Follow:
Het leven met baby, Vakantie

Gratis vakantietips met kinderen

Mamalotje - tien vakantietips

Gratis vakantietips

HOERA! Het is vakantie. En daar horen minimaal tien gratis vakantietips bij! Dat ‘gratis’ omdat we Nederlanders zijn. Daar heb ik ook nog rekening mee gehouden. Voorjaarsvakantie is altijd een welkome afleiding van de werkweken. Even hoef ik geen rekening te houden met oppas, werk, wanneer ik Fiep eens een keer wél naar bed breng en hoelaat we precies moeten eten. Daarnaast is het natuurlijk de ultieme gelegenheid om gezellige dingen te doen. Vandaar dus deze vijftien (bijna) gratis vakantietips.

Ik moet trouwens altijd mijn man meeslepen want die is niet zo ‘gezellig’ aangelegd. Daarnaast heeft hij helemaal geen vakantie, in ieder geval niet helemaal tegelijk. Veel van deze activiteiten kan ik ook alleen met Fiep doen of samen met vriendinnen of familie, dus alles komt goed.

Mamalotje - tien vakantietips

Derko in de hangmat tijdens de eerste voorjaarszonnestralen

Onze (bijna) gratis bucketlist voor deze voorjaarsvakantie:

 • Pannenkoeken eten

Klinkt simpel, is het ook. Super lekker en echt gezellig, vind ik. Groentetip: gooi wat spinazie door het beslag. Pannenkoek met kaas, appel, ui, champignons, of gewoon spek en stroop. Colaatje erbij: ongezonde avond compleet. AWESOME.

Je kunt ook voor de échte ervaring gaan en naar Hans en Grietje gaan in Zeewolde. Heb je direct een uitje voor het hele gezin. Inclusief hysterische glijbanen en draaiende tafels. Lol gegarandeerd. Wij zijn er al eens geweest, echt fantastisch (mijn adhd hoofd draaide overuren), maar ik zou er graag nog eens heen met mooi weer. Ze hebben ook een super mooi terras. Niet gratis, wel echt een leuke vakantietip al zeg ik het zelf. En het is oprecht ook niet duurder dan een ander pannenkoekenhuis dus dat is wel mooi meegenomen.

 • Wandelen op de hei

Daar kan ik nou zo van genieten. Stop je kind in een draagzak of slinger hem op je nek (of laat ze lopen uiteraard haha) en genieten maar. Ik wil wandelen! En foto’s maken uiteraard want: hoe mooi. Gratis vakantietip voor de beste achtergrond van je nieuwe familieshoot.

 • Buiten picknicken

Er is dit jaar al buiten geluncht, ja echt! Onze tuinset is alweer uit de schuur gehaald en we hebben broodjes uit de oven gegeten. Fiep at al lopend door de tuin, maar dat zijn we wel gewend. Misschien voor de echte stevige maaltijden en de buitenkinderstoel van zolder plukken. Maar een picknick; een echte met een kleedje op een ándere plek dan je eigen tuin: dat moet nog gebeuren. Als het dit weer blijft gaan we dat zeker doen.

Mamalotje - Tien vakantietips

Outfit via Peertje

 • Bezoek aan de bibliotheek

Ik werk zelf in de theaterwereld en uit ervaring kan ik je zeggen dat er heel vaak voorstellingen zijn in de bibliotheek of bijvoorbeeld in een buurthuis. Hoe leuk is het om die te gaan bekijken. Vaak is het heel laagdrempelig en geschikt voor kleine kids. Bij ons in de bibliotheek is er trouwens ook een hele toffe glijbaan, zijn er speelhuisjes en knutseltafels. Een soort binnenspeeltuin dus, waar je dan daarna cosy samen een boekje kunt lezen.

 • Lammetjes bekijken in de schaapskooi

Of natuurlijk op de kinderboerderij. Lammetjes of geitjes zijn te schattig en het is volgens mij heel gezond om kinderen met dieren te laten kennismaken. Wij gingen al naar de kinderboerderij toen Fiep alleen nog maar sliep in de draagdoek, just for fun. Inmiddels wordt ze helemaal wild en enthousiast van de dieren. Een dierentuin in het klein, bijna net zo spectaculair toch? Maar dan wel gratis!

 • Voetballen in het park

Papa is een voetballer. Mama niet. Maar dat maakt niets uit. Ik heb zin om te leren voetballen. We gaan straks naar de winkel, halen zo’n lekkere plastic-Elsa-Olaf-bal en gaan naar het park. Onee, ik wil echt nog geen Disneybal als het niet nodig is. Even op zoek naar iets leukers. Tips?

 • Samen bakken

Fiep is er eigenlijk nog wat te klein voor, dus misschien is het handiger als ik me uitsloof in de keuken als ze iets ouder is, maar bakken is echt een feestje. Vroeger deed ik het heel veel. Het huis ruikt lekker, je hebt daarna lekkers om op te eten, en het is goed voor de ziel. ECHT. Tenminste, als je niet een te moeilijk recept uitkiest. Na het bakken van een taart heb ik altijd meer rust in m’n kop dan ervoor. Het lijkt me dan ook echt heel erg leuk om samen te bakken met Fiep, een kleine keukenprinses van haar maken.

 • Dagje naar zee

Als we toch iets dichterbij de zee zouden wonen dan wist ik het wel. Ik zou er zovaak heen gaan. Zon of geen zon. Het geeft me zo’n vrijheidsgevoel. Hij moest in mijn ‘gratis vakantietips’. Dus, heb je de rit ervoor over: laarzen aan en naar zee! Mocht je dit nou wél een goed idee vinden maar net als wij niet bij zee wonen: een middagje naar een plas is vast ook leuk. Schepjes mee, emmertjes. Waarom zou dat alleen leuk zijn in de zomer?

