Follow:
Het leven met baby, Kadotips, Stijl

#9 De leukste kraamcadeau’s

Kraamcadeau’s. Wat is leuk? ALLES IS LEUK! Maar, er zit toch verschil in.

Laten we eerlijk zijn: in hartje zomer zit niemand te wachten op een lekker warm pakje met voetjes, van fleece, maatje 68 (een baby van een halfjaar oud) met een kek plaatje of shiny tekstje. Ik ging mijn eigen lijstje samenstellen en ik vroeg jullie: wat zijn leuke kraamcadeau’s? Daar gaat deze blog over.

Ik dacht aan ‘spullen’, maarblijkbaar ben ik te materialistisch. We vergeten uiteraard het belangrijkste: een gezonde staat van zijn. Een baby sloopt je. Of je nou vijf keer per nacht op bent met een gezonde start, of tien keer met een dikke wond, een baby is mega vermoeiend. Als je op kraambezoek komt (of voor een andere reden): neem eten mee. Het liefst zo ‘klaar’ mogelijk. Een ovenschaal met verse groentes, een bak geschild fruit, een flinke lunch. Alles mag en kan, als de ouders maar zo weinig mogelijk hoeven te doen. Zij zorgen voor de baby: jij zorgt een beetje voor hen. In onze eerste week hebben we amper zelf hoeven koken. Dat was zo ontzettend fijn. Alsnog bedankt aan alle lieve vrienden, familie en buren die ons zo goed hebben verzorgd.

Dan nu een fijn lijstje met goodies. In vrij willekeurige volgorde van leukheid en prijsklasse, want ik vind dit allemaal te gek:

 • Draagdoek

Ik heb twee prachtige draagdoeken gekocht. Eentje kort geleden en eentje al tijdens mijn zwangerschap. Het eerste wat ik aanschafte. Een stretchdoek van Solly Baby, kan ongeveer tot negen kilo. En nu heb ik eentje die echt jaren mee kan, eentje van We Are Wovens via Dragenenzo.nl

We Are Wovens Fling Soul draagdoek

Ik ben echt van mening dat een draagdoek onmisbaar is in de eerste paar maanden. De baby kan heerlijk slapen en jij kunt toch nog dingen ‘doen’. Maar hier heeft Derko ook heel veel met haar gestudeerd terwijl Fiep bij hem sliep. Zo kon ik even alleen zijn of ook slapen. Zonder draagdoek sliep Fiep zo ontzettend kort dat ik echt bijna gek werd. En zodra ze in de doek zat (en nog steeds) viel ze als een roosje in slaap en moest ik haar naar een paar uurtjes wakker maken om te voeden. Het lijkt mij echt het beste cadeau wat je een verse ouder kunt geven!

 • Hydrofiele doeken (het liefst xl formaat)

Ik gebruik ze echt overal voor. En dan vooral mijn nieuwste aanwinst met zebraatjes. Die is van bamboe en echt niets is zachter dan dat. Van deze doeken kun je er niet genoeg hebben. We gebruiken ze als inbakerdoek (de eerste maanden), spuugdoek, handdoek, schaduwdoek, speelkleed, strandlakentje, hoofdkussen in het ledikant of in de wieg, als lakentje in de zomerse nachten, en later als ze groot is zullen er vast hutten mee worden gebouwd.

Little Unicorn Leaves swaddle

Tijdelijk berichtje: Op hydrofieledoeken.nl heb je de mooiste printjes. Ik ben zelf vooral fan van de Little Unicorn doeken, zulke gave en kwalitatief mooie doeken. Tot 17 augustus krijg je 10 procent korting op alles van dit merk met de code ‘MamaLotje’.

 • Wagenspanner of hanger

Heel blij ben ik met de mooie gepersonaliseerde wagenspanner die mijn schoonzusje maakte voor Fiep. Je kunt ze bij heel veel shops bestellen, maar het is natuurlijk extra leuk dat zij hem voor haar maakte. Met haar naam. Want hoe leuk is het om steeds de naam van je kindje te zien: je hebt er toch met zorg een uit zitten kiezen. Ze maakt ze op bestelling. Wat ik extra leuk vind zijn de gekleurde gehaakte balletjes.

