Follow:
Zwangerschap

#3 Top 10: Wat is er wél leuk aan zwanger zijn?

Goed, het is natuurlijk niet zo dat ik elke seconde van mijn zwangerschap als iets naars heb ervaren. Ik ben niet totaal geschift geworden, ik was gewoon een beetje (heel erg verschrikkelijk) misselijk. Heb je dit feitje gemist, zie hier #2.

Zwanger zijn is iets heel bijzonders. Dank God dat ik het heb mogen meemaken. Ik heb ook zoveel verhalen gehoord van vrienden en zo veel onbekenden waar het helemaal niet van een leien dakje verliep of verloopt. Dat er ‘gewoon’ na negen maanden een gezonde baby uit een moeder wordt geboren is een wonder, keer op keer!

Dus, tijd voor positief terug kijken. Wat vond ik dan wél leuk aan zwanger zijn? Komt ie:

 1. De positieve test

Zoals je in blog #1 kunt lezen was ik redelijk geschokt door de positieve test. Maar ook heel snel héél erg blij. Of je nu al een poos graag wilt of pas net een beetje een idee hebt van de wereld om je heen: zo’n test met TWEE strepen is toch wel heel erg bijzonder. Super spannend en eng, maar ook echt een van de aller-tofste dingen die ik in mijn leven zag. Die twee streepjes vertellen je zoveel, dat is niet te bevatten op dat moment.

 

 1. Het idee dat je vanaf de positieve test met z’n tweetjes bent

‘Samen is veel leuker, alleen is maar alleen’ (bekend deuntje van vroeger in m’n hoofd). Ik houd heel erg van samen. Samen dingen doen, maar ook heel erg van samen in dezelfde ruimte zijn en allebei je eigen ding doen. Niet-alleen zijn. Vroeger was ik al jaloers op mijn ouders, want die mochten wél bij elkaar slapen en ik moest helemaal alleen. Man wat was ik blij als er iemand kwam logeren. En owee als diegene eerder in slaap viel dan ik, want dan was ik weer alleen. Nou, gelukkig is het niet meer zo erg hoor. Ik kan inmiddels heel goed alleen zijn, heerlijk zelfs. Maar het idee dat je de hele dag met z’n tweetjes bent vond ik wel heel erg bijzonder. Als ik op de bank zat, zat de baby met me mee. Als ik boodschappen deed, ging de baby mee. Als ik ging slapen, sliep (niet dus) de baby mee. Als ik zong, luisterde de baby mee. Reuze gezellig! En al vanaf de dag dat ik de test had gezien. Want hoe klein ook, er zit gewoon een mini-mens in je buik.

 

 1. Niet meer bang (in het donker, voor enge films, rare series)

Dit is een beetje een rare, maar ik ben best wel snel bang. Bang in het donker bijvoorbeeld, maar ook snel bang voor enge films en series. Op een of andere manier is die angst compleet verdwenen toen ik zwanger was. Ik gooide het een beetje op de misselijkheid die zo allesoverheersend aanwezig was dat ik geen tijd had om bang te zijn voor dat soort onbenullige dingen (want ik vind het dus wel echt onbenullig)

Door mijn gebrek aan angst heb ik echt de meest gruwelijke series gebingewatched op de bank. Fiep word nog steeds rustig als ze de begintune van The Walking Dead hoort ;).

 

 1. Je bent elk moment, dag én nacht, productief. Wat je ook doet.

Hoe relaxed is het om te weten dat wat je ook doet; je bent vandaag nuttig geweest. Zelfs al lig je hele dag op de bank, eet je een bak chips en ben je alleen opgestaan om de deur open te deur voor de pizzaman: je bent mega productief. Je broed namelijk op een kind. Een echt heus mensenkind. En dat kan je dan zelfs slapend doen. Knap toch?

 

 1. Mensen glimlachen naar je op straat

Zwangere vrouwen krijgen veel voor elkaar. Maar het leukste zijn die vriendelijke blikken van mensen op straat. Die mis ik echt! Toch gek, dat dat dus ook weer verdwijnt.

Een afkick tip: een baby in een draagdoek doet het ook altijd goed.

 

 1. Je hebt altijd een gespreksonderwerp, mocht je even stilstaan tijdens een saaie verjaardag

Je kent het wel. Je bent op een verjaardag belandt, middenin de kring, en er is geen mogelijkheid tot ontsnappen aan wéér een gesprek met die achternicht (of was het nou gewoon de buurvrouw). Waar ga je het over hebben? Everybody loves baby’s!

 

 1. Je hebt altijd een excuus om naar huis te gaan. Anytime. GO WATCH NETFLIX!

Buiten het feit om dat je ook echt heel erg moe bent, snel rugpijn hebt, je chagrijnig kan worden van de kleinste dingen, is het ook heel erg handig om je zwangere buik in te zetten als excuus. Sterker nog; je mag even negen maanden heel erg egoïstisch zijn. Zie punt 4.

 

 1. Er zit iemand in je buik die je op een gegeven moment zelfs voelt bewegen

De eerste keer je baby voelen bewegen, dat vond ik echt magisch. Wat een gaaf gevoel. Het gaat natuurlijk heel geleidelijk, dus waarschijnlijk mis je de eerste bewegingen compleet. Maar toen dan het moment daar was dat ik zeker wist; ‘dit was ‘m!’ toen heeft mijn hele WhatsApp lijst mee moeten vieren.

 

 1. Onbeperkt eten, je wordt toch al dik

Laat dan wel even achterwege dat je dus wel echt heel erg dik kan worden. Maar mocht je er gelukkig van worden: gewoon lekker doen. Hoe vaak ik wel niet opnieuw heb beloofd dat dit echt de laatste MC Kroket was.. (Derko vond het een iets minder goed idee)

ps. Als je dacht: ‘maar die buik is toch helemaal niet zo inmens groot?’ Hierboven was ik nog maar net twintig weken zwanger. Of korter. Ik heb het niet zo nauwgezet bijgehouden, dat verleer je wel als mensen je elke dag vragen of je al met verlof bent. Kom maar door met die frietjes, roze koeken en toastjes brie!

 

 1. Je krijgt, aan ’t einde van de rit, een baby.

En die is helemaal van jezelf. Hoef je met niemand te delen.

En nu nog steeds. Als ze huilt: dan wil ze naar mama. En dan weer dat besef. Ik ben haar mama!

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Eefke

  Heel herkenbaar artikel. Leuke blog. Ik benieuwd naar je volgende post.

  30 april 2018 at 21:57
  • Reply mamalotje

   Dankjewel! Leuk om te horen.

   1 mei 2018 at 07:16
 • Reply M A M A L O T J E - Drie x hippe luiertassen (die geen luiertassen zijn) - M A M A L O T J E

  […] nooit blijft liggen? Ik vond het wel een fijn idee dat ik een nieuwe tas mocht natuurlijk (een van de leuke dingen aan zwanger zijn), toen ik een baby kreeg. Dus die kwam er. Maar geen luiertas. Ik wou graag een hippe luiertas die […]

  1 maart 2019 at 19:55
 • Leave a Reply