Follow:
Draagdoek, Het leven met baby, Stijl

#16 Alles over dragen

Je bent een baby en je wilt wat. Gedragen worden. Door je moeder of je vader. De heeeele dag.

Dat is wat Fiep dacht toen ze in mijn buik nestelde. En dat is wat ze vandaag nog steeds denkt. En ik snap het wel, want ik dacht het ook. Maar als het dan zover is dan is het soms ook wel even fijn zonder je kindje. Maarja, dat had Fiep anders bedacht dus daar gingen we in mee. Dragen saved our life. Echt waar.

Stretch doek

In de Solly Baby draagdoek. Inclusief moeder-onderkin en mega kleine Fiep.

Toen ze echt heel erg klein was, ik denk vijf dagen oud, begon ik met de doek omknopen. Ik begon met een stretch doek. De Solly Baby Wrap. Een stretch doek is heel makkelijk: je knoopt hem helemaal om en daarna stop je je baby erin. Geen gehannes met een baby vasthouden en tegelijk nog je doek afknopen *al heb je dat ook snel genoeg door*. Een stretch doek kan je maar op één manier knopen. Ik gebruikte het filmpje van Solly Baby, maar bijvoorbeeld Wrap you in Love heeft het ook op film. En niet alleen ik, ook Derko heeft echt uren met haar rondgelopen. Fiep sliep niet. Nouja, ze sliep wel. Op ons. Of in de kinderwagen, maar zodra ze stil stond werd ze weer wakker. Een echt kindje uit de buik, ze hield van beweging.

Omdat ik écht wat meer rust nodig had dan die tien minuutjes dat zij besloot wel alleen te willen liggen (om bijvoorbeeld zelf bij te slapen of gewoon te douchen, te eten, te lachen of te huilen. Derko deed haar in de draagdoek en ineens kon ze wél 1.5 uur of langer slapen. Zo kon ik even iets anders doen dan voeden, wiegen of een luier verschonen. En Derko maar studeren met een baby op zijn borst. Zo lief, zo trots! Het is niet zo dat ze de hele tijd bleef slapen hoor, soms moest je wel even een rondje lopen. Maar er zat zeker een uur ‘chill-tijd’ bij.

Solly Baby doek

We hebben de doek niet alleen in tijden van ‘nood’ gebruikt. Het werd een routine. Tenminste één van haar slaapmomenten overdag was in de draagdoek. Maar ook tijdens de uren van buikkruimpjes, wandelingen, de supermarkt en als je moest plassen. Als je niet van huilende baby’s houdt is dit je antwoord 🙂

Grijze Babylonia Tricot Slen

De Solly Baby doek is lekker licht en dun en heeft de mooiste kleuren. Ik heb alleen gedoe gehad met douanekosten (rond de 20 euro) waardoor het iets duurder uitviel dan gepland. Ik heb nog een andere doek, een Babylonia Tricot Slen. Die zijn wat zwaarder en dikker. Ook prima en goede kwaliteit, maar ik geef persoonlijk de voorkeur aan de Solly doek.

Wat ook erg fijn is: stretch doeken zijn vaak iets goedkoper. Maar ze gaan dus ook minder lang mee. Het is een afweging die je moet maken.

Solly Baby

Geweven doek

Een stretch doek is heel fijn en makkelijk voor de eerste maanden. Maar je kunt je baby er maximaal tot negen kilo’s mee rond dragen. En eerlijk gezegd werd het hier al eerder ongemakkelijk. Op een gegeven moment is je baby gewoon te groot en te lomp voor dat zachte rekbare materiaal. Dan (en dit kán dus al vanaf dag 1) is het tijd geworden voor de geweven draagdoek. Ik durfde het eerst niet aan. Er is zó veel keuze, de prijzen zijn enorm uiteenlopend en de kleuren en patronen zijn van foei lelijk tot fantastisch mooi. Maarja.. Ik wou wel graag blijven dragen, en mijn rug kon het niet meer aan. Dus ik ging in eerste instantie op zoek naar een enigszins betaalbare doek in de kleur geel. Want I LOVE GEEL. Ik heb bij wat mensen op instagram gevraagd naar de betere ‘betaalbare’ merken en zo kwam ik uit bij een doek van We Are Wovens. Een Nederlands merk (het is altijd meer duurzaam om een ondernemer van eigen bodem ondersteunen) met prachtige doeken. Niet de goedkoopste maar zeker niet de duurste. Ze zijn allemaal van katoen en in één basiskleur met een licht patroon.