Wagenspanner Fiep

In het begin keek Fiep heel graag naar de mooie kleurtjes en luisterde ze naar het belletje dat rinkelde. Toen kwam de fase van grijpen en aanraken. Daarnaast vind ik het ook gewoon mooi staan aan de wagen.

Van mijn zus kreeg ik een hanger van Deem Design Amsterdam. Ook een prachtige shop met mooie houten hangers. Deze hing eigenlijk altijd aan de Maxi-Cosi maar nu hangt ie ook leuk aan de kap van de wagen te bungelen. Verantwoord mooi speelgoed, helemaal mijn ding. Fiep wordt trouwens ook gelukkig van het clipje waarmee je de hanger bevestigd (zelfde probleem met het speenkoord), maar daar hebben we het verder niet over. Dit merkje heeft naast wagenhangers ook speenkoorden, Maxi-Cosi spanners, buggyhangers, houten bijtringen, hele leuke Bibs speentjes (heeft Fiep ook) en nog meer babyartikelen zoals een babygym. In de mooiste kleuren en materialen. Helemaal verantwoord en gewoon erg fijn voor je eigen zicht ook. je begrijpt me: ik ben fan.

Hanger Deem Design Amsterdam, Witte trapeze Bo and the Baboon

 • Bijtring of een speenkoord van hout met naam

Ik ben persoonlijk helemaal voor de speen. Ook als je borstvoeding geeft. Het heeft ons heel erg geholpen om Fiep zoet te krijgen en ik vind het een geniale oplossing om haar onderweg en in bed te laten slapen. Dus een speenkoord was geen overbodige luxe. Je klikt hem vast en zo ben je hem niet kwijt. Onze is van de leuke webshop Flying Dutch Mom, ook een tip om eens te bekijken.

Een bijtring kan van pas komen mochten ze een paar maandjes later aan tanden beginnen en is een leuk alternatief voor het speenkoord! Tandjes krijgen ze als het goed is allemaal. Fiep heeft een bijtring van Hevea, van natuurrubber, maar een mooie houten met siliconen kralen is ook mega leuk. Je kunt ze bestellen bij verschillende webshops, zoals bij Chewies & more. Zelf hebben we geen bijtring van hen maar wel een leuke wagen rammelaar!

Speenkoord Flying Dutch Mom, Speen Hevea, Mutsje Froekus

 • Prentenboeken

We hebben ze in alle formaten gekregen. Grote, kleine, dikke, dunne, dure, minder dure, oude, nieuwe, retro en modern: prentenboeken. Zo ontzettend gaaf! Ik vind echt dat je met een prentenboek niet fout kunt gaan. Elk kind houdt van voorgelezen worden en plaatjes kijken. Daarbij is het echt al heel snel leuk voor een baby (wij begonnen vanaf dag drie met voorlezen!). En je hebt zoveel mooie boeken. Ik verlekker me gewoon bij Fieps boekenplank! Daarbij staan ze mooi in haar kamer. Win-win situatie toch?

Stoeltje Kringloop

 • Babytrapeze of babygym

Als je baby echt nog heel klein is kan het zichzelf niet vermaken. Dat hoeft ook heel vaak niet, want je zit natuurlijk het liefst met je newborn op schoot.

Nou, dat dacht je. Tuurlijk is het genieten, maar het is ook heel erg leuk als ze wel eventjes twee minuten alleen willen liggen. Een leuk beweegbaar speeltje is daarbij wel een aangenaam afleidertje. Ik hou heel erg van mooi speelgoed (daar schreef ik deze blog over) dus ik ben gegaan voor een babytrapeze van Bo and the Baboon. Maar je hebt ze in alle vormen en maten. Het idee is dat de baby eronder ligt en zo dus wordt vermaakt door de mooie kleurtjes of figuurtjes. Deem Design heeft ook gave babygyms van hout in mooie natuurlijke tinten.

Een hele lichte en makkelijk grijpbare rammelaar is ook erg leuk. Fiep kreeg er eentje van de wereldwinkel en daar ‘speelde’ ze al vanaf drie weken mee (lees: we klemden haar handje eromheen en heel soms bewoog ze dan per ongeluk heen en weer). Het belletje rinkelt goed en het materiaal is heel licht van gewicht. Je hebt ook leuke bij bijvoorbeeld de Hema.

 • ‘Dure’ goede verzorgingsspullen

Echt lekkere, net iets te dure, bad- en verzorgingsspullen. Denk aan: babywasgel, babyshampoo (geloof mij, is precies hetzelfde, mijn moeder heeft wel eens de ingrediënten bekeken en die waren letterlijk hetzelfde, maar het is tóch heel erg leuk om beide te hebben en te gebruiken) haarlotion, een leuke ‘biologische’ badeend, een ultrazachte omslagdoek, of een lekkere babyolie. Allemaal van die dingen die net over het budget heen gaan en die je prima van het huismerk kunt kopen in het kader van ‘we moeten nu echt even bezuinigen’. Dan is het leuk wanneer je precies die spullen lekker krijgt! Ik ben zelf heel erg fan van de lijn van Naïf. Het ruikt lekker, heel subtiel, en het is zonder gekke troep. Wel zo fijn voor die mini’s. En alles is mooi om naar te kijken. Het staat ook gewoon leuk in de babykamer of badkamer.

Rituals Baby en Naïf baby care

Zebra bamboo Swaddle Little Unicorn via hydrofieledoeken.nl

 • Hele mooie kleertjes (maar ga voor safe: rompertjes of een cadeaubon!)

Tegelijk ook een heel moeilijke want hoe weet je nu zeker dat moeders fan is van jouw smaak. Koop dus alleen kleertjes voor mensen waarvan je de smaak echt zeker kent. Of ga voor een cadeaubon! Miskopen zijn jammer en worden toch niet echt gedragen. Mocht je willen gaan voor schattig en altijd (echt altijd) goed: witte stretch rompertjes met korte mouwtjes. Die kunnen in elk jaargetijde, in elke maat, als het maar stretch is. Hema heeft bijvoorbeeld hele fijne van bamboe.

Mijn favoriete merken voor kleine baby’s en iets grotere kids:

Phil and Phae, Bobo Choses, Donsje Amsterdam, Maed for Mini, Zara Mini, Froekus

 • Gepunnikte naam

Inmiddels snappen jullie wel dat ik fan ben van naam cadeautjes. Je ziet ze op meerdere plekken maar ik ben fan van de namen van Froekus. Ze maakt ze op bestelling in de gewenste kleur. Leuk voor de babykamer!

 • Babydeken/omslagdoek

Ik kreeg voor Fiep verschillende dekentjes. Eentje werd een ledikantdeken, eentje een wiegdeken, een omslagdeken, kinderwagendeken, en zo vulde het huis vol lieve mooie gehaakte, gebreide en genaaide dekentjes. Een baby kan niet genoeg zachte dekentjes hebben en mama kan niet genoeg mooie dekentjes hebben om naar te kijken. Daarbij spuugt een baby veel dus een paar extra is geen overbodige luxe. Het mooiste zijn de zelfgemaakte (er zijn echt veel mooie shops die dit voor je doen) met bijvoorbeeld een kleur uit de babykamer of een andere mooie persoonlijke touch.

Kussen en wollen deken Froekus, Witte deken Koeka, Grijze deken Lotje Haakt, Draagdoek We Are Wovens via Dragenenzo.nl

Dit was mijn top 10. Maar de vraag was.. hoe kon ik kiezen. Dus ik ga gewoon nog even verder met wat toffe ideetjes die jullie met me deelden. Komen ze!

