Follow:
Het leven met baby, Kadotips, Speelgoed, Stijl

#6 Babyspeelgoed in je huis

LEUK, een baby!

O NO, mijn huis!

Ja zo ging dat wel een beetje hier. Maar voor alles is een oplossing. Ik laat zien hoe wij het doen (nouja ik kan wel in de wij-vorm gaan praten maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het mijn man iets uitmaakt).


We hebben niet zo’n groot huis. Zeg maar gerust een schattig klein huisje. Perfect knus, ik vind het super leuk, maar de ruimte is ietwat schaars. Het eerste probleem begon dus al met het thema ‘de box’. Grootste tip: marktplaats of lenen! Je gebruikt de box niet zo lang en het zijn best dure dingen. Wij mochten de onze lenen van goede vrienden. Het is een standaard witte box, iets rechthoekig en hij staat op wieltjes. Echt heel handig als je graag schuift met meubels. En dan een boxkleed.. Oei wat zijn daar toch lelijke exemplaren van te vinden. Mocht je helemaal fan zijn van alles wat schreeuwt dan heb ik niks gezegd, maar ik ben meteen contact gaan zoeken met Froekus. Ik heb het wel vaker over haar. Ze maakt veel dingen met hergebruikte materialen. Duurzaam en mooi! Bij haar mocht ik stoffen uitkiezen en zij heeft een boxkleed gemaakt wat past bij ons interieur. Dubbelzijdig uiteraard; dan kun je nog eens wisselen. Het boxleed is nu een echte toevoeging in de kamer, ik kijk er graag naar.

Speelgoed in de box

Tip 1 is natuurlijk: haal mooi speelgoed in huis. Als het mooi is is het ook niet erg dat het er ‘steeds ligt’. Want hoe leuk je het ook wilt opruimen, het idee is natuurlijk dat er gespeeld wordt. In de box hangt een babytrapeze van Bo and the baboon. Deze heeft ze gekregen van haar opa en oma. Eindeloos heb ik gezocht naar iets wat leuk was voor de echte babytijd maar niet schreeuwerig van kleur. Ik kan je meteen vertellen dat het dus echt niet perse moet: een veelkleurig object met batterijen en geluid. Fiep heeft zich heel goed vermaakt met de rustige versie. Inmiddels hangt hij aan de zijkant van de box omdat ze altijd op haar buik draait. En nog steeds blijft het een hit. Ze tilt de hele stok op met haar voeten en laar het weer vallen, en ze blijft uiteraard lekker knagen (gelukkig is de verf babyproof!)

Ook heb ik een super leuke vintage trapeze gescoord bij de kringloop. Ik heb er volgens mij twee euro voor betaald. Je moet even zoeken en het in een sopje zetten, maar dan heb je wel een super gaaf ding in huis! Overigens denk ik niet dat de verf van vroeger heel erg babyproof was enzovoorts, dus wij hangen hem niet altijd in de box. Fiep is nogal een bijter.. Wooops.

Babytrapeze Bo and the Baboon

 

Vintage babytrapeze

Fiep heeft echt prachtige knuffels. Toen ze echt nog mini was stonden die gezellig in de hoek van de box; mooi te wezen. Nu ze wat groter is wil ik de box juist wat leger, anders heeft ze zo weinig bewegingsruimte. Ik denk ook dat het goed is om lekker te wisselen van speelgoed zodat het leuk en nieuw blijft. Al heeft zij (en ik) zo haar favorieten die steeds terug keren. De knuffels die we beneden hebben liggen zijn er drie. Een muis, genaamd ‘Muis Pien’. Deze is gehaakt door haar tante, in de kleuren van haar babykamer. Een reuze leuke walvis van de Sissyboy, gekregen van haar andere tante. En mijn persoonlijke favoriet: Artis de Partis. Ook gekregen van een soort tante, een van mijn vriendinnen. Dus.. zorg dat je leuke mensen kent, dan krijg je leuke spullen, haha!

