Follow:
Het leven met baby, Kadotips, Speelgoed, Stijl

Ons favoriet duurzaam speelgoed voor een eenjarige

Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Favoriet duurzaam speelgoed

Zoals jullie weten kan ik heel erg genieten van mooie spullen. Het doet me oprecht zoveel plezier als het speelgoed in huis ook in die categorie valt. Wij hebben een open kast waar op de onderste plank alleen maar prachtig (duurzaam) speelgoed staat. Dan hebben we nog een tof oud kastje van mijn moeder waar ‘de rest’ staat opgeslagen. Het tekenpapier, de kleurpotloden, nog wat houten blokken, een houten trein, twee of drie knuffels en een vormenstoof. Heeft mijn kind dan niets van plastic? Nee. Komt ze wat tekort? Oh no! Haar speelgoed is prachtig, eenvoudig, prikkelt de fantasie, zonder dat ik daar zelf crazy van word. En ja ik word nogal snel gek, dus nee er is écht niets wat lichtjes of geluidjes maakt hier. Ik neem jullie graag mee in onze speelgoedkast.

Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Ontdekken, leren en spelen

Waarom duurzaam speelgoed

Vaak vallen mijn keuzes op duurzaam speelgoed, niet altijd even bewust maar ik zit nou eenmaal in die shops te zoeken. Ik struin bijvoorbeeld een tijdje op de online speelgoedwinkel van Reiger en de Raaf en je bent verkocht. Zij verkopen antroposofisch speelgoed. Je zit dan direct in de houten materialen, of stof, rustige kleuren en een mega mooie afwerking. Veel dingen worden handgemaakt en zijn daardoor stuk voor stuk plaatjes. Wel ook een stuk prijziger. Maar ze zijn ook écht een stuk mooier en beter voor de wereld dan het wegwerpspeelgoed wat je in veel winkels voor weinig kunt scoren. Nu lijk ik ineens een mega duurzame goeroe, ben ik helemaal niet.

Kleine beetjes sparen

Dat Fieps speelgoed niet meedoet aan de plastic soep in zee vind ik toch wel een heel fijn en relaxed idee. Dan geef ik ook graag net wat meer uit, voelt toch alsof het dan wel ‘mag’. Daarbij heeft Fiep gewoon niet heel extreem veel speelgoed, zo blijft het betaalbaar en spaart ze door de maanden en jaren heen hele collecties met mooi duurzaam speelgoed (daarnaast heb ik het voorrecht om te bloggen voor bepaalde merken en krijg ik soms door een samenwerking een mooi product, dat is natuurlijk ook heel erg fijn!). Vaak hoor ik dat jullie het ook op die manier doen. Na het behalen van een zwemdiploma een diertje, tijdens een logeerpartijtje een luciferdoosmuisje, voor Sinterklaas die mooie blokkentoren en voor je verjaardag een houten regenboog. Mijn familie moet er wel een beetje aan wennen. Zij geven niet heel graag één diertje van twintig euro, dus dan zou je geld kunnen vragen. Alhoewel ik nu wel denk, nu we zelf ook wat hebben, het leuker is. Het is net als bij duplo en lego, daar spaar je ook met kleine doosjes een boel bij elkaar.

Wat hebben wij in de speelgoedkast?

Onze favorieten zijn op dit moment:

 • de Maileg muisjes. Fiep heeft er al een paar en ze zijn mega schattig. Ze praat ertegen en ze legt ze in hun bedjes. Ze geeft ze kusjes en het doosje gaat twintig keer open en dicht. ‘Oh? Neee! Ja! Hai! Daidai! (=dagdag)’ zijn de uitspraken die je dan ondertussen keer op keer hoort. Smelten hoor. Deze muisjes zijn echt een megatip! Ik ken zelfs iemand die er al eentje had nog lang voordat ze zwanger werd. Ze zijn gewoon echt heel erg schattig in hun doosje. In combinatie met een poppenhuis zijn ze ook erg leuk, of een kastje wat je inricht als muizenhuis. Maar omdat ze in een doosje komen hebben ze dan niet persé nodig. Het zijn al bedjes/kamertjes opzich.
Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Tweelingmuisjes en babymuisje

 • De houten Regenboogstapelaar won Fiep op instagram, echt super leuk. Een betaalbare kleine stapelaar. Er worden hokjes mee gevormd voor de dieren, er slapen muisjes in. Het is een mini versie van onze grote houten Grimms regenboog, maar dan in zandkleuren. Die grote versie zie je in eerdere speelgoedblogs al verschijnen.

 

 • Woodenstory stapelaar, wij hebben de gewone versie. Ik heb hier een linkje naar de XL versie, en Reiger en de Raaf verkopen hem ook in kleur. Super mooi! Fiep kan al heel lang heel goed stapelen, zeker als we het samendoen blijft ze geconcentreerd bezig.
Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Stapeltoren Wooden Story

 • Ostheimer dieren. Inmiddels hebben we de koe (boe), het biggetje, de haan (kukeluu!), het kuiken (tieptieptiep), de ooievaar, het paard (paad-aap-pippi, gaan altijd in een soort driehoeksverhouding door Pippi Langkous). Ik vind het leuk om deze dieren te sparen, zeker nu ze ze echt herkent in de kinderboerderij. Ze zijn wel echt prijzig dus we sparen al heel lang.

