Follow:
Lotte's dagboek

Zorgen voor elkaar: World Vision

World Vision - mamalotje.nl

Een kindje op deze wereld brengen

Een persoonlijke blog van mijn kant. Ik schreef al eens eerder al mijn gedachten over het krijgen van een tweede kindje op de blog. Daarin kun je lezen waarom ik ooit zo twijfelde over een tweede. Wat je daarin niet direct leest is de zorgen die ik heb over onze wereld. We leven in een wereld die op zijn kop staat. Er is een bizarre klimaatcrisis gaande waar je maar weinig over hoort en nu zitten we ook nog middenin een pandemie. Nou hè: ‘welkom baby, welkom to the world’. De wereld staat in brand en wij zijn verantwoordelijk. Mijn zoektocht naar hoe ik hiermee om ga en tegelijk moeder wil zijn, maar ook mijn kinderen hierin bewust wil opvoeden vind je in deze blog. De kindsponsoring van World Vision helpt ons hier ook een stukje bij. Hoe ga ik hiermee om als moeder en hoe maak ik mijn kinderen bewust van de problematiek wereldwijd?

Zorgen voor elkaar

Mijn twijfel was groot: ‘is het wel verantwoord om aan nieuwe mensjes te denken en naar een baby te verlangen?’. Mijn antwoord is: ja! De wereld heeft juist mensen nodig die bewust nadenken over de andere mens en natuur waarin we mogen leven. En al vind ik dit moeilijk, want echt, hoe doe je het ooit ‘goed’? Het is intens belangrijk dat ik mijn peuter meegeef dat we voor deze aarde moeten zorgen. En met het zorgen voor de natuur komt ook het omkijken naar de ander.

Ver van ons bed

Als ik mijn dochter, van bijna drie, naar bed breng bidden we samen voor ze gaat slapen. Ik hoor mezelf dan dingen zeggen over ‘de arme of zieke kinderen en hun papa en mama’s’. Mijn dochter kijkt me dan vaak aan, alsof ik iets zeg wat niet klopt. Want wie zijn dan die arme kindjes en waar kunnen we ze vinden? ‘Ik maak ze beter mama! Ik ben een dokter!’ is standaard haar antwoord. Te lief en tegelijk zo pijnlijk, want wij maken ze helemaal niet beter. Wij zien deze kinderen niet in onze veilige warme huizen, wij liggen in onze warme bedden met elke dag weer genoeg eten en geen zorgen om kleren of nieuwe spullen als iets kapot is gegaan. We zijn heus niet ‘standje rijk’, echt niet. Maar we zijn wel hartstikke RIJK met hoofdletters als je het vergelijkt met de situaties van arme gezinnen in ontwikkelingslanden of ook gewoon hier in Nederland.

World Vision - mamalotje.nl

Wat kan ik wél doen?

Als je vader of moeder bent geworden lijken al je emotionele blokkades of voorzichtige muurtjes wel van je afgegooid. In een klap is je wereld omgedraaid en maak je je zorgen, al je zorgen, om een heel klein mensje wat er daarvoor nog niet was. Wij hebben het ontzettend goed, we hebben de middelen en de mensen om ons heen om samen dit kindje groot te brengen. Maar er zijn ook zoveel kinderen die die zorg niet krijgen. Omkijken naar een ander begint bij ons bijvoorbeeld met kijken wat we zelf kunnen missen.

Een baby en een sponsorkind

Wij kiezen ervoor om met de komst van onze baby ook een kindje te gaan sponsoren in een ander land. Zodat we mee kunnen helpen aan de ontwikkeling van het dorp waarin dit kindje opgroeit. Een sponsorkind vind ik een tof idee. Vooral omdat je met het sponsoren van een kind écht een jongen of meisje helpt, een kind met een naam. Iemand die het hard nodig heeft en met ons (en hopelijk jouw) geld echt verder komt.

Een kind sponsoren als gezin

Dit is een van de vele manieren om naast bewuste keuzes zoals over het kopen van je eten, speelgoed, kleding en de manier waarop je omgaat met recyclen, gas, water en licht, een stap te maken sámen met je kind en gezin. Iemand helpen, zo concreet mogelijk. En dat kan in de buurt maar dat kan dus ook heel goed door te delen in onze middelen. We kunnen Fiep heel goed uitleggen dat we dat ene meisje of die ene jongen met die mooie naam uit (in dit geval) Ethiopië een tekening gaan sturen. We maken het concreet, tastbaar. Met een foto en een verhaal.

Chosen – World Vision

World Vision is een organisatie die wereldwijd omkijkt naar kinderen en hen helpt door projecten van tien à vijftien jaar op te zetten. De kinderen die in deze dorpen leven kiezen een eigen sponsor uit. Dat kan jij dus zomaar zijn. Je stuurt een foto van jezelf of je gezin op en jij wordt dan gekozen door een jongen of meisje uit dat dorp. Het idee dat het kind ons uitkiest in plaats van andersom vind ik dus echt ontroerend. Het geeft het kind een stem, de eerste stap naar ontwikkeling.

Zo werkt het: deze kinderen kiezen zelf!

Girls Only – waarom een meisje de keuze geven?

Als je je aanmeldt als sponsor voor 19 mei 2021 doe je mee met de speciale ‘Girls Only’ editie van Chosen. Meisjes in ontwikkelingslanden hebben vaak niet dezelfde basisrechten als jongens. Elk jaar mogen miljoenen meisjes niet naar school. En weer andere meisjes moeten trouwen en kinderen krijgen terwijl ze hier fysiek en emotioneel helemaal niet aan toe zijn. Met Chosen zet World Vision meisjes in hun kracht. Als je een meisje sponsort voor 30 euro in de maand, geef je haar een keuze die een verandering teweeg brengt in haar leven en in die van haar gemeenschap.

Help je mee?

Het lijkt mij heel erg tof als jij ook mee wilt helpen. Het gaat over 30 euro per maand, dat is minder dan dat broodje of die ene koffie of thee buiten de deur per dag. Een kind sponsoren is een uitgave per maand die voor ons best heel goed realiseerbaar is. Misschien is dat voor jullie ook wel zo, hoe tof zou het zijn als we een heel dorp aan kinderen mogen gaan ondersteunen met z’n allen.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply