Follow:
De kraamtijd, Gezondheid, Zwangerschap

Natuurlijke zwangerschapstips aan mezelf

Lieve Lotte,

Helemaal in mijn ‘pre-baby-bubbel’ ben ik geïnspireerd om van alles en nog wat tegen mezelf en jullie te zeggen. Dit is hoe ik de volgende zwangerschap ga aanpakken. Ik wil mezelf ‘natuurlijke zwangerschapstips’ geven. Mijn vorige zwangerschap heb ik als heel zwaar ervaren. Letterlijk en figuurlijk. Ik was negen maanden ziek, voelde me verschikkelijk down door dat alles. Meer daarover lees je hier in deze blog. Be prepared Lotte: dit keer gaat het anders! Al hoop ik dat ik er ook maar iets echt gaat helpen, want dat is natuurlijk maar de vraag.

‘Lieve Lotte, een paar maanden later kan ik een antwoord geven op hoe dit alles tot nu toe verloopt. 13 weken zwanger and counting, het eerste trimester ‘overleefd’. Het lijkt nu ietsje beter te gaan maar het waren weer vrij heftige weken. Gelukkig niet zo erg als de zwangerschap van Fiep.’

Dit is wat ik anders wil doen:

 • Zorgverzekering wijzigen

Tijdens mijn vorige zwangerschap dacht ik bij ALLES wat me eventueel kon helpen: nee doe maar niet, dat kost allemaal heel veel geld, het gaat vast wel over. En dat ging het. Na negen maanden. Nou Lotte, dat hoef je niet nog een keer zo te doen hoor. Pak alles wat je nodig hebt met beiden handen aan. Geld speelt geen rol. Nouja, een beetje dan. Maar zet die zorgverzekering aan en gáán met die homeopatische-fysio-zwangerschapscursus-doula-hypnobirthing-banaan.

‘Done!’

 • Natuurlijke zwangerschapstips: supplementen

Ik heb er inmiddels heel wat over gelezen (niet teveel want dan heb ik er geen zin meer in haha) maar natuurlijke supplementen gaan er dit keer zeker komen. Mijn slechte eetgewoontes tijdens mijn eerste zwangerschap hebben me in ieder geval níet geholpen, dus een handje hulp dit keer kan geen kwaad. Ik weet niet of Fiep echt wat tekort is gekomen (want een baby haalt in principe echt wel uit je wat hij nodig heeft) maar ikzelf ben zéker bepaalde essentiële vitaminen tekort gekomen. Een mens kan niet leven op supermarkt-aardappelgratin alleen. Wat belangrijk blijkt te zijn is dat de supplementen natuurlijk zijn, anders is goedkoop duurkoop. Wist ik ook niet hoor. Ik had gewoon een potje van VSM, zag er goed uit. Je lichaam kan de ‘goedkopere supermarktvitaminen’ niet goed opnemen en dat is dus eigenlijk vrij zonde. Ik las onder andere deze twee blogs, daarin staat ook wat handig is tijdens een zwangerschap. Een blog via ‘Zwanger puur gezond‘ en eentje via ‘Eet Paleo’.

‘Toen ik eenmaal was had ik geen zin om alles nog eens uit te zoeken dus ik heb gewoon mega veel potten Prena Fem van Orthica besteld. Vrij grote pillen maar wel helemaal natuurlijk en daar had ik baat bij. Ook is er bekend dat folaat  (actieve vorm van foluimzuur) beter werkt dan foliumzuur en dat zit in deze pillen. Inmiddels ben ik nu gestopt omdat ik (na bloedprikken) een te hoge b6 waarde bleek te hebben. B6 zit in die supplementen dus het was voor mij niet goed meer om ze door te blijven slikken. Ik ga nu over op losse pilletjes d3 (ook van Orthica) en ik blijf magnesium slikken.’

 • Natuurlijke zwangerschapstips: Naar de homeopaat

Ik liet het al even doorschemeren maar ik denk echt dat als ik me weer zo misselijk en verschrikkelijk voel dat ik dan tien sessies bij de homeopaat boek. Een homeopaat kan op natuurlijke wijze van alles en nog wat aanbieden wat die misselijkheid een beetje kan verhelpen. Naast de lichamelijke klachten kun je mentaal ook behoorlijk last hebben van je zwangerschap. Zo sprak ik een kennis die echt het licht niet meer kon zien in haar dagen. Nadat ze bij de homeopaat was geweest klaarde de boel weer op. De disbalans in je hormoonhuishouden kan je zó in de war brengen! Ik ben heel erg benieuwd of mij dit gaat helpen (of had geholpen in mijn vorige zwangerschap).

 • Natuurlijke zwangerschapstips: accupunctuur

Ook accupunctuur kan zwangerschapsmisselijkheid verhelpen. Waarom? Hoe? Weet ik het! Ik heb er allerminst verstand van maar ik kreeg deze tip van een echte ervaringsdeskundige. Zij heeft inmiddels twee zwangerschappen door gemaakt en zij heeft echt baat gehad bij accupunctuur. Het haalde de scherpe randjes van de misselijkheid af waardoor ze af en toe wél aanwezig kon zijn in haar gezin. En jongens; baat het niet dan schaad het niet toch? Als het in de zorgverzekering valt.. Let’s go! Prik die naalden er maar in.

‘Ja… Leuk idee. Maar we zitten in quarantaine en er is geen homeopaat of acupuncturist open. Anders had ik dit ZEKER gedaan!’

 • Fysiotherapie

Hopelijk niet nodig maar soms kun je gewoon echt zoveel last krijgen van van alles en nog wat met zo’n veranderend lijf en zware buik. Ik kwam in mijn vorige zwangerschap echt ontzettend veel aan. Dat is opzich niet een probleem maar ik kreeg zó veel rugpijn dat ik nauwelijks nog de straat uitlopen. Ik kon niet meer fietsen, ik kon me niet meer omdraaien in bed. Nouja, het kón wel.. Echt leuk was het niet. Een fysiotherapeut had me vast en zeker kunnen helpen met die intense rugpijn.

‘Gelukkig nog niet nodig gehad, en ik hoop het natuurlijk te kunnen voorkomen door te sporten.’

 • Natuurlijke zwangerschapstips: boeken over natuurlijk bevallen lezen

Ja? Ga ik dat echt doen? Of heb ik daar (net als de vorige keer) dan helemaal geen zin meer in. Anyway, ik zou het tof vinden om mezelf enorm te inspireren met goede boeken over natuurlijk bevallen. Mijn vorige bevalling was top, ik heb er weinig op aan te merken. Maar hij verliep totaal anders dan ik had gepland (lekker thuis, in bad, kaarsjes aan). Het werd een ziekenhuisbevalling met ruggenprik, weeënopwekkers en een lelijke muurschildering in een verder witte ruimte. Nog steeds, het was een prima bevalling. Maar wil ik het dit keer anders? Jazeker. Als het kan dan. Nou Lotte: prepare, once again!

‘Inmiddels heb ik deze boeken besteld/gekregen:’


Deze laatste is me aangeraden!

 • Blijven sporten

Sporten? Daar had ik sowieso nog nooit van gehoord een jaar geleden. Maar als ik nu zie wat sporten mentaal en fysiek voor me doet dan kan ik niet anders dan wensen dat ik tot het bittere eind door sport. Alle spieren hebben er baat bij dat je lichaam sterk en gezond is. Als je dan ook nog de zorg voor een kind in je lijf meedraagt dan kun je best wat extra training gebruiken. Ik wil dus sporten, blijven sporten en zo mijn lijf in optimale staat laten verkeren.

‘De eerste twee weken ben ik braaf blijven sporten. Totdat de misselijkheid terugkeerde. Niets kon ik meer, ik heb het écht geprobeerd. Inmiddels (nu 13 weken) heb ik het weer opgepakt. Door de coronacrisis kan ik niet meedoen met de bootcamps buiten maar thuis sta ik nu regelmatig te hupsen voor een filmpje van youtube. Ik volg het schema van Glowbodypt.’

 • Gezond eten

Deze schrijf ik niet voor niets. Ik hoop dat mijn zwangere-ik mij hier heel serieus neemt. Lotte: aardappelgratin maakt niet gelukkig. Een appel ook niet. Maar die is tenminste nog wel goed voor je lijf. Gezond eten gaat me helpen, dat weet ik zeker. Ten eerste om de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen, ten tweede om mijn lijf (in hoeverre je dat zelf kunt sturen) een beetje in proportie te houden om lichamelijke klachten zo lang mogelijk uit te stellen, ten derde: omdat het gewoonweg beter voor de baby is.

‘Haaahahahahaha. Lotte. Oh oh Lotte. Als je misselijk bent gaat dit gewoon niet. Voor een tweede keer ervaren, een witte boterham met kaas is écht het enige wat je wilt.’

