Follow:
Draagdoek, Het leven met baby, Stijl

#17 Heupknoop: dat doe je zo!

Robins Hip Carry – Shorty Challenge

Uitgedaagd om knopen te leren met een kortere draagdoek ben ik vol goede moed begonnen met de rucksack. Nou.. Die is dus gewoon ruk. Ik kreeg het niet lekker voor elkaar. Dus ben ik verder gaan zoeken naar een heupdraagtechniek. Overigens komt die rugknoop heus binnenkort helemaal goed (op mijn stories op instagram houd ik jullie altijd lekker op de hoogte van alles).

Voor we verder gaan. De foto’s zijn gemaakt met mijn telefoon door mijn man vanaf de bank. Hij vergat me te vertellen dat er een soort extra heupband in mijn broek zat door mijn trui. Achjaaa. Je kunt er niet altijd tiptop uitzien hè? 😉

Forgive me en ga het lekker proberen. Deze knoop is tot nu toe echt ons favorietje. Soort van gezellig samen dichtbij en toch lekker om te dragen. Het is niet heel zwaar met één schouder. Het gewicht wordt goed verdeeld doordat ze op je heup zit.

Ik heb geprobeerd om in een soort stappen de knoop van de Robins Hip Carry uit te leggen. Uiteraard ben ik totaal geen knoopdeskundige dus ik raad je aan om dit filmpje te volgens voor tekst en uitleg.

Doek: We Are Wovens, Fling Diesel. Maat 4.

Modelbaby: Fiep J Altijd in voor een knuffeltje

Modelmoeder: Lotte, niet altijd in voor een knuffeltje (lees: zwetend met je handen in het haar een nieuwe techniek proberen) maar wel best vaak.

Stap 1. Je zoekt de middenmarkering van je doek op en deze plaats je op je schouder. Je kindje komt op de heup onder de tegenoverliggende schouder.

2. Je zorgt dat er geen vouwen in je doek zitten en je haalt hem ‘terug’ naar voren. Dan heb je dus dit:

3. Je pakt de onderste doek en deze sla je terug over je schouder waardoor er een soort doorgang ontstaat waar de (op het plaatje) voor nu linker strook doorheen zit. De doek mag wederom niet dubbel zitten of gevouwen.

4. Vervolgens maak je een opening voor je kindje. Even controleren of het buideltje niet gedraaid is. Ik hou op dit punt altijd even de achterste doek (hierboven niet te zien, die hangt namelijk over mijn schouder) tussen mijn benen. Die haal je dus weer terug naar voren. De linker doek kun je laten hangen. Of neem beide doekbanen vast en leg er aan de heupzijde waar je je kindje wilt dragen een halve knoop in.

5. Je plaatst je kindje in de doek op je heup. Je trekt het zitje tussen jouw buik/heup en zijn of haar buikje in waardoor ze echt in de doek hangen. Trek de doek vervolgens op tot de oren van je kindje. Je kunt nog steeds de linkerdoek laten hangen. Ik heb hier de rechterkant ook even laten hangen (zat eerst tussen mijn knieën) omdat ik rechtop moest staan om Fiep er goed in te krijgen.

Laat je kindje tussen de bovenste doekbaan en jou lichaam zakken. De voetjes gaan eerst en komen er weer onder uit. Zorg dat de lus waar beide doekbanen samenkomen nog op de juiste hoogte zit. Nu kun je die nog corrigeren.

6. Verzeker de rechter doekbaan weer tussen je knieën. Controleer of de stof aan de onderkant tussen jullie beide buiken in zit. En trek de doek op tot beide knietjes. Ze zitten nu echt in een buideltje.

Nu kun je met de linkerdoek het stuk doek waar je kindje zit strak maken. Eerst trek je in het geheel aan de linkerdoek. Vervolgens werk je van boven naar onder alle overige ruimte weg. Pak een hand stof vast aan de bovenrand van de doek, ter hoogte van de oksel waar je kindje voor zit. Deze stof breng je naar de lus toe. Deze trek je daar doorheen zodat je de doek verder spant. Aan de andere kant van de lus neem je de overige stof over en je spant het weer verder aan.

7. Zorg dat de knoop op je borstkas goed hoog blijft zitten. Je kunt de doekbaan aanspannen door beide doeken in je hand te houden. Span de doekbaan aan de voorkant aan door hem strook voor strook vast te nemen en te trekken(houd daar bij spanning op de achterste baan ivm verplaatsing van de lus op je schouder). Het aanspannen gaat makkelijker wanneer je met je andere hand je kindje wat optilt om zo het gewicht van de doekbaan af te halen. Zorg dat beide doekbanen op spanning blijven en over de beentjes heen lopen.
Werk de knoop af met een stevige platte knoop onder de billen.

8. Met een maat 4 knoop je dus af onder de billetjes met een platte knoop

9. Je kunt vervolgens het gewicht over je schouder verdelen door de doek uit te trekken en half terug te slaan.

10. Klaar! Wandelen maar!

Draagdoek We Are Wovens – Fling Diesel maat 4

Als je je kindje er weer uit wilt halen, ondersteun je je kindje met 1 hand en maak je met de andere hand de knoop los. Terwijl je je kindje blijft ondersteunen, pak je het buideltje vast ter hoogte van de lus en haal je voorzichtig een stuk stof los uit de buidel. Hierdoor gaat de spanning van de buidel af, waarna je je kindje eenvoudig uit het buideltje kunt halen.

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Stella

  maar hoe zwaar is jullie kindje?

  Die van mij 9,5. Weet niet of dat zo handig is op mijn heup.

  4 oktober 2018 at 15:27
  • Reply Mamalotje

   Ik vind het juist fijn, Fiep is nu 9 kilo gok ik.

   4 oktober 2018 at 16:46
 • Reply M A M A L O T J E - BabyBjörn Move review - M A M A L O T J E

  […] Check ‘Alles over dragen‘, een blog over de heupknoop met een geweven doek: ‘Heupknoop dat doe je zo‘ en mijn review van de Moonsling: […]

  22 december 2020 at 21:00
 • Leave a Reply