Maat kiezen

Draagdoeken heb je in verschillende maten. Dit bepaalt de lengte van je doek. Een maat 6 is de gangbare maat om álle knopen mee te kunnen doen. Je kiest voor een maat 7 als zelf een grotere kleding maat (vanaf 44) draagt of als je houdt van lange staarten aan je knoop. Met kortere doeken kun je iets gelimiteerder knopen maar deze zijn wel weer wat handzamer omdat ze wat minder lang zijn.

Draagzak of doek?

Op een of andere manier heb ik soms het gevoel dat je niet van allebei mag houden: een draagzak en een draagdoek. Dat slaat gelukkig nergens op. Het ene heeft voordelen en het andere ook. Wij hebben een Tula draagzak en ik vind hem fantastisch. Het verschil met een draagzak is dat hij ‘voor geprepareerd’ is. Er kan vrijwel niets misgaan mits je alle (dat zijn er maar twee) sluitingen hebt vast geklikt. Je kunt hem verstellen net als een rugzak met verstelbare banden. Wat ik echt heerlijk vind aan de Tula is het ‘snelle’ resultaat. Baby erin, voor of achter (of zij, maar dat heb ik nog niet geprobeerd) en je kunt weglopen. De dikke schouderbanden zorgen echt voor steun. Derko draagt Fiep ook graag in de Tula. Die is na de stretchdoek niet meegegaan met de geweven doeken, maar vind dit wel een top oplossing.

Het voordeel aan een doek vind ik de geborgenheid en de perfecte pasvorm. Omdat je de doek om je kind heen knoopt zit hij altijd precies goed. Er is geen ‘te groot’ of ‘te klein’. Daardoor vind ik hem ook gezelliger. Haar armen kunnen erbij in (kan bij de Tula ook maar het blijft open) en dat vind ik een geborgen gevoel geven. Ook pasgeboren baby’s kunnen direct in de (geweven) doek. De Tula Free to grow heeft ook een newborn pasvorm, maar een doek omsluit je baby meer. Nog een groot voordeel aan de doek: als je het een beetje onder de knie hebt kun je eindeloos variëren in manieren van dragen. Dat vind ik wel leuk om te ontdekken. En ik vind zelf een doek heel mooi staan. Geen zwarte gespen en kliksystemen. Maar echt voor alles is een voor en nadeel te verzinnen want het printje van mijn Tula is dan weer fantastisch en staat heel stoer!

Derko en Fiep (Tula Free to Grow, Soar)

Tot wanneer blijft ze hangen?

Ja.. Goeie vraag. Je kind in de draagdoek doen kan in principe wel tot een jaar of vier. Of je dat doet is aan jou en dat maakt natuurlijk ook niets uit. Ik vind het zelf nog elke dag handig. In de supermarkt, uit de auto in de doek of drager. Geen gesleep met de maxicosi. Een wandeling: gezellig samen, geen gezeur met bospaadjes waar de kinderwagen niet kan komen. In de dierentuin, het park, op vakantie: je kunt overal komen. Je hoeft niet met de lift. Je bent je kind nooit kwijt en.. het is en blijft een mega goede slaapplek. Dat sommige kids eerst heel onrustig worden in de doek of draagzak geloof ik direct, maar uiteindelijk is het volgens mij heel rustgevend zo dichtbij je papa of mama.

Waarom dragen?

