Follow:
Borstvoeding, Het leven met baby

#11 Alles wat ik niet wist over borstvoeding en nu wel

Tien maanden borstvoeding and counting. Ineens ben ik beland in een fase in mijn leven waarin ik dingen weet en heb geleerd over het geven van borstvoeding. Ik schreef een blog over mijn eerste maanden. Maar er zijn ook een aantal ‘losse’ feitjes waar ik achter ben gekomen uit ervaring. Ik deel ze graag want sommige dingen zijn echt waanzinnig cool en sommige iets minder cool.

 1. Zodra mijn baby begon te drinken kreeg ik INTENSE dorst. Maar echt zoveel dorst dat ik per direct een halve liter water opdronk. Dit is geen geintje, niets van gelogen en niet overdreven. Regelmatig riep ik: ‘WATER!’ en dan kwam Derko de butler aanrennen met zo’n enorm glas wat ik in een keer weg kon klokken. Nu, een paar maanden later, is dat wel wat verdwenen. Je moet overigens nog steeds goed blijven drinken, maar het is niet meer zo overdreven.
 2. Moedermelk heeft een genezend effect. Als je kloven hebt in je tepels: smeer er een druppel melk op en laat het drogen aan de lucht. Als je een rare uitslag ziet bij je baby: ga er boven hangen en besproei het kind met melk. Heeft je buurvrouw een ontstoken oog: ga.. Onee, dat moet je helemaal zelf weten. Maar écht: het werkt. Er zitten allemaal levende (goede) bacteriën in verse moedermelk die helpen de boel weer op orde te krijgen. Tof spul he.
 3. Mocht moedermelk alleen niet helpen (zoals bijvoorbeeld in het begin wanneer je tepels echt ineens veel te veel aandacht krijgen) dan heb je altijd nog kokosolie en Hydropads. Kokosolie haal je het beste bij een natuurwinkel omdat ze daar vaak nog de onbewerkte versie verkopen. Dit helpt overigens ook tegen spruw! En Hydropads saved my life. Ze zijn prijzig, maar ik had aan één doosje genoeg. Dat zijn een soort plakkers die je vierentwintig uur kunt gebruiken. Je plakt ze op je tepels en daardoor kunnen je borsten eventjes rustig herstellen van al dat gesmak en gesabbel (laat dit overigens niet gebeuren. Drinken met volle teugen en anders niet; kleine druktemakers). Ze zijn ook nog eens verkoelend. Hemels. Oja, en lanoline! Dat is een zalfje dat ook uitstekend werkt. Dus, alles tegelijk erop en je bent zeker van een goede genezing. Haha.
 4. De baby regelt alles in principe zelf. In deze blog schreef ik iets over ons begin van borstvoeding. Mocht je (nog niet) genoeg melk hebben: blijf je kind aanleggen. Hij gaat dan werken voor extra melk. De volgende dag is die melk er vanzelf want je lichaam beseft: er moet meer melk komen. Dus als je kind een regeldag heeft (lees: huilerig en daardoor 99 keer willen drinken) dan is hij de productie aan het opkrikken. Op de bank, netflix en chocola binnen hand bereik en tegen de rest van je omgeving zeggen dat je aan het werk bent. Dat ben je immers ook. Succes ermee!
 5. Je gaat ontzettend veel online shoppen. Wat moet je anders om 01:00 uur en 04:00 uur ’s nachts doen. Er zijn niet veel mensen op om gezellig mee te kletsen.
 6. Je lekt!!! Ja, er is een moment geweest, dat ik mijn koffiepadjes was vergeten. Zo noemde ik ze, die zoogkompressen. Toen stond ik voor mijn kinderkoor met nog net geen twee donkere vlekken midden op m’n shirt. Eenmaal thuis waren er daadwerkelijk twee natte vlekken te zien. Heerlijk. Maak je dat ook eens mee. En dit gebeurd ook gezellig onder de douche, onder de zonnebank, als je in bed ligt en je padje is verschoven.
 7. Borstvoeding is precies afgestemd op jouw baby. Als de baby ziek is kan het zelfs een andere kleur krijgen. Paars bijvoorbeeld. Geintje, niet paars, maar je melk heeft dus niet altijd dezelfde samenstelling en kleur. De ene keer is het geler of witter, en dat heeft te maken met je kind. Er komen bijvoorbeeld extra antistoffen in je melk, zo worden ze sneller beter. Magisch goedje is het!
 8. Je kunt het niet teveel geven. En dat vind ik vet handig want ik gebruik borstvoeding dus ook echt in mijn eigen voordeel. Wanneer Fiep ’s avonds mee gaat naar het atelier omdat we met vrienden gaan chillen dan voed ik haar om in slaap te komen, maar vervolgens ’s avonds ook weer om haar opnieuw thuis in bed te leggen. Ik voed haar als ik een tijdje weg ga (dat kan nu prima een paar uur zijn, nu ze negen maanden is) en ik voed haar als ik naar bed ga zodat zij langer slaapt en ik niet wakker hoef te worden binnen een uur. Overigens werkte dit nog veel beter toen ze heel klein was. Toen vond zij het ook vrijwel altijd een goed idee. Als troostmiddel bijvoorbeeld. Dat neemt ze nu niet meer aan, ze heeft honger/dorst of ze heeft het niet. Eigenwijsje.
 9. Borstvoedingspoep stinkt niet! YES. De poep van je baby stinkt niet (of nauwelijks). Toch een heerlijk bijkomend voordeel. Nadelig effect: Fiep poepte vrijwel elke luier. Juist door die borstvoeding. En het liefst tijdens het drinken of net na het drinken. Dus dat luiertje tussendoor om haar wakker te houden hebben we na een week of twee al gestopt. We konden wel 30 luiers per dag gebruiken.
 10. Borstvoeding geven maakt je slaperig. Door een bepaald hormoon dat vrijkomt tijdens het voeden val je soms (of helemaal niet soms, en lig jij gewoon te snurken) bijna in slaap. Dat is door de natuur zo geregeld. Lekker rusten, allebei. Maar ik werd daar dus juist echt niet goed van. Liggend voeden vind ik nog steeds niet fijn. Ik wil graag een beetje rechtop zitten zodat ik dat vermoeiende hormoon kan negeren. Tja, ieder zo zijn ding. ’s Nachts is het wel handig als je direct weer in slaap valt. Beetje jammer wel wanneer je baby nog 15 x wakker wordt voor iets anders.

