Follow:
Borstvoeding, Gezondheid, Het leven met baby

Het dagritme van onze dreumes

Mamalotje - Dagritme 16 maanden

Dagritme 16 maand oude dreumes

Toen ik op Instagram vroeg wat jullie graag wouden lezen kwamen veel mensen met ‘ons dagritme’. Of nouja, het dagritme van Fiep, onze 16 maand oude dreumes. Ik moest daar eerst even om lachen want ik denk altijd dat wij geen ritme hebben. Maar ‘geen ritme’ is ook een ritme en eigenlijk hebben we best een ritme dus dat ga ik dan maar eens delen.

Opstaan – Tussen 7 en 8 uur

Mamalotje - Dagritme 16 maanden
Kleren uitzoeken. One Day Parade trui en sokken van Sticky Lemon.

Zeven uur is voor onze dreumes vroeg. Het gebeurd uiteraard wel eens (en na deze blog natuurlijk weer een paar maanden omdat ik het heb gejinxt), en dan baal ik als een stekker. Vaker wordt ze wakker tussen half 8 en half 9. Luxe. Kind van d’r moeder. Als we eruit gaan doe ik vaak eerst boven nog even een was erin, probeer de bedden op te maken en we schuifelen naar beneden. Soms neem ik kleren mee, soms kleed ik haar en mezelf eerst helemaal om. Héél soms gaan we eerst douchen maar vaak gaat Fiep ‘s avonds in bad. Het komt ook best vaak voor dat Derko (zeker als ze dus wel ‘vroeg’ wakker is) haar meeneemt en ik nog even blijf liggen, of dat ik snel douche.

Ik ben echt géén ochtendmens. En Fiep dus eigenlijk ook niet want als ze voor half 8 wakker wordt is ze altijd chagerijnig, terwijl als ze langer slaapt ze wakker wordt met een glimlach en lieve woordjes. Ik krijg dan zelfs allemaal natte kussen, echt heeerlijk. En een kopstoot hier en daar. We beginnen de dag vaak met borstvoeding, maar ze kan als het moet ook prima zonder.

Fiep is geen fantastische slaper, zoals jullie inmiddels wel weten door onder andere de blog waarin ik je alles vertelde over slapen en het gebrek eraan, maar uitslapen doet ze heel vaak. Een klein bonusje in het slaapsysteem. Ik word dan ook liever een of twee keer wakker ‘s nachts dan dat ik om zes uur de dag begin.

Ontbijten – half 9/9 uur

Mamalotje - Dagritme 16 maanden
Servies van Trixie Baby

Fiep de dreumes zit zelfstandig op haar eetstoel zonder riempjes en tuigjes. Dit omdat ze er probeerde uit te klimmen. Dan leek dit me veiliger dan haar vastsnoeren. Ze eet vaak een of twee broodjes. Met appelstroop, smeerkaas, pindakaas of mangojam. Vroeger was ze nog cool en accepteerde ze avocado op brood. Die tijd lijkt geheel voorbij. Ze krijgt dan ook een fles of beker water of appelsap (met driekwart water).

Spelen en aanrommelen of inpakken en wegwezen – half 10/10 uur

Hierna begint de ‘vrije tijd’. Na het ontbijt hebben we zo’n twee uur vrije tijd tot Fiep weer moe wordt. Voor velen is dit het moment dat je alweer begint aan een tussendoortje, dat gaat dan bij ons vaak letterlijk tussendoor. Een appel, een handje aardbeien, dat soort dingen. Maar ook wel eens gemakzuchtig een fruitzakje in de bakfiets. Ik vind het leuk om af te spreken met vriendinnen, naar de winkel te gaan, op bezoek bij oma of gewoon een beetje te struinen langs de kinderboerderij. Het komt ook echt vaak voor dat ik deze tijd gebruik voor andere praktische dingen. Dan speelt Fiep met speelgoed (of vaker nog; met mijn spullen). Dan hangen we bijvoorbeeld driehonderd wasjes op, of we maken foto’s voor de blog.

Lunchen – 12 uur

Mamalotje - Dagritme 16 maanden
Fiep eet lunch. Haarbandje van LOD en vestje van Froekus.

Ik merkte een poosje geleden dat Fiep eigenlijk beter sliep als ze ‘s middags wat eerder naar bed ging. Dus ineens zitten we straks om 12 uur te eten en het liefst nog iets eerder. Fiep eet dan weer een broodje of twee, wat fruit of bijvoorbeeld een tosti. Zonder saus, gewoon een broodje gesmolten kaas dus. Ze krijgt weer een beker water of aangelengde appelsap. ‘Appel’ zegt ze dan. Zó lief! Ze geeft super goed aan wanneer ze klaar is en dan maak ik de boel ff schoon en gaat ze naar boven. Ohja, als een echte voorbeeldmoeder probeer ik met haar samen speelgoed op te ruimen. Soms heb ik hier geen donder zin in, maar het helpt me wel om voor mezelf orde te scheppen dus ja.. ik ben zo geworden.

Middagslaapje – Vanaf half 1/1 uur

Mamalotje - Dagritme 16 maanden
Speendoekjes van Hvid via The Milkminimalist,
lakentje Mies en Co, slaapzak Trixie Baby, .