 

 • De pop en bijbehorende kleertjes, luiers, poppenbedje en een dekentje. Ik heb kleertjes laten maken bij Froekus, dit doen heel veel toffe shops op maat.
Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Pop

Voor de rest hebben wij in de dichte kast:

 Boven in haar kamer (en in de onze, ligt er maar aan waar er gespeeld is) staan op dit moment:

Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Grote Regenboog, Ostheimer dieren en de Wobbel

De gedachte erachter

Op de site van Reiger en de Raaf worden ook blogs gedeeld over de filosofie achter antroposofisch speelgoed. Ik had er niet echt een idee bij maar dat spreekt me best wel aan. Een paar dingen die horen bij dit soort speelgoed zijn bijvoorbeeld:

 • Het speelgoed spreekt vaak meerdere zintuigen tegelijkertijd aan; leren doen kinderen niet alleen door te luisteren en te observeren, maar bijvoorbeeld ook door te voelen, ruiken en proeven
 • Het speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, wol en katoen omdat deze kinderen in contact brengen met de natuur en ze over het algemeen veiliger zijn wanneer ze in de mond gestopt worden
 • Montessori speelgoed heeft vaak een doel; dingen die wij in de volwassen wereld ook gebruiken maar dan in een kindermaatje
Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Luciferdoosje

Zelf spelen

Ik geloof wel dat Fiep zich goed kan vermaken. Ze kijkt echt amper filmpjes (dit is niet omdat ik tegen filmpjes ben, maar het komt er gewoon niet van) behalve als ze echt om zes uur al wakker wil worden en ik niet. Dan kijkt ze Nijntje (niiiiijn-nijn zingt ze dan) of Pippi (tiptai, maar sinds gisteren zegt ze wel pippih). Daarnaast vermaakt ze zich natuurlijk ook extreem goed met alles wat geen speelgoed is. De bakjes uit de kast halen, bakblikken uit elkaar halen, zand verzamelen in een kaarsjeshouder, met pollepels op de koelkast slaan, enzovoorts. Het leven is soms zo makkelijk.

Mamalotje - Duurzaam speelgoed

Fiep met haar Maileg muisjes

SpeelgoedSpeelgoed

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Charlotte

  Zo’n leuke blog❤️! Ik zou het liefst ook alleen dit speelgoed hebben, maar krijg ook vaak ander (gekleurd, plastic) speelgoed. Gelukkig hier ook een aantal mooie, duurzame items waar ik heel blij van word. Enneh die iemand die je kent? Hihi dat ben ik he😁! Ik hou van dat muisje en Suus nu ook!
  X Charlotte

  3 april 2019 at 15:49
  • Reply Mamalotje

   Hahaha ja dat ben jij. Leukerd. 😍😊

   3 april 2019 at 15:54
 • Reply Daan

  Ja mooi! Maar heb je ook nooit plastic speelgoed gekregen, bijvoorbeeld de eerste maanden als er visite kwam? Want ik wel, en het voelt heel verkeerd dat naar een kringloopwinkel te brengen. Hoe doe je dat? Of ben je vanaf het begin al duidelijk geweest?

  4 april 2019 at 09:19
  • Reply Mamalotje

   Ik heb heel duidelijk aangegeven dat ik bijvoorbeeld graag boekjes wou als speelgoed of kado. Heel soms kreeg ik wel wat plastics en dat heb ik na een maand of twee dan inderdaad wel weggeven maar dat waren geen hele grote dure kadootjes. Maar met haar eerste verjaardag echt bijna geen plastic omdat we ook een verlanglijstje hadden. En mensen weten het nu wel haha

   4 april 2019 at 10:06
 • Reply Merel

  Ja ik vind het ook allemaal zo fijn en rustig, bij ons ligt er wel inmiddels een (gekregen) plastic pannensetje wat een zeer grote hit is en tav plastic is Duplo (bouw bouw) echt haar grootste lievelings, naast prachtige boekjes en de stapeltoren. Ik heb ook heel bewust best veel plastic vrij snel weggeven of opgeruimd ze heeft echt niet zoveel nodig…heb voor ons nieuwe huis op marktplaats wel een prachtige houten keukentje van santoys incl wasmaschine op de kop getikt. Het liefst zou ik alles duurzaam kopen maar inderdaad best prijzig en we sparen gewoon af en toe voor iets nieuws. Ik vind het heerlijk om Fiep zo te zien spelen.

  4 april 2019 at 10:55
  • Reply Mamalotje

   En inderdaad tweedehands is zo’n goeie optie met duurzaam spul, vaak blijft het lang mooi

   4 april 2019 at 11:12
 • Reply Natasja

  Wat een prachtig speelgoed allemaal 😍 ik ben vooral heel erg fan van de Maileg diertjes, ze zijn zo leuk.

  8 april 2019 at 10:42
 • Leave a Reply