Follow:
Het leven met baby, Stijl

#20 Bakfietsmoeder

Vroeger zong ik liedjes over bakfietsmoeders met Gaastra-jassen. Dat kon echt niet. Bakfietsmoeders op het schoolplein, ik moest er niet aan denken.

Nou, die Gaastra-jas is er nog niet maar die bakfiets inmiddels wel. En I LOVE IT. Al toen ik zwanger was besloot ik dat we echt een bakfiets nodig hadden. Mijn hele visie veranderde en ik zag mezelf al fietsen met mijn kindertjes voorin de bak. Fietsen met een fietsstoeltje kan namelijk pas als je kindje zelfstandig kan gaan zitten en dat is pas vaak rond de negen maanden. Of later. Ik zag het helemaal niet zitten om altijd alles lopend te doen dus er moest een makkelijke oplossing komen. Iets waarin of waarmee je je baby kan vervoeren op de fiets.

Je kunt dus, voor de echte diehards, een maxicosi-houder installeren op je eigen fiets. Achterop dus he, dus dan fiets je met een maxicosi op je fiets. Nou ik heb zelf geen fiets waar dat op kan maar het lijkt mij ook eng. Niet dat dat het is, maar ik ben gewoon onhandig dus dat leek me niets. Daarbij had ik stiekem mijn zinnen ook al op een bakfiets gezet dus die moest en zou er komen.

Fiep in de maxicosi, foto via @mama.lotje stories

We vonden er eentje via marktplaats. Het zijn best hele prijzige fietsen, dus dat daar iets van af kon was wel fijn. Maar het is echt goed zoeken naar mooie tweedehands fietsen, dus ik heb ook zeker getwijfeld of we niet een nieuwe moesten kopen. Dit was een gelukje, een echt goed onderhouden fiets inclusief Maxicosi-houder en regententje. En een regenhoes voor de fiets (die we helaas zijn kwijt geraakt… Zeg maar niets).

Wij kozen heel specifiek voor de bakfiets van Babboe omdat deze nog wél enigszins betaalbaar zijn en tegelijk van een hele goede kwaliteit zijn. The best of both worlds. Een elektrische fiets had me ook leuk geleken maar dan hadden we eerst een klein geldboompje nodig en die was er toen precies niet. Onze tuin kweekt vooral onkruid en hier en daar een veldbloem. Wij hebben de Babboe City, dat is eigenlijk een lange versie van een gewone fiets. Deze is heel wendbaar en echt gemaakt voor ‘de stad’. Je hebt ook bakfietsen met drie wielen. Ach, volgens mij zijn ze allemaal top. Ik zou gewoon eens gaan testen als je geïnteresseerd bent. Babboe heeft ook testdagen, dan kun je op alle soorten een rondje fietsen. Toen ik erachter kwam hoe duur een ‘mamafiets’ is dacht ik wel: je bent gek als je niet voor een bakfiets gaat. Dat is toch veel leuker. Maar daar mag je natuurlijk helemaal zelf over beslissen 🙂 Ik ben nu eenmaal een bakfiets-fan geworden.

Officieel mag een baby pas vervoerd worden in de fiets (uiteraard dus in de Maxi-Cosi, of in een babyschaal) als zijn nekje sterk genoeg is. Dit is ongeveer vanaf 2 of 3 maanden. Nouja, die eerste maand stap je sowieso niet zo snel op de fiets en de tweede maand zing je ook nog wel uit. Of je gaat lekker met de auto. Of lopend. Want ja, dat doe ik dus uiteindelijk alsnog heel erg veel. Let er gewoon goed op dat je baby niet alle kanten op gaat! Gelukkig is zo’n maxicosi-houder er op gemaakt om de bobbels op te vangen. Er zit een megavering in.

Foto via @mama.lotje stories, Fiep in de maxicosi

 

Foto via @mama.lotje stories, Fiep in de peuterstoel

Overgang naar de peuterstoel

Inmiddels is Fiep groot genoeg om lekker in het zitje te zitten. Dit scheelt ruimte en is heel erg gezellig. Zij kijkt nu ook recht vooruit. Ze wijst en zwaait en kijkt en apegaait naar alles en iedereen, vooral hondjes. Samen fietsen is nu echt een supergezellige activiteit geworden. Hoe burgerlijk, maar echt, hoe leuk. We hebben er ook nog een snoezig schapenvachtje bij zodat ze als een echte mini-oma in haar stoeltje zit met haar beentjes onder de deken. Wel zo fijn nu het echt koud weer is geworden. De foto’s heb ik nog op een zonnige zondagmiddag gemaakt, niet helemaal representatief voor dit moment, haha.

Het monteren van de peuterstoel was nog even een ding. Je moest namelijk een gat in de bak boren. Maar gelukkig, bij nader inzien, was dit niet nodig. Nu staat de stoel wel ietwat scheef maar dat is echt nauwelijks zichtbaar. En de fiets is nog mooi heel. Tipje dus: niet boren!

Foto via @mama.lotje stories

Wij zijn zo blij met de bakfiets. Het is echt de investering waard. Het idee is dat er in totaal vier kindjes in kunnen. Je kunt er een extra bankje in zetten. Maar in de praktijk is het gewoon een bankje voor de kids en daarvoor een dikke bak voor alle boodschappen of nog een baby in een Maxi-Cosi. En ja, Fiep heeft ook geregeld met haar kleine babylijfje tussen de courgettes en het wc-papier gelegen, of tussen de nieuwe planten en zonnebloemen. Die fiets is werkelijk overal handig voor. Ik heb er vandaag nog potten verf mee gehaald, terwijl Fiep gewoon thuis was.

Dus ja… Ik ben een bakfietsmoeder en ik ben er blij mee! Ik zie mezelf echt al zitten met een schare kindertjes in die fiets. Al zie ik die schare dan weer minder voor me als ik denk aan alle pijn en moeite die me dat gaat kosten. Dus voor nu doe ik het met deze geweldige dreumes, die gezellig naar íedereen ‘hai’ roept en ‘die!’. Jaaa Fiep, een vogel. Jaaa Fiep, de buurvrouw. Jaaa Fiep, wat zie je nu weer? Kinderen zijn zó gezellig!

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

  • Reply Astrid

    Hallo,
    Dit is al een wat ouder bericht maar ik vind weinig info over de peuterschaaltjes/stoeltjes voor in de bakfiets. Mijn baby is 8 maanden en wij willen een bakfiets aanschaffen maar twijfel of ik een maxi cosi houder of een peuterschaal aan zal schaffen. Weet je nog vanaf hoeveel maanden jullie de peuterstoel in gebruik hadden? Groetjes Astrid

    9 maart 2021 at 10:21
  • Leave a Reply