Als het helemaal uitkomt dan gaat ze rond kwart voor 1 naar bed. Soms ben ik ergens anders, hebben we ergens geluncht of zijn we gewoon (nog) niet thuis. Dan slaapt ze later. In principe slaapt ze tegenwoordig zeker 1.5 uur maar eigenlijk veel vaker wel 2 uur of 2,5 uur. Echt fantastisch is dat. Die korte hazeslaapjes zijn verleden tijd. Dit is echt heel erg fijn voor mijzelf. Ik werk in deze tijd aan mijn blog, werk, bereid me voor voor ‘s avonds (ik geef veel avonden les) of ga languit op de bank twee uur op instagram scrollen. NO SHAME. En dan serieus schrikken dat ze ‘alweer’ wakker is he.

Door de foto lijkt het trouwens alsof ze in het ledikantje slaapt, maar sinds een week zijn we over op een ‘vloerbed’. Een leuk woord voor ‘we hebben geen bed, wel een matras, dus die ligt op de vloer’. Ze slaapt sindsdien een stuk beter en gaat zonder huilen in bed liggen. Tot een week geleden wou ze enkel en alleen in ons bed slapen. Het ledikant staat gewoon te verpieteren helaas.

Wakker worden en eten – 3 uur (max half 4)

Mamalotje - Dagritme 16 maanden
Fiep chillt met haar tuitbeker van Cink

Op een rustige dag laat ik haar gewoon slapen, maar als we nog iets moeten of als ik denk dat het te lang duurt, maak ik haar rond half 4 uiterlijk wel wakker. Dan hang ik vaak nog een was op (serieus hoeveel wassen draaien wij?) en gaan we beneden fruit eten. Of een cracker, soepstengel, rozijnen, whatever we feel like. Daarna is er weer chilltijd. Er wordt lekker gespeeld of we gaan erop uit. Ik wil op een vrije dag sowieso 1x per dag naar buiten met Fiep.

Eten – 6 uur

Rond vijf uur is de koek vaak alweer een beetje op, maar gaan we net iets te lang door met wat we ook maar aan het doen zijn. Vaak wordt daardoor het koken een gedoe. Fiep wordt jengelig en gaat aan mijn benen hangen of met de gaspitjes spelen. Dat laatste is naturlijk niet toegestaan. Als het echt een heel drukke dag was en ik kan het niet hebben zet ik haar voor een filmpje. Maar heel vaak is ze nog wel af te leiden met spatels, bakjes en pannen. Óf, veel beter nog, komt papa thuis en neemt hij Fiep of het koken over.

Om zes uur, soms iets eerder of later, gaan we dan ongeveer eten. Soms eet Fiep daadwerkelijk iets mee maar vaker laat onze dreumes dat aan ons over. Gebakken of gekookte aardappelen, alle soorten stamppot, broccoli en spinazie eet ze. Vegaballetjes en af en toe gebakken ei gaan er ook wel in. Maar op dit moment is dat het ook echt. Ik laat me niet afleiden, ze gaat vanzelf weer eten. Om het zuivelgehalte een beetje op te krikken (ze drinkt geen melk any other than boobs) lepelt ze zelf vaak een bakje Griekse yoghurt weg.

Naar boven – half 7/kwart voor 7

We spelen nog wat of gaan direct na het eten naar boven en in bad. Tijdens het badderen vermaakt Fiep zich echt megagoed dus ik zit op mijn kont en kijk ernaar. Een heerlijk tafereel. Daarna afdrogen, pyjama aan, tandjes poetsen, vitamine d en nog een borstvoeding. Dan zingen we een liedje en gaat ze slapen. Geen verhaaltjes, daar heeft ze helemaal geen zin meer in zodra ze haar speentje in het zicht heeft. Vaak wil ze gewoon liggen en slapen. Tenminste.. Dat is nu het nieuwe ding. Ik knuffel haar nog even helemaal plat en dan doen we de deur dicht. Als ze niet gaat slapen blijft een van ons er even naast liggen tot ze slaapt.

De nacht – Tussen 8 en 7

Wat er ‘snachts met Fiep gebeurd is altijd weer een verrassing. Soms slaapt ze door, vaker laat ze van zich horen. Soms eindigt ze bij ons in bed, soms begint ze haar nacht er gewoon alvast. Ik ga altijd nog even kijken als ik zelf ga slapen. En soms wordt ze dan ook wakker om nog te drinken, bijvoorbeeld als ik haar niet naar bed heb gebracht (door werk of sport).

Dit is dus zo’n beetje ons ritme op een vrije dag! Op werkdagen gat het ook grotendeels zo omdat ik vaak pas eind van de middag weg hoef om te werken, dus dan neemt papa de bel over en doet hij de avonden. Als we ‘s ochtends op tijd moeten zijn worden er wekkers gezet en komen we standaard op het nippertje aan. Vaak half ontbeten, half gedoucht, half aangekleed en met een half complete tas met spullen. Maar zoals ik al zei: ochtenden zijn niet mijn ding. We redden ons prima, en al met al is er dus best een structuur te vinden in onze dagen.

Mamalotje - Dagritme 16 maanden
Fiep

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply