in zich heeft voordat deze wordt doorgeknipt
 • Navelstreng afbinden met een navelring (in plaats van klem)
 • De placenta niet opwekken met een oxytocineprik (enkel als er teveel bloedverlies is)
 • Vitamine K toedienen is akkoord (na de eerste voeding)

Waarom een geboorteplan?

Waarom is het voor mij zo belangrijk dat ik dit allemaal op papier heb gezet en punt voor punt heb besproken met mijn man en verloskundige? Puur omdat het mij inzicht geeft in hoe ik het graag wil. Het geeft me een mening, een duidelijk beeld van hoe ik graag wil dat de geboorte van mijn baby uit míjn lijf (!) verloopt. Mijn eerste bevalling overviel me nogal. Daarom heb ik er nu zo’n sterke mening over. Natuurlijk sta ik open voor gesprek. Zo heb ik toch besloten om vitamine K wel toe te laten dienen doordat mijn verloskundige me daar wat meer informatie over heeft gegeven. Maar het feit dat ik het gevoel heb dat ik word gehoord, dat er naar me geluisterd word: dat is goud waard. Als barende vrouw heb je kracht en aanmoediging nodig. Geen onzekerheid. Ik heb mijn hele bevalling al zo vaak gevisualiseerd dat ik me niet kan voorstellen dat het anders gaat. En gaat het wel anders dan heb ik nog steeds een duidelijk beeld van hoe dat ‘anders’ er dan uit gaat zien. In overleg wil ik graag horen wat de mogelijkheden zijn, maar ik wil niet meer dat er ‘zomaar wee-opwekkers in het infuus gaan’ bijvoorbeeld. Dit plan: het maakt me krachtig. Ik heb er zin in. Ik kan dit. En jij ook!

Inspiratie

In mijn blog over ‘waarom een natuurlijke thuisgeboorte‘ vertel ik je meer over het hoe en wat van thuis bevallen. Waarom dit voor mij als de juiste optie voelt. In mijn blog ‘natuurlijke boekentips tijdens je zwangerschap‘ vertel ik je welke boeken en magazines me hebben geïnspireerd om te komen tot deze keuzes. Veel plezier met lezen en voorbereiden als het zover is.

Geboorteplan - mamalotje.nl
37 weken zwanger

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply M A M A L O T J E - Bevallingstas checklist - M A M A L O T J E

  […] Geboorteplan: natuurlijke thuisbevalling […]

  26 oktober 2020 at 15:28
 • Reply M A M A L O T J E - Borstvoedingsproblemen: als het niet direct wil lukken - M A M A L O T J E

  […] Geboorteplan: natuurlijke thuisbevalling […]

  16 februari 2021 at 19:35
 • Leave a Reply