 • Meetlat met naam. Van mijn broer kreeg Fiep een gepersonaliseerde ‘meetlat’. Super gaaf, van hout, beschilderd met haar naam. Leuk om haar mee te meten en haar naam + desbetreffende datum bij te schrijven.
 • Artis de Partis. Zo blij mee. Een mega goeie knuffel uit dierentuin Artis. Hier in het bezit. Dankjewel!

  Artis de Partis, Fiep en Derko (kraamweek, okt. 2017)

 • Birthposter. Een poster met de preciese afmeting van je baby bij de geboorte. Minimalistisch design, staat prachtig in elke kamer. Zit te twijfelen om er zelf ook nog een aan te schaffen.
 • Sophie de Giraffe. Een bijtspeeltje van natuurrubber met een piepje. Mooi speelgoed!
 • Regenlaarsjes van Bergstein. Ze hebben ze in zulke mooie en stijlvolle kleuren. Maar eigenlijk van elk merk. Regenlaarsjes zijn zo ontzettend cute.
 • Een (vintage) kinderstoeltje. Je hebt ook bedrijfjes die de geboortekaart erop schilderen.
 • Stokke newborn set voor op de kinderstoel. Dan kunnen ze lekker bij je aan tafel ‘liggen’ terwijl jij net alsof doet dat je weer een normaal leven gaat leiden met aan tafel eten enzo.
 • Een gepersonaliseerde blokkentoren. Hoe leuk om in de kleuren van je huis/babykamer een mooie toren te kunnen bouwen die je baby vervolgens met alle plezier weer omgooit. Staat ook gewoon leuk.
 • De showerglove. Ik heb er geen ervaring mee (en hem ook niet persé gemist, maar wellicht waren wij een beetje living on the edge haha) maar hij werd wel een aantal keer genoemd. Het is een soort washandje met antislip zodat je met je baby kunt douchen.
 • Een naamarmbandje. Stijlvol en mooi voor later.
 • Een draagconsult bij een goede draagdoekconsulent. Zelf heb ik het gewoon geleerd met youtube filmpjes met uitleg, maar ik kan me wel voorstellen dat het fijn is dat er iemand live meekijkt.
 • Instax Mini. Een camera (nog geen ervaring mee) waarmee je polaroids kunt maken. Hoe leuk om meteen een foto te hebben voor boven je bed. En leuk om mee te geven aan je kraambezoek. Goede tip vond ik dit.

Wat ik ook erg leuk vond was een tien-dagen-pakket. Elke dag een cadeautje. Nu is het alleen wel zo dat ik dat helemaal niet kan. Zo kreeg ik er twee, van die pakketten. En het enige wat ik dacht was: yes vet veel cadeau’s, mag ik ze al open maken? Zo deed ik precies een halfuur over pakket 1 en drie dagen over pakket 2. Sorry! Maar het idee is wel echt heel erg leuk.

Zo. Ik denk dat ik ze allemaal gehad heb. Achter de schermen werk ik ook aan een blog over de meest onmisbare dingen tijdens de kraamtijd. Dat is toch echt weer wat anders dan leuke kraamcadeautjes, al gaan sommige dingen hand in hand. Als je daar een tip voor hebt, laat het me weten in een reactie of via instagram.

Het grote dierenboek

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply M A M A L O T J E - #21 De leukste decembercadeautjes voor kleintjes

  […] niet uitgeshopt? Ik heb nog twee blogs geschreven over mooie cadeautjes. De leukste kraamcadeau’s (maar die mag je ook prima aan jezelf en je nieuwste aanwinst geven) en verjaardagscadeau’s voor […]

  11 november 2018 at 22:08
 • Reply M A M A L O T J E - Favoriete kraamkadootjes - M A M A L O T J E

  […] ooit dus 🙂 En… Ik had natuurlijk een leuke taak: mijn favoriete kraamkadootjes verzamelen! Ooit schreef ik al  een blog vol met toffe ideetjes. Twee jaar later weer een nieuwe, dat leek me geen slecht […]

  12 november 2019 at 15:46
 • Leave a Reply