La Mamma t-shirt van The Mompany

Laatste leuke feitje: het woord ‘mama’ stamt af van het woord ‘mamma’ dat in het Latijn ‘borsten’ betekend. Als je kindje dus heel hard maaaamaaaaa roept dan roept hij eigenlijk om je boobies. Weet je dat ook weer.

Veel heb ik geleerd in de afgelopen maanden. Maar veel heb ik ook gelezen op deze facebook pagina en deze borstvoedingssite. Voor alle nieuwe mama’s; mocht je straks borstvoeding willen geven of ben je er al een tijdje mee bezig, ga hier eens wat lezen. Je kunt er terecht met vragen en ook gewoon kijken. Ik vond het reuze handig en heb heel veel geleerd.

 

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Mirja

  Je schrijft echt hartstikke leuk, leerzaam en grappig! Gaaf om je blogs te lezen!

  29 juli 2018 at 21:06
  • Reply Mamalotje

   Wat super leuk om te horen Mirja!

   29 juli 2018 at 21:32
 • Reply Flora

  Zo leuk om te lezen en mega herkenbaar allemaal! Je schrijft heerlijk..!
  Ook de eerste bv-blog…. als nieuwe mama ga je er gewoon vanuit dat een kraamverzorgster het wel weet toch? beste actie ooit om naar borstvoedingscentrum te gaan. Heeft mij ook meerdere malen uit de ‘brand’ geholpen…
  komend jaar mag ik deovolente ook weer een klein avontuur starten met mijn baby en mijn boobs… ik ben benieuwd en zie ernaar uit..

  30 juli 2018 at 15:25
 • Reply Sabine (Momcave)

  Leuke blog weer Lotte!

  30 juli 2018 at 15:32
 • Reply Evelien

  Zit er middenin en dus heerlijk herkenbaar om te lezen. Heb bij de eerste na 4,5 maand afgebouwd aangezien hij huilbaby was en dit traject me te veel energie kostte. Achteraf trots dat ik het in die situatie toch 4,5 a 5 mnd met BV gered heb, anderzijds jammer omdat ik langer had willen voeden.

  Op dit moment m’n tweede aan het borstvoeden 😉. Morgen precies 4 maandjes. Ik merk wel dat ik er nu graag meer uit wil gaan en het voelt dan als veel geregel. Zorgen dat ik voldoende gekolfd heb, vlak van tevoren snel nog een keer aanleggen (en haar soms daar zelfs even voor wakker maken). En dan het feit dat alle voedingen altijd voor mijn rekening zijn. Ze komt eigenlijk nog elke 3 (heel soms 4) uur. Soms wil ik opgeven. Soms wil ik een fles geven voor de nacht met flesvoeding in de hoop dat ze langer slaapt. Maar ik doe het niet, omdat ik stiekem nog zo blij ben dat ik het allemaal nog met m’n eigen voeding fix. Hoe heb jij dit ervaren?

  Ik merk dus dat ik nu steeds gedachten heb over wel of niet doorgaan. Ben alleen bang achteraf spijt te kringen als ik de handdoek in de ring gooi.

  O en dan heb ik nu dus nog (verlengd) verlof. Over een dikke maand evt naast borstvoeding weer onregelmatige tijden werken. 🙈

  8 februari 2019 at 23:09
 • Reply M A M A L O T J E - Borstvoeding na een jaar - M A M A L O T J E

  […] waren ronduit zwaar, maar alle begin is moeilijk. Daarna kwamen de veel makkelijkere tijden (lees hoe hier hoe het na de eerste maanden ging) en we zitten nu in een ‘who cares anymore’ periode. Maar toch, ik vind het best zwaar. […]

  13 maart 2019 at 18:06
 • Reply M A M A L O T J E - Borstvoeding na een jaar - M A M A L O T J E

  […] waren ronduit zwaar, maar alle begin is moeilijk. Daarna kwamen de veel makkelijkere tijden (lees hoe hier hoe het na de eerste maanden ging) en we zitten nu in een ‘who cares anymore’ periode. Maar toch, ik vind het best zwaar. […]

  24 september 2019 at 14:49
 • Leave a Reply