Muis Pien en Artis de Partis

Tip 2: een mooie opbergmand naast de box waar al het spul in kan als je het helemaal zat bent. Ik heb mijn mand gescoord bij de kruidvat (of all places) maar dit soort manden heb je echt overal. Voor een toffe rieten mand ga je even naar de kringloop, maar je hebt ze ook gewoon bij de IKEA/dille en kamille bijvoorbeeld. Als je dan die mooie items bovenop legt kun je nog heel veel klein (wellicht plastic gekleurd) spul kwijt.

En dan de grote vraag.. Wat zit er precies in die mand? Bovenop liggen dus de mooiere grotere speelgoedjes. Knuffels, een leuk koffertje en van alles en nog wat. Nu doe ik net alsof dit dus altijd zo ligt: is niet zo. Wij leven. Het ligt eigenlijk alleen nu zo, omdat ik er een foto van maakte. 

De super leuke walvis knuffel heeft wel een harde onderkant dus is niet overal zacht. Dat maakt hem overigens weer perfect als decoratie in de babykamer; hij blijft staan waar je hem neerzet!

Tip 3: een koffertje. Het koffertje is van de HEMA en was een kadootje. Precies deze kan ik niet vinden maar wel een andere leuke gele variant. Fiep zit nu in de fase ‘uitpakken’ en geniet intens als ze met deze koffer in de box speelt. Ze gooit hem helemaal leeg en bekijkt wat er dan nog meer mee kan (lees; op kauwen, op slaan, met je hakken op rammen, allemaal heel rustgevende babypraktijken). In die koffer verberg ik dan weer het meest intens gekleurde speelgoed. Handig! Maar niet alleen handig in de box/mand; ook op vakantie of op reis gaat het koffertje mee. Een klein beetje speelgoed wat altijd overal mee kan in een gezellig formaatje. Helemaal top.
In het koffertje zitten een paar knisperboekjes waar ze helemaal gek van is. Een schakelketting met van die losse plastic ringen die je kan klikken. Een verschrikkelijk roze kikkertje (voor in bad denk ik) dat ze gekregen heeft van de tandartsassistente om zich te vermaken tijdens het wachten. WAT DUS EEN ENORME HIT IS, dat ding. Onbegrijpelijk he die kinderen. Koop je van die mooie dure verantwoorde speeltjes; spelen ze met het frutseltje van de tandarts, ingekocht per 1000 stuks voor 20 cent.

Mijn favorieten

Maar het is niet helemaal waar hoor. Ze vind mijn favorieten ook erg leuk. Ik ben fan van mooi speelgoed, handgemaakt uit kleine winkeltjes of massaproductie bij de ikea, maakt niet uit. Voor baby’s kom je al snel in de rammelaartjes (duh, het is babyspeelgoed) en bijtspeeltjes. Ik hou dus ook heel erg van goeie tips. Bij deze dus; ik deel ze graag.

Panda bijtring: Hevea, Sophie de Giraffe, Dierenboekje: HEMA, Rattenknuffel: IKEA

Wortel: Baby Gap, Konijn: HEMA, Leeuwtje was een kadootje, Katje: IKEA

Dan het houten speelgoed. Ze kan er nu nog niet heel goed mee spelen maar dat komt snel genoeg. Ik vind houten speelgoed zo mooi! Ik hoop dat we dit er een beetje in kunnen houden. Al weet ik heel erg goed dat we het heus niet kunnen voorkomen dat er straks glitterjurken met plastic kroontjes en glimmende brandweerauto’s met sirene’s in huis komen (die mogen dan onderin de mand).

Houten blokkendoos: HEMA, Rupsje: Dille en Kamille, De houten ring en de kralenarmband zijn geleend/gekregen.