 • Naar de kringloop

Ook een leuke ochtendinvulling: naar de kringloop. En als je echt fanatiek bent doe je een kringlooprondje door de stad, of juist in een andere stad. Toch denk ik dat wij dit keer niet gaan want we zijn juist aan het opruimen. Nouja, misschien dan om spullen te brengen (En dan stiekem toch ff snel een rondje langs het speelgoed, boeken en servies). Ik vond al zo vaak mooie spulletjes in de kringloop, soms bijna gratis. Check bijvoorbeeld deze blog eens voor inspiratie: Babyspeelgoed in je huis of deze Fieps kamer in de Ouders van Nu, of deze Decembercadeautjes-blog.

 • Uitlunchen of een middagborrel

Ik ben een écht gezelligheidsmens en ik hou heeel erg van de sfeer van een goed café of paviljoen. We hebben hier in de buurt een parkpaviljoen en dat is echt zo mijn ding. Derko vind het volgens mij zonde van het geld, maar ik vind dit juist een goede besteding van het geld. Ach, we komen er altijd wel uit. Gezelligheid kent geen tijd (haha!). En hoe chill, als je met een kind bent mag je nog meer bestellen en dat ook opeten als je kind het niet eet. Fiep is al een volleerd borrelaar geworden. Zodra de fles wijn op tafel komt komen er toastjes, dat weet ze al. Ze eet drie pakjes toastjes op en drinkt een appelsapje. Kind naar mijn hart. Om het wederom gratis aan te pakken: organiseer de borrel bij jou thuis. Muziekje aan, wellicht de tuinset naar buiten als het goed weer is en chillen maar.

 • Natuurspeeltuin bezoeken

Google eens op ‘natuurspeeltuin’ in de buurt en kijk of er zoiets is in jouw omgeving. Ik ben er nog nooit geweest maar het klinkt als iets heel tofs. Vaak zijn er blotevoetenpaden (lekker vies worden) en speelgelegenheden midden in een natuurpark of bos. Balanceren op een boomstam, met een vlotje overvaren, dat soort grappige dingen.

 • Naar het museum

Het lijkt me heel gaaf om naar het museum te gaan met Fiep. Ze is misschien nog wat klein, maar zo’n museum als Voorlinden is volgens mij nu al heel tof voor kinderen (en tot en met 12 jaar gratis). Uiteraard kun je ook naar een speciaal kindvriendelijk museum maar dan krijg ik mijn man denk ik niet mee, haha. Toch maar dat ritje maken dan, naar zee en het museum. Of toch een museum hier in de buurt, of misschien een beeldentuin: leuk toch? Een zintuigentuin is ook een leuk idee en vaak gratis.

Mamalotje - tien vakantietips

Met pop in de hangmat

 • Kabouterpad

Op heel veel plekken heb je zoiets als een kabouterpad. Kinderen kunnen samen met jou kabouters zoeken en daardoor een wandeling maken door (vaak) een bos. Vaak is er een speeltuin bij waar je nog even gezellig een kop koffie kunt drinken (of lekker zuunig je eigen ranja)

 • Eendjes voeren

Het hoeft niet moeilijk te zijn: eendjes voeren. En toch hebben we het werkelijk nog nooit gedaan. Vroeger ging ik aaaltijd eendjes voeren met mijn oma en dat vond ik zo ultiem gezellig! Ze riep dan: poelepoelepoele! Dat ga ik ook maar eens proberen. Op de bucketlist!

 • Bioscoopdate (zonder kind)

Onze favoriete datenight is uiteten, lekker lang en veel, en daarna ultiem rustig een bioscoop bezoeken. Maar nu we een kindje hebben zijn we ineens middagbezoekers geworden. ZO CHILL. Het is mega rustig, geen gedoe met oppas die niet ‘zo laat’ wil, en je hebt de bioscoopervaring zonder dat je in slaap valt. Daarna alsnog uiteten is natuurlijk niet uitgesloten, het is zelfs echt vet relaxed en gezellig om wat eerder uiteten te gaan. Als Fiep wat ouder is en het is leuk voor haar om een film te kijken gaan we zeker eens met z’n tweeën of drieën naar de bioscoop!

Om het uitje gratis te maken: reserveer de bank. Kind extra vroeg op bed. Toastjes, wijntje en een kaarsje aan en bingewatch je favoriete serie samen. Tip van mij: wij kijken op dit moment Handmaidstale. Ik ben verslaafd!

Mamalotje - tien vakantietips

Buiten je was drogen, Dekbed van SNURK.

Ik hoop dat je wat aan deze vijftien gratis vakantietips hebt gehad. En als jij nog een toffe tip heb, deel hem met me hieronder!

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Kris10

  Fijne tips! Mijn zoontje wordt ook heel blij van een rondje achterop de fiets.

  22 februari 2019 at 11:29
  • Reply Mamalotje

   Buiten is aaaaltijd goed he

   27 februari 2019 at 16:54
 • Reply M A M A L O T J E - de Avonturenboerderij: een uitje met de dreumes - M A M A L O T J E

  […] Ik schreef een blog over de makkelijkste gratis vakantietips om te doen met kleine kinderen. Je vind de blog hier, veel […]

  7 september 2019 at 10:00
 • Reply M A M A L O T J E - Filmpjes kijken - Hoe Peppa ons leven redt - M A M A L O T J E

  […] Hier mijn tips voor gratis activiteiten […]

  21 februari 2021 at 12:26
 • Leave a Reply