Voor mij voelde het enorm logisch om Fiep in de draagdoek te doen. Ze was altijd rustig als ze op een van ons lag als kleine baby. Ik denk dat dat komt omdat ze je ruiken, je hartslag horen en alle geluiden van de baarmoeder een beetje terug krijgen. Nu is Fiep allang gewend om lekker in haar bedje te slapen en toch blijft ‘dichtbij’ de beste plek. Ik moest even over de drempel heen om die knoop onder de knie te krijgen maar echt, na twee of drie keer weet je hem precies en is er niets moeilijks aan.

Tula Free to Grow

Het grootste voordeel bij ons was en is: je handen vrij en toch je kind tevreden. En dat geldt eigenlijk nog steeds elke dag. Daarbij komt er tijdens het dragen een ‘knuffelhormoon’ vrij. Dat heet oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol tijdens het hechtingsproces. Je baby voelt zich vertrouwd dichtbij jou en heeft daardoor alle ruimte en vertrouwen om zijn energie in ontwikkelen en groeien te steken. Het hormoon oxytocine helpt ook je borstvoeding op gang te komen, dus vandaar dat het ook aan te raden is om je baby veel op je te laten liggen.

Ik heb veel van mijn informatie via andere mama’s of draagconsulenten. Je kan bijvoorbeeld op instagram vragen stellen of op de site van een bepaald merk of (web)winkel kijken naar advies.

Ik ben heel benieuwd: heb jij je kindje gedragen?

Fiep 11 maand

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Kathleen Leemans

  OH jes zeker weten! Nu nog steeds, ze is 2,5. Ik herken je tekst heel erg. Ik weet niet hoe ik het gedaan zou hebben met 2 kinderen zonder doek of drager. Onze ervaringen zijn ongeveer dezelfde. Ik ben begonnen met knopen vanaf week 1. Dat werd haar slaapplek want overdag slapen in bed wilde ze niet, nog steeds niet. Ook savodns en snachts was dat onze last resort. Ze slaapt nu op daguitstappen nog altijd in de Tula. Op veel uitstappen laat ik de buggy thuis want de drager is zoveel handiger. En ik gebruik hem ook om te ontprikkelen bv op een familiefeest of zon daguitstap. Gewoon even rustig knuffelen en op adem komen x

  14 september 2018 at 13:35
 • Reply Kris10

  Felix vindt een draagdoek verschrikkelijk maar de draagzak kan hij wel appreciëren. Enkel op de buik, als ik hem op mijn rug draag probeert hij te ontsnappen. Wat hij fijn vindt is dus prima voor mij 🙂 Hij weegt ondertussen 9 kilo en ik draag hem elke dag.

  19 september 2018 at 11:36
  • Reply Mamalotje

   oh wat grappig! Nou heerlijk toch dat dit werkt!

   21 september 2018 at 16:25
 • Reply M A M A L O T J E - MOONsling: mijn eerste ringsling - M A M A L O T J E

  […] Het oog wil ook wat, en dat is wel een beetje de voornaamste reden dat ik graag voor doeken ga. Kijk dan hoe mooi, het is gewoon een aanwinst voor je outfit. Ik vind dat echt belangrijk, dat het mooi is. En dan is het win-win dat MOONsling ook nog nadenkt over het milieu. De verpakking is heel eenvoudig. Een mooie doos in een papieren zak. Een stempel in plaats van stickers en geen extra vullingsmaterialen. Top gedaan! Je kindje heart to heart, dat is het motto. En daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Wil je nog meer draagtips en voorbeelden? Klik dan op: Alles over dragen. […]

  4 maart 2019 at 14:37
 • Reply M A M A L O T J E - BabyBjörn Move review - M A M A L O T J E

  […] Ik schreef een aantal blogs, sommigen twee jaar terug maar nog steeds accuraat. Check ‘Alles over dragen‘, een blog over de heupknoop met een geweven doek: ‘Heupknoop dat doe je zo‘ en […]

  22 december 2020 at 17:41
 • Leave a Reply