Duikelkip: Bajo, Rammelaar: Little Dutch

In de kast hebben we ook nog speelgoed waar ze pas met een paar maanden mee kan spelen, maar wat we al wel hebben. Veelal gekregen, behalve de houten blokken. Die zijn van de kringloop en kon ik niet laten liggen. Zo mooi!


De houten puzzels zijn stuk voor stuk kadootjes en zijn van de HEMA, gotta love de hemaaaa. Het houten memoryspel vond ik in een bak met afgeprijsde artikelen bij de Lidl. De xylofoon kreeg Fiep en is van Little Dutch en het springtouw was ook een kadootje en kwam weg bij de Dille en Kamille.

Gehaakte opbergmand: Froekus

En dan last but not least.. Ik vroeg jullie op instagram wat er niet mag ontbreken in een huis met kids. Welk speelgoed er echt een grote hit is. Ik ga ze gewoon even allemaal bij langs.

 • Knisperboekjes/konijnenoortjes aan een ring
 • Houten hutknijpers
 • Een ballenbak
 • Blokkenkar/loopkar
 • Stapelblokken
 • Wobbel

De Wobbel is er dus zo eentje die hier echt op het verlanglijstje komt! En ik wil een schommel in de tuin. OF.. in ons huis aan de boog. Maarja, waar blijft dan de eettafel… Achjaaaa.. Zo blijft er wat te dromen.

Goed en dan nu nog even het ‘zo eerlijk mogelijk verteld’ gedeelte. Als ze echt even afgeleid moet worden en ik móet gewoon even die drie minuten me-time op de wc; dan wordt het soms toch even tijd voor dit beest. Plastic, gekleurd en achterlijk irritant, inclusief muziekjes, lichtjes en batterijen. Het is een oudje van de HEMA. Geleend van vrienden. Voor de donkere dagen. (Deze badboy ligt dus onderin de mand, dat begrijpen jullie wel.)

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Lian

  Heel herkenbaar artikel. Houten speelgoed vind ik mooier en duurzamer (als in gaat vaak langer mee). De houten ringpyramide van de Hema is hier nu met 12 mnd een succes.

  27 mei 2018 at 23:18
 • Reply Sabine (Momcave)

  Leuke blog! Super mooie spulletjes heeft Fiep!
  Veel beter dan het hysterische plastic lawaai speelgoed… hihi.

  7 juni 2018 at 15:34
  • Reply mamalotje

   Dankjewel!

   13 juni 2018 at 06:43
 • Reply M A M A L O T J E - Top 10 kraamcadeau’s

  […] is daarbij wel een aangenaam afleidertje. Ik hou heel erg van mooi speelgoed (daar schreef ik deze blog over) dus ik ben gegaan voor een babytrapeze van Bo and the Baboon. Maar je hebt ze in alle vormen […]

  6 juli 2018 at 18:08
 • Reply M A M A L O T J E - #9 De leukste kraamcadeau’s

  […] is daarbij wel een aangenaam afleidertje. Ik hou heel erg van mooi speelgoed (daar schreef ik deze blog over) dus ik ben gegaan voor een babytrapeze van Bo and the Baboon. Maar je hebt ze in alle vormen […]

  6 juli 2018 at 20:02
 • Reply M A M A L O T J E - Gratis vakantietips met kinderen - M A M A L O T J E

  […] spulletjes in de kringloop, soms bijna gratis. Check bijvoorbeeld deze blog eens voor inspiratie: Babyspeelgoed in je huis of deze Fieps kamer in de Ouders van Nu, of deze […]

  20 februari 2019 at 12:37
 • Reply M A M A L O T J E - #9 De leukste kraamcadeau's - M A M A L O T J E

  […] is daarbij wel een aangenaam afleidertje. Ik hou heel erg van mooi speelgoed (daar schreef ik deze blog over) dus ik ben gegaan voor een babytrapeze van Bo and the Baboon. Maar je hebt ze in alle vormen […]

  30 augustus 2019 at 16:51
 • Leave a Reply