Follow:
Gezondheid, Lotte's dagboek, Zwangerschap

Mamamoon retreat

Mamamoon retreat: online en offline

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Mamamoon, een retreatprogramma voor zwangeren en hun geboortepartners. Door de coronacrisis hebben zij nu ook online programma’s ontwikkeld, super tof. Maar ik werd zelf vooral HEEL ERG enthousiast van het live ontmoeten en dus een retreat van een dag. Ik was zelf al eens op zoek gegaan naar een cursus hypnobirthing, maar zag het (nog niet) zitten om me al te committeren voor meerdere keren. En dat hele online.. Echt heel erg goed, maar niets voor mij. Ik heb contact nodig, zonder beeldschermpje. Overigens vind ik het wel echt super dat ze het online aanbieden want toen we met z’n allen in quarantaine zaten werden er ook gewoon baby’s geboren en die lieten heus niet op zich wachten! Dus lang leve de middelen van tegenwoordig: toch je retreat, maar dan een dagje in je eigen woonkamer.

mamamoon

Hypnobirthing, yoga en coaching

Wat ik bijzonder vind aan Mamamoon is hun keuze om yoga, hypnobirthing en coaching te combineren. Vaak zie je dat in zwangerschapscursussen een van deze drie vooral wordt behandeld. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik dus ook een zwangerschapsyogacursus gevolgd, en hoe tof dat ook was, ik denk dat ik echt veel heb gemist. Nouja, dat weet ik zeker. Dus dat deze drie dingen nu gecombineerd worden vind ik echt zo’n goed idee!

mamamoon

Persoonlijk contact

Omdat Mamamoon graag persoonlijk contact met je wil en je wilt begeleiden in dit hele proces van bevalling naar geboorte naar ouderschap kun je contact met hen zoeken. Heel vaak (overigens is dit niet verplicht he, je mag ook ‘gewoon meedoen’) hebben de mensen die een retreat willen boeken eerst een (video)gesprek met Kasia en Nina (de oprichters van Mamamoon). Gewoon omdat ze willen weten wie hen die dag gaat begeleiden en of dat klikt. Volgens mij is dit ook heel belangrijk: dat het klikt met degene die je begeleid want het blijft zo’n intiem proces, een geboorte en zwanger zijn.

mamamoon

 

Samen met je ‘birthing partner’

Bevallen moet je zelf doen, toch? Klopt, soort van. Maar vaak heb je wel iemand die je er graag bij wilt hebben. In mijn geval is dat mijn man Derko bijvoorbeeld, ik zou het niet graag zonder hem willen doen. Ik heb heel veel vertrouwen in mijn lichaam en ik weet dat ik het kan, maar hij moet mijn lijntje naar de buitenwereld zijn. De vorige bevalling deed hij dit perfect dus dat kan hij goed. Maar het is wel fijn om dat van te voren alvast duidelijk te hebben :).

mamamoon

Mamamoon met z’n tweetjes

De Mamamoon retreat is dan ook ingericht voor twee, jij en je geboortepartner. Dat vind ik heel fijn, want ik heb het gevoel dat Derko in die zin toch nogal ‘achterloopt’ na al die maanden zwangerschap. Derko is namelijk heel betrokken bij mij als vrouw en heel erg zorgzaam voor mij sinds ik zwanger ben. Hij maakt elke dag (nog steeds, ook nu ik niet meer misselijk ben) mijn ontbijt, coacht me op gezond eten (irritant) en als ik te laat naar bed ga (nog irritanter). Maar betrokken bij de baby? Nee, niet echt. Dat vind ik soms wel lastig. Het is nu echt nog ‘mijn’ kindje. Gelukkig weet ik hoe betrokken hij is als het kindje er straks is, want dan gaat zijn beschermende rol nog veel harder aan het werk. Als ik zie hoe hij met Fiep omging als baby (zo lief!) maar nu ook (ZO LIEF!) dan kan ik me geen betere partner en vader voor ons gezin voorstellen. Maar oke, na dit hele verhaal over Derko wou ik dus eigenlijk zeggen dat het voor ons heel erg goed is dat we deze dag samen gaan beleven. Hij wordt straks ook gecoacht en uitgedaagd om na te denken over ons nieuwe kindje wat er nu al is, maar straks ook in zijn armen ligt. Heel fijn vind ik dat, dan hoef ik dat zelf niet te doen (als in, ik kan me er dan bijvoorbeeld te druk om maken om dat op een bepaalde manier voor me te zien en nu wordt het gewoon samen met ons gedaan). Maar ook dat hij meeleert over de hypnobirthing technieken en de massages die hij dan tijdens de geboorte en nu tijdens de zwangerschap kan inzetten. Het kan natuurlijk alleen maar in mijn voordeel zijn als hij die dingen ook allemaal gaat snappen en misschien wel ervaren!