 • Buikfoto’s maken

Dit wil ik! Maak foto’s! De vorige keer vond ik mezelf al veel te snel ‘heel erg dik’. Ik was niet trots, ik voelde me bezwaard. Nog voor ik de drie maanden passeerde was ik al zichtbaar zwanger. Er was geen ontkomen aan. Of ik dat nu kan veranderen? Geen idee. Maar trots erop zijn kan wél. Laat die opmerkingen dan maar komen. En maak foto’s van het eerste huis van je kind. Met trots, met een glimlach (zover dat dan kan).

‘Eh… 13 weken en 1 buikfoto verder. Working on it!’

 • In bad bevallen

Een echte natuurlijke vorm van pijnverlichting: het bad. Een must op mijn natuurlijke zwangerschapstips-lijstje. Of je dit in de hand hebt? Nee, niet altijd. Maar als het kan dan wil ik dit keer heel graag wél in dat bevalbad bevallen. De hoes is nog ongebruikt op zolder, het bad kan ik zo lenen. Ik weet nu hoe moeilijk het gaat worden maar ik weet nu ook veel beter wat er komen gaat. You can do it. Laat de droombevalling niet varen, ga ervoor met je hele wezen. Dat kindje in je armen, in je eigen huis, in het warme water. Dát is wat je wilt.

‘Het bad is gereserveerd, ik heb goede hoop!’

 • Natuurlijk kraampakket

Een natuurlijk kraampakket in plaats van dat plasticpakket wat ik de vorige keer bestelde. Geen gekkigheid in je kraamtijd. Natuurlijke producten, duurzame materialen, eerlijke spullen. Dit is volgens mij elke euro waard, het lijkt me heerlijk om ook hierin voor goede producten te kiezen. Zelfzorg is zo belangrijk tijdens je zwangerschap en erna! Dit pakket vond ik bij Dalalou, je hebt een luxe variant en de gewone variant. Een vegan optie en een normale optie. Voor iedereen dus een keuze. Heuze reuze mege fijn. Lijkt me. We will see!

Mamalotje.nl - Natuurlijke zwangerschapstips

Kraampakket van Dalalou Natuurlijk

‘Nog niet achteraan gegaan maar dit gaan we zeker doen. Ik heb zelfs natuurlijke kraamzorg geregeld dit keer! Ik ben heel benieuwd naar de verschillen en werkwijze. Maar dit is toch wel een van de ultieme natuurlijke zwangerschapstips!’ 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply M A M A L O T J E - Natuurlijk kraampakket van Dalalou review - M A M A L O T J E

  […] En ik schreef ook al een klein stukje over een natuurlijk kraampakket in deze blog: ‘Natuurlijke zwangerschapstips aan mezelf‘, misschien heb jij er ook wat […]

  5 september 2020 at 17:05
 • Reply M A M A L O T J E - Natuurlijke boeken tijdens je zwangerschap - M A M A L O T J E

  […] Natuurlijke zwangerschapstips aan mezelf […]

  16 september 2020 at 17:43
 • Reply Renilde

  Hey Lotje!

  Ik ben momenteel ook aan het overwegen om een supplement te nemen, maar ik weet niet goed welke ik moet nemen, en jouw artikel raakt het even aan maar ik vind het niet 100% duidelijk. Is een multivitamine aangeraden? En dan is er natuurlijk ook foliumzuur, dat is super belangrijk toch, ook VOOR de start van de zwangerschap? Ik ben aan het denken om deze van Flinndal te nemen (https://www.flinndal.nl/vitaminen/foliumzuur), wat vind jij persoonlijk van die? De reviews zijn alvast goed!

  Ik kijk uit naar je antwoord,
  Renilde

  24 januari 2021 at 01:09
  • Reply Mamalotje

   Geen ervaring mee! Ik heb een multivitamine van Orthica geslikt, maar na drie maanden ben ik daarmee gestopt (zou de misselijkheid kunnen verergeren) en overgestapt op wat ik dacht nodig te hebben op basis van bloedonderzoek. Dat was magnesium
   En een hoge dosering vitamine d, en ijzer van Floradix. De rest altijd alles van Orthica.
   Het verschilt echt per vrouw. En de foliumzuur zit vaak in de multivitamine. Deze slikte ik wel los voor ik zwanger werd.

   24 januari 2021 at 04:55

  Leave a Reply