Coaching

Waar ik benieuwd naar ben is de coaching. Hoe werkt dat, geen idee. Kasia en Nina hadden het over bijvoorbeeld het opschrijven van gedachten in een brief. Ik weet natuurlijk niet hoe dat precies in z’n werk gaat maar ik weet al wel dat de partners dus ook een tijdje apart met Nina ‘aan het werk’ gaan terwijl de zwangeren yoga doen. Ik hoop natuurlijk dat Derko dit heel positief gaat ervaren, maar daar ga ik je daarna meer over vertellen. Ik zelf vind het in ieder geval een vet goed idee dat die voorbereiding op de bevalling en het kindje ook even besproken mag worden puur en alleen vanuit (in dit geval) de partner. Zij gaan ook een vet heftige en voor velen (-helaas- niet voor mijn man dus blijkbaar, haha) emotionele tijd door, ondanks dat ze het kindje niet fysiek dragen. Misschien dat het ook wel helpt om daarna meer al een band op te bouwen met het mensje in mijn buik. En zo niet, dan is dat ook oke, het moet voor ons beiden blijven kloppen qua gevoel en ervaring.

mamamoon

Een dag samen

En dan als laatste vind ik het echt een uitje. Lekker samen in de auto hebben wij de beste gesprekken. Geen afleiding van thuis, telefoon of werk. Op vakantie hebben we het ook altijd gezellig in de auto (op de hangry of volle blaas momenten na). Omdat Amsterdam voor ons zeker een uur rijden is is het dus een mini roadtripje ;). Een dagje zonder Fiep komt natuurlijk ook niet vaak voor, dus dat we dan even volle aandacht hebben voor elkaar en de nieuwe baby vind ik echt bijzonder. Ik kijk er zo naar uit! En dan nog gewoon het feit dat we daar de hele dag met aandacht gaan werken naar die bevalling toe, de dag waar ik nu al naar uit kijk (JA ECHT!). Ohja en lekker eten, haha! Dat gaat ook gebeuren en dat is toch wel een flink voordeel, haha. En dan na die dag ‘s avonds lekker met de beentjes omhoog eten bestellen, Fiep een nachtje uit logeren, wij op de bank met een filmpje. Zo zie ik het voor me. De ultieme date!

Info over de Mamamoonretreats

Ik deel hieronder de plaatjes die ik van Mamamoon kreeg van hun vorige retreat. Zaterdag 4 juli is er namelijk weer eentje, voor maximaal acht koppels. Net genoeg mensen om je wel een beetje je kunnen ‘verschuilen’ in de groep en net niet teveel waardoor het niet meer persoonlijk is. Meer info over 4 juli vind je hier, op de site van Mamamoon. Ook zul je daar de andere aankomende data vinden.

De cursus is trouwens in het engels, maar persoonlijk vind ik dat geen enkel probleem. Maakt het ook toegankelijk voor alle mensen die geen Nederlands spreken, dus zo komen er ook verschillende culturen samen. Heel gaaf bijkomend iets! Kan ik misschien nog wel wat van leren.

mamamoon

Foto’s van de Mamamoon retreat zijn gemaakt door Bianca Alexiuc

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply M A M A L O T J E - Voorleesboekjes over het krijgen van een baby - M A M A L O T J E

  […] zus. Er komt een baby aan! Zoals ik mezelf erop voor bereid met boeken en bijvoorbeeld deze ‘mamamoon retreat‘, zo wil ik Fiep ook helpen te begrijpen wat eraan zit te komen. Het leek me leuk om haar […]

  5 september 2020 at 17:08
 • Reply M A M A L O T J E - Natuurlijke boeken tijdens je zwangerschap - M A M A L O T J E

  […] Zwangerschapsretreat Mamamoon […]

  16 september 2020 at 17:52
 • Reply M A M A L O T J E - Geboorteplan: natuurlijke thuisbevalling - M A M A L O T J E

  […] ook wel door mijn eerste ervaring met bevallen. Geïnspireerd door de fijne coaches tijdens de Mamamoonretreat (sowieso een enorme tip: Een mamamoon zwangerschapsretreat!) ben ik een geboorteplan gaan […]

  12 oktober 2020 at 17:04
 • Leave a Reply